Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απογειώθηκαν οι πληρότητες στα Airbnb – «Έπιασε» 95% το Πάσχα η Χαλκιδική

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για τη θερινή σεζόν

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Πολύ υψηλές πληρότητες, που άγγιξαν και το 100% σε κάποιες περιοχές της χώρας, σημειώθηκαν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης την περίοδο του Πάσχα, ενώ, αντίστοιχα υψηλές, κοντά στο 90% ήταν και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Ενδεικτικό είναι ότι η Χαλκιδική έφτασε έως και το 95% το Πάσχα. Σε ότι αφορά τη θερινή σεζόν, τα μηνύματα είναι ήδη θετικά, με τις κρατήσεις να βρίσκονται στο επίπεδο που ήταν τον Μάιο του 2019. Οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν ότι η θερινή σεζόν θα είναι πολύ καλή με την κίνηση στα νησιά να φτάνει έως και το 100%. Καλή είναι όμως η εικόνα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη Χαλκιδική αυτήν την στιγμή ξεπερνάει και το 70%.

Οι κρατήσεις για Πάσχα και Πρωτομαγιά

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο κ. Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, που επικεντρώνεται στην υποστήριξη, εκπαίδευση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον Διαχειριστή Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με την κίνηση που υπήρξε σε καταλύματα που διατίθενται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ότι είχαμε πληρότητα κοντά στο 90% σχεδόν παντού, εκτός από τις μεγάλες πόλεις, καθώς τα αστικά κέντρα άδειασαν όπως ήταν φυσικό και ο κόσμος κατευθύνθηκε σε άλλους προορισμούς. Παρόλα αυτά η Θεσσαλονίκη είχε μια κίνηση, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50-60% περίπου. Την ίδια ώρα όμως η Χαλκιδική «χτύπησε» έως και 95% πληρότητα. Αλλά και οι υπόλοιποι προορισμοί του Πάσχα κινήθηκαν πολύ καλά και άγγιξαν και το 100% σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Χίου.

Κοντά σε αυτά τα επίπεδα, αλλά λίγο χαμηλότερα κινήθηκε το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Σε κάποιες περιοχές είχε φτάσει και το 90% ενώ σε άλλες περιοχές κυμαινόταν από 70-80%. Πάντως στα νησιά η κίνηση φάνηκε να είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο του Πάσχα.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί για την Πρωτομαγιά αναδείχθηκαν η Πελοπόννησος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι  Κυκλάδες, όπου εκτός από την Μύκονο καλές πληρότητες είχαν η Τήνος, η Πάρος και η Νάξος, ακόμα και τα Δωδεκάνησα η Πάτμος η Ρόδος και η Κως είχαν αγγίξει το 90% αλλά και η Κρήτη με τα Χανιά να φτάνουν και το 95%.

Τα μηνύματα για το καλοκαίρι

Σε ότι αφορά την εικόνα που υπάρχει για το φετινό καλοκαίρι με βάση της προκρατήσεις – που πάντως αυτήν την στιγμή αφορούν κατά κύριο λόγο νησιωτικούς προορισμούς- διαφαίνεται μια πολύ καλή χρονιά.

«Τώρα έχουμε κρατήσεις για νησιά περισσότερο γιατί οι τουρίστες πρέπει να κλείσουν νωρίτερα τις πτήσεις τους. βλέπουμε κίνηση στα νησιά που φτάνει και το 60%. Είναι στα επίπεδα που ήταν τον Μάιο του 2019. Αυτό δείχνει ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή σεζόν. Βλέπουμε να αγγίζει και το 100% η κίνηση στα νησιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χίου.

«Και στην ηπειρωτική όμως Ελλάδα βλέπουμε αρκετή κίνηση. Η Β. Ελλάδα έχει αρκετές κρατήσεις. Η Χαλκιδική αυτήν την στιγμή ξεπερνάει ίσως και το 70% για το καλοκαίρι», προσθέτει, αναφέροντας ότι οι κυριότερες αγορές για τη Χαλκιδική είναι κλασσικά τα Βαλκάνια, ενώ υπάρχουν κρατήσεις και από πολλούς Γερμανούς και Γάλλους.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά Νο1 αγορά στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι οι Άγγλοι ενώ δεύτεροι έρχονται οι Γερμανοί και ακολουθούν Ιταλοί και Γάλλοι. Τεράστια κίνηση υπάρχει όμως και από την Αμερική, που ίσως ξεπεράσει πάρα πολύ και τα επίπεδα του 2019 καθώς έχουν αυξηθεί οι πτήσεις από Αμερική και όλες δείχνουν να έχουν πολύ καλές κρατήσεις, σύμφωνα με τον κ. Χίου.

Πάντως αναμένεται ότι θα επαναληφθεί και φέτος το μοτίβο που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πιο έντονο και διαδεδομένο στα Airbnb από ότι στα ξενοδοχεία κάτι που οφείλεται στις low cost αεροπορικές, που συχνά βγάζουν προσφορές της τελευταίας στιγμής. 

Αύξηση 10-15% στις τιμές φέτος

Η ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος για ρεύμα κλπ οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές, ωστόσο οι αυξήσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 10-15%, σύμφωνα με τον κ. Χίου. «Αν με ρωτούσατε δυο μήνες πριν θα σας έλεγα ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα. Αλλά δεν γίνεται πια. Οι τιμές ενέργειας έχουν πάει τόσο ψηλά που αναγκαστικά έπρεπε να κάνουμε προσαρμογή τουλάχιστον 10-15% επάνω για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», σημειώνει, αναφέροντας ότι ειδικά το καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες λόγω χρήσης κλιματιστικών.

Πάντως, επισημαίνεται ότι το εύρος των τιμών στην Ελλάδα ανταποκρίνεται σε όλα τα πορτοφόλια και μπορεί να ξεκινάει από 30-35 ευρώ τη βραδιά ακόμα και σε δημοφιλείς και ακριβές περιοχές όπως αυτές κοντά στην Ακρόπολη πχ. στο Κουκάκι ή και χαμηλότερα στις πόλεις για μικρά διαμερίσματα και στούντιο και ανεβαίνουν μέχρι 100-120 ευρώ τη βραδιά ή και λίγο παραπάνω για ακίνητα 2-3 υπνοδωματίων. Ασφαλώς αν αναζητά κάποιος πολυτελή ακίνητα, παραλιακά ή βίλες οι τιμές μπορεί να φτάσουν και 1000-2000 ευρώ. «Ανάλογα με το μπάτζετ κάθε επισκέπτη υπάρχουν αρκετές επιλογές. Ενώ για παράδειγμα στο Παρίσι δεν θα βρεις κάτω από 200-250 ευρώ την ημέρα», επισημαίνει ο κ. Χίου.

Γύρισαν στη μακροχρόνια μίσθωση μόνο όσοι δεν είχαν εξαρχής προδιαγραφές

Ερωτηθείς εάν την περίοδο της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb «γύρισαν» στη μακροχρόνια μίσθωση, ο κ. Χίου επισημαίνει ότι είχαμε ελάχιστε τέτοιες μεταβολές και αφορούσαν ακίνητα που δεν είχαν εξαρχής προδιαγραφές για βραχυχρόνια. Με το «boom» της βραχυχρόνιας πολλοί έκαναν στροφή στην εκμετάλλευση ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης νομίζοντας ότι θα δουλέψουν καλά, αλλά δεν είχαν τις αντίστοιχες προδιαγραφές, καθώς δεν είχαν κάνει ανακαίνιση ή είχαν παλιά επίπλωση κλπ με αποτέλεσμα να μην έχουν καλές αξιολογήσεις και κρατήσεις. Αυτά τα ακίνητα ξαναγύρισαν στην μακροχρόνια μίσθωση, όπως εκτιμά ο κ. Χίου.

Όμως όσα ακίνητα δούλευαν καλά και τον καιρό πανδημίας θέλησαν να βρουν μια άλλη λύση δεδομένου ότι δεν υπήρχαν τουρίστες, επέλεξαν να τα νοικιάσουν μηνιαία, ή σε φοιτητές Erasmus για εξάμηνο κλπ. Ενώ πολλά από αυτά δούλεψαν καλά με τους αποκαλούμενους digital nomads, μια τάση που σύμφωνα με τον κ. Χίου ανεβαίνει πολύ στην Ελλάδα και μάλιστα φαίνεται ότι επιλέγονται όχι μόνο δημοφιλείς προορισμοί αλλά και πιο μικρές πόλεις της Ελλάδας. «Έχουμε δει κίνηση ακόμη και στην Εύβοια, στη Χαλκίδα ή στα Τρίκαλα», όπως λέει ο κ. Χίου.

Σχετικά με τα αν παρατηρούνται περιοχές που είναι κορεσμένες από Airbnb ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιμές των ενοικίων ή αντιθέτως, αν αλλού υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης, ο κ. Χίου αναφέρει ότι η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. έχει κάνει προτάσεις σε δήμους για αξιοποίηση ακινήτων. «Για παράδειγμα στην Αθήνα υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που ανήκουν στο δήμο και είναι εγκαταλελειμμένα. Έχουμε κάνει πρόταση στο δήμο εδώ και χρόνια να τα αξιοποιήσει και να κάνει κοινωνική πολιτική με χαμηλά ενοίκια για εργαζόμενους, οικογένειες ή ακόμα και φοιτητές. Επίσης υπάρχουν και περιοχές που δεν είναι αρκετά αξιοποιημένες ακόμη. Στην Αθήνα ελάχιστες περιοχές έχουν φτάσει στο peak, είναι αυτές γύρω από την Ακρόπολη, ενώ σε άλλες γειτονιές πιο βόρεια και πιο νότια είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο κρατήσεων», επισημαίνει.

Πρωτοβουλία για Ουκρανούς πρόσφυγες

Στο μεταξύ οι Έλληνες διαχειριστές ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) προχώρησαν σε μια σημαντική πρωτοβουλία για να στηρίξουν τους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω πολέμου. Ο σύλλογός ολοκλήρωσε την πλατφόρμα refugeerentals.com που θα χρησιμοποιηθεί για παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες και αφορά τόσο όσους θέλουν να βάλουν εκεί ένα κατάλυμα αν όχι δωρεάν τουλάχιστον με ένα μικρό μηνιαίο τίμημα, αλλά και σε όσους το αναζητούν.

Εξάλλου, μέσω του γκρουπ Airbnb Super Hosts στο facebook είχε ξεκινήσει από τη δεύτερη μέρα του πολέμου κιόλας, πρωτοβουλία για στήριξη Ουκρανών που διέθεταν τα σπίτια τους μέσω airbnb. Ειδικότερα είχε γίνει πρόταση για κρατήσεις σε σπίτια που βρίσκονται στο Κίεβο και στην Μαριούπουλη με σκοπό τα χρήματα να πάνε στον ιδιοκτήτη, χωρίς να πάει ο τουρίστας.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Σε 5-6 ημέρες είχαν φτάσει τα 2 εκατ. οι κρατήσεις που είχαν γίνει στην περιοχή, όπως λέει ο κ. Χίου και κατά συνέπεια είχαν δοθεί αρκετά χρήματα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη ενώ βλέπουμε ότι είναι κάτι που συνεχίζεται και τώρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Λίγες νεφώσεις και θερμοκρασία έως τους 23 βαθμούς σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Tον Σεπτέμβριο το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» - Ποιους θα αφορά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»
Για μια εξέλιξη που θα φέρει την καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής
Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»