Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε όρθιους πελάτες και Απόκριες «ποντάρει» η εστίαση

Δυσβάσταχτο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης για τα καταστήματα του κλάδου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η επιστροφή των όρθιων πελατών που επίκειται εντός των ημερών αλλά και η Αποκριά αναμένεται να φέρουν μικρή τόνωση στα καταστήματα του κλάδου της εστίασης.

Tο  απόγευμα της Τετάρτης (16.02.2022), η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το “πράσινο φως”, για μερική χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης στη συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%».

Τα μέτρα θα εξεταστούν επιμέρους, πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επιστροφή των όρθιων πελατών στα νυχτερινά κέντρα μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Σίγουρα θα βοηθήσει τα νυχτερινά καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης. Μαζί με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι θα φέρουν περισσότερο κόσμο στον κλάδο της εστίασης που μέχρι πρότινος είχε αρκετούς περιορισμούς στην χωρητικότητα. Τώρα πιστεύουμε πως θα γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ του Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιστροπίδης.

Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα επιχειρήσεων λόγω αυξημένων λογαριασμών

Σημείωσε δε πως αυτές οι αλλαγές μπορεί να φέρουν λίγο περισσότερο κόσμο και να δώσουν μια πρόσκαιρη ανάσα στον κλάδο, ωστόσο πρόσθεσε πως τα οικονομικά βάρη από τους λογαριασμούς για ρεύμα και θέρμανση είναι εξαιρετικά υψηλά και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

«Η λαίλαπα την ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξήσει τα έξοδά μας. Πλέον πρέπει να πληρώνουμε τριπλάσια χρήματα για το ρεύμα, ενώ έχει αυξηθεί παράλληλα και το φυσικό αέριο», τόνισε.

Ο άστατος καιρός διώχνει πελάτες

Αυτή την στιγμή σημείωσε «υπάρχει καλή δουλειά τα Σαββατοκύριακα αλλά τις καθημερινές βλέπουμε ελάχιστη πελατεία. Επίσης όταν έχει άστατο καιρό όταν βρέχει ή έχει πολύ αέρα είναι δύσκολο να μείνουν πελάτες έξω. Πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφήσει και τους ανεμβολίαστους μέσα στα καταστήματα».

Κρατήσεις για Αποκριές

Οι ελπίδες στρέφονται προς το παρόν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. «Ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για Τσικνοπέμπτη και για την Καθαρά Δευτέρα. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να κορυφωθεί το ενδιαφέρον των πελατών», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης.

Σε ερώτηση για το αν έχουν υπάρξει ανατιμήσεις του καταλόγου λόγω και των αυξήσεων σε πρώτες ύλες ο ίδιος σημείωσε πως αποφεύγουν να κάνουν κάτι τέτοιο. «Χωρίς πελάτες δεν μπορείς να κάνεις αυξήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις μεγάλο πελατολόγιο. Εξάλλου αν οι πελάτες δουν μεγάλες διαφορές στις τιμές είναι φυσικό να μην θέλουν να ξαναέρθουν. Προς το παρόν απορροφάμε το μεγαλύτερο κόστος χωρίς να το μετακυλούμε στους καταναλωτές και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος», τόνισε.

Και πρόσθεσε πως μετά τα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης ακολούθησε δύο χρόνια η υγειονομική κρίση που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.

Κατέβασαν για μια ώρα τον διακόπτη

Αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη σε αρκετές πόλεις της επαρχίας πχ σε Βέροια, Μυτιλήνη, Καστοριά, Κόρινθο, έγινε στάση διαμαρτυρίας κατά των αυξήσεων της ενέργειας. Συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης κατέβασαν τον διακόπτη από τις 6μμ έως τις7μμ με σύνθημα «το ρεύμα μάς σκοτώνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πρακτική στο Διαβαλκανικό για φοιτητές από Ιατρικής από Κύπρο
Στρατηγική Συμφωνία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής
Θεσσαλονίκη: Πρακτική στο Διαβαλκανικό για φοιτητές από Ιατρικής από Κύπρο