Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στο ΕΚΘ την Τετάρτη – «Όχι» στην ακρίβεια

Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Απριλίου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ, διαδηλώνοντας με βασικό σύνθημα:

Όχι στην Ακρίβεια, τη Φτώχεια και την Ανισότητα

Αυξήστε τους μισθούς

Ο Μισθός #ΔΕ_ΦΤΑΝΕΙ

Ο Λογαριασμός #ΔΕ_ΒΓΑΙΝΕΙ

Όπως αναφέρει το ΕΚΘ: Οι  πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας από το σοκ διαδοχικών κρίσεων, αντεργατικών πολιτικών και πληθωριστικών πιέσεων, ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων και φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων δεν αφήνει άλλα περιθώρια, την  ώρα που η κρίση διαρκώς βαθαίνει.

Τα χρόνια περνούν και τα βάρη μένουν  ίδια, ενώ τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Ο μισθός ΔΕΝ φτάνει και ο οικογενειακός λογαριασμός για κάθε εργατική οικογένεια, ΔΕΝ βγαίνει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν νοείται ανάπτυξη που δεν προϋποθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον, που δεν περνάει από την ανθρώπινη προοπτική.

Απαιτούμε: Αξιοπρεπή Διαβίωση για όλους

Με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας,

σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας

Όλες και Όλοι στην Απεργία

Όλες και Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ

Κατεβάζουν ρολά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας 

Υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη απεργία προχωράει την Τετάρτη 6 Απριλίου η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αντιταχθεί στην ακρίβεια και τη φοροληστεία, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) να ανακοινώνει επίσης τη συμμετοχή της. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια ημερομηνία απεργία έχει προκηρύξει και η ΓΣΕΕ με τη χώρα να κατεβάζει ρολά συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

1.    Οικονομικά:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

2.    Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

3.    Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

4.    Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας

, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

5.    Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το “παρών” τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Τα αιτήματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αντί ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για την φτώχεια και την απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Κι όλα αυτά, ενώ 12 χρόνια τώρα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα υφίστανται λόγω μνημονίων δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους και βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης».

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η χορήγηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση και επέκταση 

του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την ερχόμενη Τετάρτη 6 Απριλίου, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τη συγκεκριμένη ημέρα. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

 «Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας ανεξάρτητα από ειδικότητες και διαχωρισμούς, επιθυμούν και επιδιώκουν σταθερή απασχόληση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής σε ένα ποιοτικό, ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Αυτοί, εξάλλου, είναι και οι άξονες πάνω στους οποίους εγκρίθηκε από το πρόσφατο Γενικό μας Συμβούλιο ο Προγραμματισμός της δράσης μας για το 2022.» αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών ζητεί την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και να επανακαθοριστεί ο αριθμός κάθε ειδικότητας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ώστε να επιτυγχάνεται όπως τονίζεται η ασφάλεια των δρομολογίων, των επιβατών και του πληρώματος.

Επίσης ζητεί επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση των διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης, τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία βάση, είναι κύρια υποχρέωση της Πολιτείας.

 «Απαιτείται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της “μαύρης” ανασφάλιστης εργασίας με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους» υπογραμμίζει η ΠΝΟ.

Προστίθεται επίσης ότι η συνδικαλιστική ομοσπονδία των ναυτικών εμμένει στις θέσεις της για διατήρηση, αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης με άμεση κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού.

6_aprilioy_apergia.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μυστήριο για τη νεκρή σπιτονοικοκυρά: Το στοιχείο - «κλειδί» για το θάνατό της

Κούγιας για Πάτρα: Ανθρωποφαγία και κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Σε 1-2 εβδομάδες οι αποφάσεις – Προσωρινά μέτρα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας αν χρειαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»