Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τρελά» ποσά για σπίτια – Χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα

Ακριβότερα τα σπίτια λόγω ενεργειακού κόστους και τιμών υλικών – Πότε αναμένεται να ισορροπήσει η αγορά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το ενεργειακό κόστος και κατ΄επέκταση η αύξηση των οικοδομικών υλικών έχει «εκτοξεύσει» τις τιμές πώλησης των ακινήτων, όχι μόνο των νεόδμητων αλλά ακόμη και των μεταχειρισμένων, που έχουν φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις να πωλούνται έως και 3.000 ευρώ/τμ. Και αν τα μεταχειρισμένα πωλούνται στις 2.000-3.000 ευρώ/τμ δεν μπορεί παρά να διερωτηθεί κανείς που θα φτάσουν τα καινούργια.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα αυτά που «βγαίνουν» προς πώληση σε καλές τιμές να γίνονται ανάρπαστα αμέσως.

«Ενώ πριν 2-3 χρόνια έβρισκες καινούργιο σπίτι με 2-2.500 ευρώ/τ.μ. αυτό πλέον δεν υπάρχει, είναι πολύ σπάνιο. Η τιμή είναι σπάνια 2.500 και μετά πάει στα 3.000 ευρώ/τμ», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο TyposThes ο πιστοποιημένος εκτιμητής κ. Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης του «Parthenon Real Estate - Georgakos Properties» και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Ωστόσο, η αύξηση των υλικών και των τιμών στα νεόδμητα, έφερε αύξηση και στις τιμές των μεταχειρισμένων σπιτιών, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και το 50% «που δεν δικαιολογείται». Ενώ προ κρίσης όλα ήταν κάτω από 2000 ευρώ/τμ πλέον στην αγορά βλέπουμε «τρελά» ποσά, όπως 3.000 ευρώ/τμ για μεταχειρισμένα ακίνητα σε καλή κατάσταση, λένε παράγοντες της αγοράς. Εκτός από τους ιδιώτες που πουλάνε ακίνητα τελικά και τα funds έχουν αυξήσει τις τιμές των μεταχειρισμένων που βγάζουν προς πώληση.

Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι στα νέα ακίνητα οι νέες τιμές θα ξεκινούν από 3.000 ευρώ/τμ , σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, ο οποίος «βλέπει» ότι η αγορά θα ισορροπήσει σε επίπεδο τιμών σε 2-3 χρόνια περίπου.

Τιμές, περιοχές και ζήτηση

Όσο για το εάν υπάρχει ζήτηση με αυτές τις τιμές, απαντά ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά, έχει ως αποτέλεσμα όσο βγαίνουν σε καλές τιμές να γίνονται ανάρπαστα. Διαπιστώνεται ότι ακίνητα που είναι από 2.000/τμ και κάτω «φεύγουν» πολύ γρήγορα, αν ασφαλώς είναι ανακαινισμένα, σε καλή κατάσταση κλπ.

Όπως λένε εξάλλου πηγές από τον τεχνικό κόσμο, η ανοικοδόμηση στην πόλη δεν σταματάει, απλώς οι κατασκευαστές θα μετακυλίσουν τα αυξημένα κόστη στους αγοραστές.

«Ξεκίνησε εδώ και 2 χρόνια η ανοικοδόμηση. Μπορεί να μην παρατηρείται η έξαρση του 2006-2007, ωστόσο βλέπουμε ότι χτίζονται οικοδομές», όπως λένε, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες αφορούν και τις ανακαινίσεις. Αν και μέσα στην περίοδο της πανδημίας και αργότερα με την ενεργειακή κρίση υπήρξε μερίδα κατασκευαστών που προβληματιζόταν για τις επόμενες κινήσεις της, τελικά φαίνεται ότι ξαναμπήκαν στο δρόμο του επιχειρείν και της ανάπτυξης.

«Προσαρμόστηκαν και προσάρμοσαν και τις τιμές», όπως λέει ο κ. Γεωργάκος χαρακτηριστικά. Ξαναμπήκαν στη διαδικασία γιατί γνωρίζουν ότι οι τιμές που θα πουλήσουν είναι κοντά στις 3.000/τμ και πάνω για τις περιοχές του κέντρου και προς ανατολικά (Τούμπα, Καλαμαριά, Τριανδρία, 40 Εκκλησιές).

Στα προάστια της Θεσσαλονίκης οι τιμές είναι χαμηλότερες γιατί δεν υπάρχει τόση ζήτηση. Και αυτή η ζήτηση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται «φρέναρε» λόγω του ενεργειακού κόστους. Το ξανασκέφτεται κάποιος που είχε σκοπό να αγοράσει στα προάστια γιατί αφενός υπάρχει το κόστος της ενέργειας για τη θέρμανση του σπιτιού και αφετέρου το κόστος μετακίνησης με δεδομένη την μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, όπως λέει ο κ. Γεωργάκος. Έτσι, στη Θέρμη υπάρχει ανοικοδόμηση αλλά παρατηρείται και μια «κόπωση».

Τα ακίνητα στην συγκεκριμένη περιοχή είναι προς 1600-1800 ευρώ /τμ γιατί είναι μεζονέτες κυρίως. Σπάνια είναι 2000 ευρώ/τμ. Στη Θέρμη έχει φανεί μια κόπωση γιατί τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν ήταν μεγάλα από άποψη τ.μ και δεν μπορούσες να βρεις ακίνητο κάτω από 200-300.000 ευρώ. Ωστόσο «στέγνωσαν» αυτοί οι οποίοι αναζητούσαν ένα τέτοιο ακίνητο σε εκείνη την περιοχή γι αυτό διαφαίνεται πλέον μια τάση για κατασκευή οικοδομών, ώστε τα ακίνητα να είναι διαμερίσματα των περίπου 100 τ.μ. και να μειωθεί το ποσό που θα ζητούν για την πώληση από τους υποψήφιους αγοραστές.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά οι τιμές διαμορφώνονταν στα 1500-1800 ευρώ/τμ και εκτιμάται ότι και εκεί με τις νέες τιμές θα πάνε από 1.800-2.200 και ίσως και 2.500 σε κάποιες περιπτώσεις.

Χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα

Αναφερόμενος στη στρέβλωση της αγοράς, ο κ. Γεωργάκος, εξηγεί ότι αυτήν την στιγμή στην αγορά ακινήτου της Θεσσαλονίκης υπάρχουν χιλιάδες διαμερίσματα που είναι κλειστά. Ούτε βγήκαν προς πώληση ούτε είναι έτοιμα να πουληθούν.

Αν αυτά τα κλειστά σπίτια που έχουν στα «χέρια» τους οι τράπεζες και τα funds έβγαιναν αυτήν την στιγμή στην αγορά προς πώληση σίγουρα θα είχαμε πιο μειωμένες τιμές γιατί η προσφορά θα ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Αυτήν την στιγμή τα ακίνητα που βγαίνουν είναι κατά κύριο λόγο από ιδιώτες, πλην κάποια που ανήκουν σε τράπεζες και fund, τα οποία όμως ακόμη βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Ταυτόχρονα με όλη αυτήν την κατάσταση μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα. Ο κ. Γεωργάκος εκτιμά ότι η αγορά θα ισορροπήσει σε επίπεδο τιμών μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια» αφού προσαρμοστούν όλοι στα νέα δεδομένα και αυξηθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Όπως λέει, τα funds και οι τράπεζες ήδη προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς να ετοιμάζουν ακίνητα για να βγουν προς πώληση στην αγορά με φοβερά υπερκέρδη αφού αυξήθηκαν τα πάντα ενώ αυτοί έχουν στα «χέρια» τους παλιά χαρτοφυλάκια.

Όσο για το αν είναι εποχή για να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο, ο κ. Γεωργάκος λέει ότι είναι η εποχή αυτός που έχει λεφτά να ψάξει να βρει την ευκαιρία.

Όπως αναφέρει το ακίνητο αποτελεί «καταφύγιο» σε τέτοιες περιόδους καθώς αν κάποιος διαθέτει ένα ποσό στην τράπεζα σήμερα, ουσιαστικά κάθε χρόνο, αν ο πληθωρισμός κινείται στο 10% μειώνονται τα χρήματά του γιατί και το επιτόκιο είναι πάρα πολύ χαμηλό, ενώ με το ακίνητο από τη μία έχει ένα εισόδημα αν το εκμεταλλεύεται και από την άλλη μια αναμενόμενη υπεραξία του ακινήτου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ