Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καφέ – μπαρ, εστίαση: Λουκέτο σε 2.000 μαγαζιά σε ένα χρόνο, χάθηκε 1 δις

Ανησυχία στον κλάδο για το επόμενο διάστημα εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το περασμένο Σάββατο (19/02) χαλάρωσαν περαιτέρω τα μέτρα για τον κορωνοϊό με άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης και, όπως εκτιμούν οι παράγοντες του κλάδου, το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μια κάποια κίνηση και αύξηση επισκέψεων στα μαγαζιά. Ωστόσο, σημειώνουν ότι ο κλάδος συνεχίζει να λειτουργεί υπό περιορισμούς, ενώ τις καθημερινές δεν παρατηρείται η ίδια εικόνα με τα Σαββατοκύριακα.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι μέσα σε δυο χρόνια η εστίαση έχει χάσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κύκλο εργασιών. Εξάλλου σε έναν κλάδο που μετράει ήδη πάνω από 2.000 λουκέτα, πανελλαδικά το 2021, ιδιαίτερο προβληματισμό για το επόμενο διάστημα προκαλεί και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που ήρθε να προστεθεί σε ένα υπάρχον μίγμα προβλημάτων.

Μέτρα και κίνηση

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρχε κίνηση και αύξηση των επισκέψεων όμως το πρόβλημα παραμένει έντονο τις καθημερινές», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο κλάδος συνεχίζει να λειτουργεί υπό περιορισμούς.

Δηλαδή στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες και στους εξωτερικούς εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με rapid test. Αυτό, όπως λέει δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του κλάδου. Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν και τα τεχνικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Όπως σημειώνει υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν και όρθιους και τραπέζια για καθήμενους. Ενώ στα τραπέζια υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις, στους όρθιους υπάρχει θέμα σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων και οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν πως θα ερμηνευθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό αν τηρήθηκαν τα μέτρα ή όχι. Όλο αυτό το διάστημα γίνονται έλεγχοι στα μαγαζιά και έχουν «πέσει» αρκετά πρόστιμα.

Απώλεια τζίρου άνω του 1 δις. το 2021 και 2.000 λουκέτα

Ο κλάδος της εστίασης έχασε λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ τζίρο όλο το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή περίπου το 18%, όπως λέει ο κ. Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι ο χαμένος τζίρος δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Παράλληλα, στον κλάδο της εστίασης μπήκαν πάνω από 2.000 λουκέτα, πανελλαδικά το περασμένο έτος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του κόστους πρώτων υλών.

Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν έντονα τις επιπτώσεις του αυξημένου κόστους ενέργειας. Λογαριασμοί από 900 ευρώ πήγαν 1.900, άλλοι από 3.580 στα 8.900 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, γεγονός που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να το διαχειριστούν οικονομικά. «Εάν έχεις συσσωρεύσει υποχρεώσεις από την περίοδο της πανδημίας, εάν η κίνηση είναι μειωμένη και υπάρχει μια υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους πώς να το διαχειριστείς;», διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς, εκτιμώντας ότι αυτό είναι ένας «μεγάλος κίνδυνος» για τον κλάδο το επόμενο διάστημα, «το μίγμα των προβλημάτων να μη δημιουργήσει εκρηκτικό τοπίο».

Πάντως, οι αυξήσεις αυτές, μέχρι στιγμής δεν έχουν μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. Εξάλλου, όπως λέει ο κ. Καββαθάς «σε άδεια τραπέζια δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις». Το πρόβλημα για τον κλάδο είναι, όπως λένε, να μπορέσουν να προσελκύσουν πελάτες στα μαγαζιά τους.

«Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι το Δεκέμβριο του ΄21, ενώ ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο «έτρεχε» με περίπου 5%, στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οι αυξήσεις στην εστίαση ήταν στο 1,2%, δηλαδή ούτε καν τον πληθωρισμό», όπως σημειώνει.

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Ο κλάδος της εστίασης εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα είναι δύσκολο και ευελπιστεί σε «ανάσα» από τον τουρισμό.

«Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει πολύ γρήγορα η τουριστική περίοδος. Φέτος, οι πτήσεις τσάρτερ προς τουριστικούς προορισμούς αρχίζουν από αρχές Μαρτίου και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλη προσέλευση ξένων τουριστών», λέει ο κ. Καββαθάς. Επιπλέον, οι καλές καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν στην ευκολότερη λειτουργία του κλάδου, αν και αυτό εξαρτάται και από τα περιοριστικά μέτρα, αν θα εξακολουθούν να ισχύουν στους εξωτερικούς χώρους  ή αν θα υπάρξει απελευθέρωση, όπως τονίζουν.

Τι ζητούν

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης του κλάδου, ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι ένα μέτρο που θα βοηθούσε αυτήν την στιγμή θα ήταν η αύξηση της επιδότησης του αυξημένου κόστους ενέργειας από 50% σε 75% και επίσης οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες για τον κλάδο, «μιας και πρέπει μέσα στην επόμενη 5ετία να επιστρέψει περίπου 350 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου σε κόστος 60-70 εκατ. ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό. Που σημαίνει ότι είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμο, για έναν κλάδο που έχει υποστεί 4 δις. ευρώ μείωση του κύκλου εργασιών του μέσα σε δυο χρόνια».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1,3 εκατομμύρια σουβλάκια έτοιμα για τις ψησταριές!

Θεσσαλονίκη: Κρατήσεις στα μαγαζιά από μεγάλες παρέες, για την Τσικνοπέμπτη

Χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα - Ξαφνικές βροχές στη Θεσσαλονίκη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ