Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων 2,3 δισ. στη ΔΕΘ

mitsotakis-deth

H αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 δισ. ευρώ παρέχει στο οικονομικό επιτελείο τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Χωρίς να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ετοιμάζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με βάση τον οποίο, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ενισχυθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έναντι της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερο, σύμφωνα και με την Κομισιόν, κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει στα 204 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και του τουρισμού. Έτσι, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό περίπου θα κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προσθέτουν.

Οι αποφάσεις για τη διάθεση των επιπλέον πόρων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ. «Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ΄ τριμήνου», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Fuel Pass 2, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, χορήγησης επιταγής ακρίβειας και αύξησης του κατώτατου μισθού.

«Όλα στην ώρα τους», περιορίστηκε να σχολιάσει, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι «προφανώς είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Για το Fuel Pass σημείωσε ότι «θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Στην πραγματικότητα, αυτό που παρακολουθούν με αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια στήριξης που υπάρχουν, είναι η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με τη μισή τιμή από τα επίπεδα των 200 ευρώ η MWh. Επομένως, ένα μέρος των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει η καλή πορεία των εσόδων και του τουρισμού φέτος θα απορροφηθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές, με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού είναι αυτά που δημιουργούν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και στον στόχο της για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε χθες με νόημα ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

 

Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία

Την αυστηρή τήρηση του κανόνα μείωσης του ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι κάθε χώρας, ζήτησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. Υποστήριξε, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ότι η εφαρμογή του κανόνα αυτού για τα ελλείμματα, που ισχύει αλλά στην πράξη δεν επιβάλλεται, πρέπει να γίνει δεσμευτική και να οδηγεί σε απόρριψη των οικονομικών σχεδίων των χωρών που δεν τον τηρούν.

Αντιθέτως, σε «αντάλλαγμα» δέχθηκε να καταργηθεί ο μη ρεαλιστικός στόχος της μείωσης του χρέους κάθε χώρας κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος το 60% του ΑΕΠ της. Όπως είπε, ο κανόνας αυτός «έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις» μετά το τεράστιο χρέος που οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να επωμισθούν εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ