Όπως επισημαίνεται, με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο τρίμηνο του 2014, τη βελτίωση στην είσπραξη των εσόδων και με την προωθούμενη ταχύτερη είσπραξη και των εσόδων που έχει εξασφαλίσει η χώρα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, μπορεί να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση το 2013 και το 2014.
Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα αδρανοποιήσει ακόμη περισσότερο τις συνεχείς αμφισβητήσεις περί αδυναμίας της Ελλάδος να αποκαταστήσει σε σταθερή ισορροπία τα δημόσια οικονομικά της και περί μη βιωσιμότητας του χρέους της. Στην ανάλυση υπογραμμίζεται ότι «η εμμονή του ΔΝΤ στην εκτίμηση από σήμερα δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών ακόμη και για το 2015, το 2016 και το 2017 δεν είναι δικαιολογημένη».
«Αντίθετα», επισημαίνεται, «δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση και ευνοεί τη διατήρηση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα ακόμη και σήμερα που τα επιτεύγματά της χώρας μας στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν τα αρνείται ούτε το ίδιο το ΔΝΤ».