Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παγκόσμιο σοκ με τις τιμές στα τρόφιμα - Ιστορικό ρεκόρ για δημητριακά, λάδι, κρέας

Υψηλό ιστορικό ρεκόρ για τον δείκτη τροφίμων του FAO του ΟΗΕ

Στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο εκτινάχθηκε ο δείκτης ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Ο δείκτης που αποτυπώνει τις τιμές τροφίμων παγκοσμίως εκτινάχθηκε σχεδόν 13% σε μηνιαίο επίπεδο τον Μάρτιο του 2022 εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την ακρίβεια ο δείκτης κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα, παρουσιάζοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2021 και αύξηση 33,6% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

Τα δημητριακά (+17,1%), το φυτικό λάδι (+23%) και το κρέας (+4,8%) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η ζάχαρη (+6,7%) και τα γαλακτοκομικά (+2,6%) εμφάνισαν σημαντική αύξηση.

Η άνοδος στην τιμή των δημητριακών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τιμή του σιταριού που «καλπάζει» και εκτινάχθηκε στο «κόκκινο» (+19,7%) τον Μάρτιο. Κύρια αιτία είναι η απώλεια σοδειών και εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα και η ανησυχία για μειωμένη σοδειά από τις ΗΠΑ.

Ο FAO μείωσε την πρόβλεψη του για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή σιταριού σε 784 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 790 εκατ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον το 20% της χειμερινής σοδειάς της Ουκρανίας θα χαθεί. Πάντως, η αναθεωρημένη εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού παραμένει 1% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Ο Οργανισμός αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών για το οικονομικό έτος 2021/22 κατά 14,6 εκατ. τόνους, σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα για 469 εκατ. τόνους.

Έτσι, το συνολικό εμπόριο δημητριακών παγκοσμίως θα είναι 2% κάτω από τα επίπεδα του 2020/21, καθώς οι εξαγωγές από Αργεντινή, Ινδία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πρόβλεψη για τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος του 2021/22 αναθεωρήθηκε κατά 15 εκατ. τόνους σε συνολικά 851 εκατ. τόνους, καθώς αναμένεται ότι οι χώρες θα αυξήσουν τα αποθέματά τους λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές.

 

Οι αιτίες της κρίσης

Ακόμα και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων είχαν σημειώσει άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 50% από τα μέσα του 2020, ενώ επισιτιστικές κρίσεις καταγράφηκαν και το 2008 και το 2011.

Ο πόλεμος όμως έχει προκαλέσει πραγματικό σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού από τον σιτοβολώνα της Μαύρης Θάλασσας, πυροδοτώντας πανικό σχετικά με τις ελλείψεις βασικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το μαγειρικό λάδι.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά και πολλά πλοία αποφεύγουν την περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιτηρών. Οι αγρότες στην Ουκρανία περιμένουν απώλειες στις σοδειές και στις νέες φυτεύσεις, ενώ η χώρα αγωνίζεται να εξάγει προμήθειες που έχουν ήδη αποθηκευτεί.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί  το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής τροφίμων, γεγονός που αποτυπώνεται στις τιμές λιανικής και απειλεί την παραγωγή.

Μεγαλύτερη πείνα στις φτωχές χώρες

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είπε πρόσφατα ότι τα ακριβά βασικά προϊόντα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που εξαρτώνται από τις εισαγωγές θέτουν την ανθεκτικότητα των ανθρώπων σε «οριακό σημείο».

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Θανατηφόρα πτώση γυναίκας από ταράτσα πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με εκτροπή μηχανής και τραυματία στο Καλοχώρι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρουκέτες σε σταθμό τρένων – Πάνω από 30 νεκροί (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν