Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα ΗΑΕ φέρνουν πολυτέλεια στη ΔΕΘ - Έρχονται χαλάλ... και Βεδουΐνοι!

deth

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η τιμώμενη χώρα φέτος

«Ίσως το εντυπωσιακότερο περίπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» αναμένεται να είναι αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην 86η ΔΕΘ, το οποίο -σε εμβαδόν 5000 τετραγωνικών- θα φιλοξενεί μέχρι και αυθεντικές σκηνές Βεδουΐνων, που θα υποδέχονται τους επισκέπτες του στην είσοδο και θα τους αποχαιρετούν στην έξοδο.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας, ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, σύμφωνα με τον οποίο η συμμετοχή των Εμιράτων ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση, θα φέρει στη Θεσσαλονίκη (που θα στολιστεί με σημαίες των ΗΑΕ και της Ελλάδας) μια αποστολή 300-400 ατόμων και περισσότερους από 50 σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνητικούς φορείς. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla bin Touq Al Marri. Πρόκειται δε για την πρώτη φορά στην ιστορία των δεκάδων διοργανώσεων της ΔΕΘ, που μια αραβική χώρα λαμβάνει τον τίτλο της τιμώμενης στην Έκθεση.

Τι κάνει όμως το περίπτερο των ΗΑΕ τόσο εντυπωσιακό; Αν και προς το παρόν ο κ.Τζήκας δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες, σημειώνει ότι ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί η  συμμετοχή των ΗΑΕ (στο Περίπτερο 13), θα ξεχωρίζει λόγω της μεγάλης πολυτέλειας, αλλά και της προσεγμένης αρχιτεκτονικής του. Στον χώρο θα δημιουργηθεί επιπλέον stage (σκηνή), στην οποία θα φιλοξενούνται καθημερινώς καλλιτεχνικά γεγονότα παραδοσιακού χαρακτήρα των ΗΑΕ. Οι εκπρόσωποι των ΗΑΕ έχουν ακόμα μεριμνήσει ώστε το catering στον χώρο του περιπτέρου τους να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ήτοι να σερβιρίζονται τρόφιμα «χαλάλ» (σ.σ. η ένδειξη «halal» πιστοποιεί ότι ένα προϊόν έχει παραχθεί και προετοιμαστεί βάσει παραδόσεων και κανόνων του Ισλάμ και, ειδικά για τα κρέατα -εξαιρουμένου του χοιρινού- αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το ζώο έχει θανατωθεί με συγκεκριμένο τελετουργικό).

Οι συμμετέχουσες εταιρείες

Μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών και κυβερνητικών φορέων που θα συμμετάσχουν στην 86η ΔΕΘ περιλαμβάνονται το «Dubai International Financial Centre» (το μεγαλύτερο επενδυτικό hub για τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία), η «DP World», κολοσσός στη διαχείριση λιμένων, που στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος της Θεσσαλονίκης, η «Tawazun» από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, η μεταλλευτική «Εmirates Global Aluminium», που εισφέρει στην οικονομία των Εμιράτων πάνω από 5 δισ. δολ. ετησίως, ο κραταιός επενδυτικός και βιομηχανικός όμιλος «Essa Al-Ghurair», οι «MASDAR» και «AMEA Power» από τον ενεργειακό κλάδο, ο αερομεταφορέας «Etihad Airways», ο όμιλος «Αl Seer Marine Supplies», ο οποίος αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για τη λιμενική βιομηχανία και τη ναυτιλία, οι «Al Hamrah» και «Damak Properties» από τον τομέα του real estate και η εταιρεία δομικών υλικών «Rak Ceramics», που πραγματοποιεί πωλήσεις σε 150 χώρες και απασχολεί 15.000 άτομα, παρουσιάζοντας ετήσιο τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολ., αλλά και εταιρείες από τους κλάδους της τεχνολογίας, του τουρισμού, της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας. 

Από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 13, που θα στεγάσει τη συμμετοχή τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο η τεχνολογία και οι επενδύσεις, ενώ θα παρουσιαστούν οι πλέον αναπτυγμένοι κλάδοι της οικονομίας των ΗΑΕ, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ έχει εξαρχής προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, συνεπεία και του γεγονότος ότι η χώρα διαθέτει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι (Μάιος 2022), τα ΗΑΕ αποτελούν την πέμπτη σημαντικότερη οικονομία στην περιοχή που προαναφέρθηκε, ενώ κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών, με ΑΕΠ περίπου 400 δισ. δολαρίων (παρότι βάσει πληθυσμού βρίσκονται μόλις στη 13η θέση). Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οφείλεται -κατά το γραφείο ΟΕΥ- κυρίως στην ανακάλυψη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά εσχάτως στρατηγικό στόχο της χώρας αποτελεί η διαφοροποίηση της οικονομίας και η απεξάρτησή της από τον πετρελαϊκό τομέα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι «αφήνεται πίσω» η πρόνοια για τις πιο παραδοσιακές ενεργειακές πηγές, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ρωσία αποκλείεται ως ενεργειακή εναλλακτική από τις ευρωπαϊκές επιλογές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς τα ΗΑΕ σημείωσαν ισχυρή ετήσια άνοδο κατά 53%, ανερχόμενες στα 362,88 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο, κατά 145% σημείωσαν και οι εισαγωγές προϊόντων από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 156,8 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών πωλήσεων πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας για την τετραετία 2018-2021, η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ. Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η επιχειρηματική παρουσία ελληνικών συμφερόντων στα ΗΑΕ (περίπου 300 εταιρείες) συγκροτείται κυρίως από επιχειρήσεις κλάδων κατασκευών και ναυτιλιακής υποστήριξης στο Εμιράτο Fujairah, εμπορίου τροφίμων, εστίασης, εμπορίου γούνας, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις (ΑΞΕ) στα ΗΑΕ αφορούν εννέα υποκαταστήματα, 21 εμπορικές αντιπροσωπείες και 305 εμπορικά σήματα. Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ίδια πηγή, το απόθεμα ελληνικών ΑΞΕ στα ΗΑΕ ανερχόταν, το 2016, σε 195,6 εκατ. δολ (έναντι 93,8 εκατ. κατά το τέλος του 2015). Η προετοιμασία του περιπτέρου 13, που θα φιλοξενήσει την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγινε δισεκατομμυριούχος από λάθος της τράπεζας και δεν πείραξε ούτε δολάριο
Ο Darren James θεωρήθηκε ο 26ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αφού η τράπεζα του έστειλε κατά λάθος το απίστευτο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων...
Έγινε δισεκατομμυριούχος από λάθος της τράπεζας και δεν πείραξε ούτε δολάριο