Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται «έκρηξη» τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα - Πόσο θα φτάσει η τιμή

Ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα καθημερινά ρεκόρ στις τιμές ενέργειας

Στα ύψη ανεβαίνει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων - ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφθασε νωρίτερα σήμερα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου.

Με τις τιμές να διαμορφώνονται μέσα από ένα καθημερινό «ράλι», μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που βρέθηκε νωρίτερα στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύγκλιση προς ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημιώσεων (σύμφωνα με τη Le Monde, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για τη σύσταση ενός νέου ταμείου για το σκοπό αυτό). Το ζήτημα, είπε, θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Η κ. φον ντερ Λάιεν μίλησε κι αυτή για την ανάγκη μίας «ασπίδας προστασίας» για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο «αποζημίωση». Πέραν αυτού, οι προτάσεις της Κομισιόν, είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, θα εστιάσουν σε τρεις πυλώνες:

  1. τη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία
  2. την περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και
  3. τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της La Stampa, πάντως, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης «να προστεθούν μηχανισμοί αποζημίωσης από κοινού». Τον Ιούνιο, εν τω μεταξύ, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει συστάσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ, καθώς και μία ειδική στρατηγική για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, θα επιβληθούν υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης των κρατών-μελών πριν τον επόμενο χειμώνα. Τα ελάχιστα αυτά επίπεδα τίθενται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 80% της συνολικής χωρητικότητας.

Τα αποθέματα αερίου αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., καθώς πλησιάζουμε το τέλος της περιόδου θέρμανσης, κυμαίνονται στο 27,6%. Το 45% των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε. το 2021 προήλθε από τη Ρωσία.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για περαιτέρω χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όπως είχε συμβεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για να δοθεί η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση. Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιθανή η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προτάσεις τροποποίησης των εθνικών σχεδίων να υπόκεινται σε έγκριση της Κομισιόν. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη που δεν έχουν αιτηθεί τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του RRF θα παροτρυνθούν να το κάνουν, επενδύοντας τους πόρους που θα δανειστούν στην ενέργεια.

Για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις τιμές – φωτιά στην ενέργεια,  μίλησε άλλωστε νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την ακρίβεια και συγκεκριμένα για τις τιμές φωτιά σε καύσιμα και σιτάρι ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες με απρόβλεπτο το μέλλον.

Ο πλήρης αποκλεισμός από την Ευρώπη της αγοράς από το ρωσικό πετρέλαιο θα εκτινάξει τις τιμές σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την ενεργειακή κρίση που μαστίζει και την Ελλάδα.

Πτώση στα χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου, του αερίου και των μετάλλων αυξάνονται κατακόρυφα

Το ενδεχόμενο δυτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της τιμής του σήμερα και στην πτώση των χρηματιστηρίων που ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια χθες Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Αφού έκλεισαν με πτώση από 4% ως 6% την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν και πάλι με πτώση σήμερα.

Περίπου στις 10:50 ώρα Ελλάδας η Φρανκφούρτη έχανε 4,48%, το Παρίσι 4,25%, το Μιλάνο 5,28% και το Λονδίνο 2,42%.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,94%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020.

Μπροστά στην επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν «πολύ ενεργητικά» το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο συνετοί ωστόσο, καθώς κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Περίπου στις 10:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου WTI σημείωνε άνοδο 7,45% στα 124,29 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ Μαύρης Θάλασσας αύξηση κατά 7,86% στα 127, 41 δολάρια το βαρέλι.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, κατέγραψε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εξάλλου οι τιμές του αλουμινίου και του χαλκού έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του αλουμινίου ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 4.000 δολαρίων ο τόνος και του χαλκού ανήλθε σε ιστορικό ποσοστό, 10.845 δολάρια ο τόνος.

Αφού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, η τιμή του χρυσού μειώθηκε στα 1.997 δολάρια περίπου στις 10:45 ώρα Ελλάδας.

Εξάλλου το ευρώ σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου κατά 0,56%, στο 1,0867.

Πηγή: ethnos, kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Οι 4 όροι που βάζει η Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα εξέδιδε τη 12χρονη κόρη της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις