Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συζητήσεις με άξονα το κρασί σε Δράμα και Γουμένισσα

στο πλαίσιο του προγράμματος Μία θάλασσα κρασί

Το κρασί μας ενώνει και αυτή τη φορά έφερε κοντά, σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, οινοποιούς και εκπροσώπους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εστίασης, τουριστικών γραφείων και φορέων που ασχολούνται με τον οινοτουρισμό και τον τουρισμό γενικότερα.

"Ας μιλήσουμε για το κρασί" είναι ο τίτλος αλλά και ο σκοπός των δύο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Γουμένισσα και τη Δράμα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Μία θάλασσα κρασί / Sea of wine: προωθώντας την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό (BSB1034)", από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Γεωπονίας.

Συζητήσεις με άξονα το κρασί και όσα αυτό πρεσβεύει, ως προϊόν πολιτισμού, με ιστορική ανά τις χιλιετίες υπόσταση, ως προϊόν γαστρονομίας και κυρίως ως έναυσμα για οινοτουρισμό σε οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Γουμένισσα και η Δράμα, εξελίχθηκαν ανάμεσα σε διοργανωτές και συνδαιτημόνες παράλληλα με γευστική δοκιμή τοπικών οίνων.

Το πρόγραμμα "Μία θάλασσα κρασί / Sea of wine" αφορά τη δημιουργία οινοτουριστικών διαδρομών στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, με κέντρο το κρασί και τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, τα οποία πλαισιώνονται από ξενοδοχεία, εστιατόρια, τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού.

goumenissa_vineyard2.jpg

"Πρόκειται για μία θαυμάσια ευκαιρία δημιουργίας και εξέλιξης ενός ισχυρού τουριστικού προϊόντος που αναμφισβήτητα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης φίλων του κρασιού -και όχι μόνο- στην περιοχή", τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ κα Μαρία Παρταλίδου και υπεύθυνη του έργου.  Και συνεχίζει "Έχουμε χαράξει έως τώρα 13 θεματικές οινοτουριστικές διαδρομές που ενώνουν Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχοντας στόχο να προκαλέσουν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών για οινικές εξερευνήσεις, αναπτύσσοντας έτσι μία ακόμη μορφή τουρισμού και παράλληλα μία ακόμη πηγή ανάπτυξης.  Άλλωστε το έργο αυτό αποτελεί μέρος τις προώθησης τις περιοχής τις Μαύρης Θάλασσας ως οινοτουριστικό προορισμό, μαζί με ανάλογες προτάσεις από τις εταίρους τις, Αρμενία, Γεωργία και Ουκρανία.  Από τη δική τις την πλευρά, στην Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση η οποία αφορά συνολικά 200 επιχειρήσεις».

drama_participants.jpg

Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι από εθνικούς πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «European Union’s Cross-Border Cooperation Black Sea Basin Programme 2014-2022», αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο, με την παράδοση τις πλατφόρμας ICT που θα συμπεριλαμβάνει μαζί με ταξιδιωτικές οδηγίες και προτάσεις, τις επιχειρήσεις του έργου “Μία θάλασσα κρασί / Sea of wine”, ώστε να εξυπηρετεί ταξιδιώτες και επαγγελματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Μαρία Παρταλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ. και επιστημονικά υπεύθυνη του έργου SeaofWine PP4 στο [email protected]

drama_tasting.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδαλιάς: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας - Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία
Επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Χαρδαλιάς: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας - Αδιαπραγμάτευτη η εθνική κυριαρχία