Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα κακά που δημιούργησε 4ήμερη εργασία – Γιατί εταιρεία επέστρεψε στο πενθήμερο

Τι συνιστά σε εταιρείες που θέλουν να εφαρμόσουν την 4ήμερη απασχόληση

«Στα χαρτιά» η τετραήμερη εργασία είναι σίγουρα μία θετική αλλαγή σε μία επιχείρηση, με ορισμένες έρευνες μάλιστα να καταλήγουν ότι έχει οφέλη και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη, αφού μεταξύ άλλων βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη δυνατότητα εύρεσης νέων ταλέντων. Ωστόσο, όπως φαίνεται από το παράδειγμα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Alter Agents, η τετραήμερα εργασία δεν ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς.

Η εταιρεία πειραματίστηκε με το τετραήμερο (32 ώρες εργασίας) για 10 εβδομάδες, επιτρέποντας στους εργαζομένους να επιλέξουν οι ίδιοι ποια ημέρα θέλουν να λείψουν. Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι δύο άτομα της ίδιας ομάδας δεν μπορούσαν να λείψουν την ίδια ημέρα. Όπως δηλώνει στο Fast Company η διευθύνουσα σύμβουλος της Alter Agents, Rebecca Brooks, «το σύστημα δούλευε διότι οι πελάτες δεν το παρατηρούσαν. Μάλιστα, δεν είπαμε στους πελάτες μας τι κάναμε. Αποφασίσαμε πως θα πετυχαίναμε μόνο εάν οι πελάτες μας δεν είχαν ιδέα για την τετραήμερη εβδομάδα».

Τα προβλήματα

Παρότι οι εργαζόμενοι ήταν ενθουσιασμένοι για το νέο πρόγραμμα, τα αποτελέσματα ήταν μικτά. Την ημέρα που δεν εργάζονταν, ορισμένοι προτιμούσαν να ασχολούνται με τα μικρότερα πρότζεκτ και άλλοι απαντούσαν στα email τους, παρότι η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν χρειαζόταν.

Εν τέλει, ο κάθε εργαζόμενος διαχειριζόταν αυτή την επιπλέον ημέρα όπως ήθελε και δεν υπήρχε σταθερότητα, προκαλώντας παρανοήσεις και δυσκολίες και κατά συνέπεια επηρεάζοντας τη δυναμική των ομάδων.

Επιπλέον, όπως δήλωσε η Brooks, κάθε εβδομάδα αισθανόταν ότι είχε μείνει πίσω και ότι όφειλε να κάνει μία ανακεφαλαίωση. «Ήταν δύσκολο για τους εργαζομένους να παρακολουθούν τι συνέβη όσο έλειπαν. Αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι μας διέφευγαν λεπτομέρειες, το οποίο δεν ταιριάζει με το προφίλ που έχουμε χτίσει», δήλωσε η ίδια.

Στο τέλος των 10 εβδομάδων, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων έδειξε ότι ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι, διότι η τετραήμερη εβδομάδα προκαλούσε περισσότερο άγχος, ενώ υποτίθεται ότι θα το μείωνε. «Ακόμη και για όσους έθεταν όρια, υπήρχε μεγάλη ένταση και άγχος σχετικά με όσα έχαναν όταν έλειπαν ή για το τι θα έβρισκαν όταν επέστρεφαν στη δουλειά» σημειώνει η Brooks.

Επιστροφή στο πενθήμερο

Εν τέλει, η εταιρεία επέστρεψε στο κανονικό ωράριο και μάλιστα κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε. «Νομίζω πως όλοι ένιωθαν ότι εξακολουθούσαν να δουλεύουν 40 ώρες, παρότι υποτίθεται ότι δούλευαν 32», τόνισε η CEO.

Στις εταιρείες που θέλουν να πειραματιστούν με την τετραήμερη εβδομάδα προτείνεται να κοινοποιούν εκ των προτέρων στους εργαζομένους τους λόγους για τους οποίους τη δοκιμάζουν. Επίσης, θα πρέπει να ορίζουν ξεκάθαρα τους παράγοντες για τους οποίους ενδέχεται να ανατραπεί η απόφαση.

Στην περίπτωση που ανατραπεί η τετραήμερη εβδομάδα, οι περισσότεροι υπάλληλοι θα το αντιμετωπίσουν ως αφαίρεση ενός προνομίου και συνεπώς ο εργοδότης είναι πιθανό να δει μείωση στο ηθικό της ομάδας. Επομένως, οι εταιρείες θα έπρεπε να εξετάσουν άλλου είδους προνόμια, ενδεχομένως να επιτρέπουν περισσότερο την τηλεργασία ή τα ευέλικτα ωράρια.

Η Brooks ήλπιζε ότι με μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, οι υπάλληλοί της θα μπορούσαν να είναι πιο δημιουργικοί και ξεκούραστοι, αντί να βάζουν περισσότερες δουλειές και ραντεβού. Εξ ου και πρόκειται να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα, δίνοντας ένα επιπλέον ρεπό το μήνα, το οποίο θα εξαιρείται από τις νόμιμες άδειες μετ’ αποδοχών.

Πηγές: moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ