Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προστασία της επαγγελματικής στέγης ζήτησε το ΕΕΘ από τον πρωθυπουργό

Oι 12 προτάσεις του ΕΕΘ που κατατέθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη

Σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της εμπορικής δραστηριότητας και τους επαγγελματίες της πόλης, επικεντρώθηκαν οι φετινές προτάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που παραδόθηκαν από την Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη, υπό τη μορφή υπομνήματος στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την συνάντηση του με τους παραγωγικούς  φορείς  στο Διοικητήριο. 

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, «η κατάσταση της αγοράς και των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης είναι πολύ δύσκολη και αβέβαιη, με πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο. Μέσα από την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους 162 επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο μας και την αναβάθμιση της καθημερινότητας της εμπορικής δραστηριότητας, θα επιβιώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, θα διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα προκύψουν νέες και θα είναι ένα από τα συστατικά που θα συμβάλουν στο να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, καθώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ευχή και ελπίδα  μου είναι αυτή την φορά να εισακουστούν οι προτάσεις μας που εμπεριέχονται στο υπόμνημα που σας υποβάλλουμε και να μην καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι».

Ακολουθούν αναλυτικά οι 12 προτάσεις του ΕΕΘ προς τον Πρωθυπουργό:

1. Εξωδικαστική επίλυση των χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που «λιμνάζουν» επί πολλά χρόνια στα διοικητικά δικαστήρια σαν αποτέλεσμα και το κράτος να μην εισπράττει αλλά και να ταλαιπωρούνται χιλιάδες επαγγελματίες.

2. Προστασία της επαγγελματικής στέγης δίνοντας υποχρεωτική παράταση δύο ετών για όσα συμβόλαια λήγουν μέσα στο 2022.Οπως καταλαβαίνετε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα προστάτευε όσους επαγγελματίες μετά από δύο έτη πανδημίας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των καταστημάτων τους.

3. Η άμεση επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος της πόλης. Έγκαιρα και επανειλημμένα είχαμε υποβάλλει υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία ,δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση. Είναι σημαντικό  να δοθεί δυνατότητα και σε ιδιώτες αφού άλλωστε και σήμερα κομμάτι της  δραστηριότητας των μέσων μαζικής κυκλοφορίας έχει δοθεί και σε ΚΤΕΛ γειτονικών νομών. Ακολουθώντας πάντοτε τον Κοινοτικό κανονισμό που προβλέπει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή παρόχου.

4. Δυνατότητα εξόφλησης με έκπτωση του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής οποιαδήποτε χρονική στιγμή κρίνει ο επαγγελματίας.

5. Ενώ στόχος του κανόνα De Minimis είναι στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, λόγω ανισοβαρούς κατανομής κρατικών επιχορηγήσεων, με τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας ο κανόνας αυτός γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  για εφαρμογή του αυξημένου ορίου σώρευσης ενισχύσεων μόνο για χρηματοδοτήσεις από 18/11/2021 και μετά είναι εξορισμού λάθος, καθώς και δημιουργεί μια άνιση μεταχείριση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση πριν από την παραπάνω ημερομηνία το πλαφόν χρηματοδότησης των οποίων παραμένει στα 1,8 εκατ. ευρώ και στις επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου οι οποίες έλαβαν οικονομική ενίσχυση μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία, των οποίων το όριο χρηματοδότησης ανέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ. Κύριε πρωθυπουργέ και δεν εφαρμόζετε σωστά η κοινοτική οδηγία και είναι αδικία και αθέμιτος ανταγωνισμός κάποιες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια ενίσχυσης με μόνη διαφορά την ημερομηνία που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει πλήθος επιχειρήσεων.

6. Διατήρηση του χαμηλού Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και στον τουρισμό, σε μια περίοδο που η καταναλωτική δύναμη έχει μειωθεί αισθητά.

7. Η περαιτέρω μείωση των συντελεστών τόσο των φορολογικών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών θα δώσει ανάσα στην μικρομεσαία επιχείρηση.

8. Η επέκταση του θεσμού του εργόσημου και σε άλλους κλάδους, ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

9. Επιδότηση του πετρελαίου “fuel pass” και στους επαγγελματίες.

10. Να βγει πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που εμείς εκπροσωπούμε ως Επιμελητήριο.

11. Το Ταμείο Ανάκαμψης να επιδοτήσει και τις μικρές επιχειρήσεις.

12.    Λειτουργία και ενίσχυση του θεσμού των μικροπιστώσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερουλάνος: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ο Μητσοτάκης μιλάει για επιδόματα
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση «αφήνει περιφέρειες όπως τη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη να αδειάζουν από κόσμο»
Γερουλάνος: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ο Μητσοτάκης μιλάει για επιδόματα