Η τροποποίηση, που εγκρίθηκε εν μέσω σιωπηλής αντίδρασης των εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίοι ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας, προωθήθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4092/2012, που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου σε εταιρείες συμφερόντων του Δημοσίου.
Ως προς το θέμα της αξιοποίησης των λιμένων η άποψη της διοίκησης, όπως εκφράστηκε στην συνέλευση, είναι υπέρ του μοντέλου παραχωρήσεων λιμενικών λειτουργιών. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει η διοίκηση, επιτυγχάνεται η προσέλκυση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, δημιουργείται ανάπτυξη μέσω του ανταγωνισμού και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ. Στ. Αγγελούδης είπε ότι «στη γενική συνέλευση δεν ετέθη θέμα ιδιωτικοποίησης» και ότι «όταν κάτι τέτοιο έρθει προς συζήτηση θα έχει ετοιμαστεί από όλες τις πλευρές και τα πράγματα δεν θα είναι έτσι όπως τα φοβούνται οι εργαζόμενοι». Από την πλευρά της η γγ της ΟΜΥΛΕ, Φανή Γουργούρη, κάλεσε την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την έξοδο από την κρίση, αλλά με την ανάπτυξη και όχι με την πώλησή του.
Σημειώνεται ότι η συνέλευση εξέλεξε ως εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ της εταιρίας τον κ. Αλέξανδρο Χλωρό.
Μέρισμα 1,50 ευρώ
Παράλληλα, στη συνέλευση εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2012. Η πρόταση για αύξηση του μερίσματος από τα 0,60 ευρώ, που πρότεινε η διοίκηση, ήταν του βασικού μετόχου της εταιρίας, του ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει ποσοστό άνω του 74% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ.
Ταυτόχρονα η Συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις για την διαχειριστική χρήση του 2012. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας καταδεικνύουν την ευρωστία της καθώς και τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2011 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,21% και διαμορφώθηκε στα 52,867 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία παρουσίασε σημαντική άνοδο, 39,22% σε σχέση με το 2011, με αποτέλεσμα τα μικτά κέρδη να φτάσουν τα 22,576 εκατ. ευρώ. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της εταιρείας συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το κόστος πωλήσεων να μειωθεί κατά 13,47% σε σχέση με το 2011 και να διαμορφωθεί στα 30,291 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι η ΟΛΘ ΑΕ έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σταθερή αξία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ιδιαίτερα σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Μνημόνιο μεταξύ ΟΛΠ και COSCO
Εν τω μεταξύ, μνημόνιο περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ COSCO και Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς υπεγράφη χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας από τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας, Γουέι Τζιαφού και τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη. Στο μνημόνιο περιλαμβάνεται και η νέα επένδυση στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Στη συνάντηση το παρών έδωσαν και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αναμενόταν να συζητηθεί και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Οι εργαζόμενοι
Υπενθυμίζεται ότι ενόψει των γενικών συνελεύσεων ΟΛΘ και ΟΛΠ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12:00 έως 19:00, η οποία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ, σημείωσε «καθολική συμμετοχή». Η ΟΜΥΛΕ καταγγέλλει ότι «θέλουν να μετατρέψουν τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ σε ξένα κρατικά μονοπώλια» και καλεί τη δικομματική Κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα των Λιμανιών».
Στο λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο «Aida Aura»
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρισκόταν από προχθές το απόγευμα το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο «Aida Aura», το οποίο, πιστό στο ραντεβού του με την πόλη, μετέφερε 1200 επιβάτες, κυρίως Γερμανούς.
Ειδικότερα, το 97% των επιβατών ήταν Γερμανοί, ενώ το πλήρωμα αριθμεί 393 άτομα. Το «Aida Aura» ήρθε στην πόλη από την Οδησσό και χθες το βράδυ αναχώρησε για τη Σάμο. Στο εξής, θα «πιάνει» Θεσσαλονίκη κάθε δύο εβδομάδες, με τελευταία άφιξη στις 21 Αυγούστου.