Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέα λουκέτα σε μπαρ, εστιατόρια; Τους «καίνε» ρεύμα και ανατιμήσεις

Μειωμένα κατά 63,7% τα γεύματα που παρήγγειλαν οι πελάτες το πρώτο 6μηνο του ‘22 – Υπόμνημα σε Μητσοτάκη για τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Προβληματισμός υπάρχει για το ολοένα και αυξανόμενο ενεργειακό κόστος με τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης να βλέπουν κάθε μήνα δυσθεώρητους λογαριασμούς που είναι πολύ δύσκολο να πληρωθούν.

Μετά τα πολλαπλά χτυπήματα σε μπαρ και εστιατόρια με τα μέτρα κατά της πανδημίας, το ενεργειακό κόστος ήρθε να δώσει άλλο ένα «χτύπημα». Και ενώ ήδη αρκετά καταστήματα έχουν κλείσει λόγω των αλλαγών που σημειώθηκαν από την υγειονομική κρίση την τελευταία διετία, δεν είναι απίθανο να δούμε τους επόμενους μήνες κι άλλα «λουκέτα».

«Η κατάσταση του προηγούμενους μήνες ήταν δύσκολη στα μπαρ και τα εστιατόρια λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα. Πολλά καταστήματα έκλεισαν και δύσκολα θα ανοίξουν ξανά. Τα ποσά που έρχονται στους λογαριασμούς είναι αδύνατον να πληρωθούν. Κι όταν πχ κάποιος έχει ήδη κάνει δύο διακανονισμούς, στον τρίτο δεν έχει πλέον το 30 ή 50% του ποσού που του ορίζουν οι εταιρείες να πληρώσει μετά τον διακανονισμό. Σκεφτείτε πχ αν κάποιος πλήρωνε 1000 ευρώ, τώρα του έρχεται ρεύμα 2500 ευρώ. Να κάνει έναν διακανονισμό, μετά θα έρθουν άλλα 2500 ευρώ κοκ. Όταν φτάσει στον τρίτο διακανονισμό δύσκολα θα έχει ρευστό να πληρώσει το μισό ποσό του λογαριασμού όπως ορίζουν οι εταιρείες. Κανείς δεν έχει στην άκρη 5000 ευρώ. Οπότε συσσωρεύονται χρέη και έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που κόβουν το ρεύμα σε μαγαζιά», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ελπίδες για άνοδο της κίνησης την περίοδο της ΔΕΘ

Οι ελπίδες όλων στρέφονται τώρα στην περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. «Είναι μια γιορτή για την πόλη μας. Και είναι σίγουρο ότι φέτος που γίνεται χωρίς περιοριστικά μέτρα, ότι θα έρθουν περισσότεροι εκθέτες και περισσότερος κόσμος. Οπότε σίγουρα θα δουλέψουν πιο πολύ τα καταστήματα του κέντρου και στα ανατολικά. Παράλληλα ευελπιστούμε να δουλέψουν και όσα μπαρ και εστιατόρια είναι και στα δυτικά της πόλης», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.

Έρχονται λιγότεροι, παραγγέλνουν λιγότερα πιάτα

Εν τω μεταξύ τα στενά οικονομικά των καταναλωτών έχουν επηρεάσει και τις συνήθειές τους στα εστιατόρια. Σύμφωνα με την έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο αριθμός των πελατών ήταν μειωμένος κατά 52,9% και ο αριθμός των γευμάτων που παρήγγειλαν μειωμένος κατά 63,7%.

«Στην πανελλαδική έρευνα συμμετείχαν και μέλη μας», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι «υπήρξε αύξηση του κόστους λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης κατά 41,7%. Αυτό αφορά κατά 87,2% στην ενέργεια με την άνοδο στις πρώτες ύλες να ακολουθεί με 37,9%». Εν τω μεταξύ από χθες, πρώτη μέρα του φθινοπώρου, όπως σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης υπήρξαν ήδη αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών όπως πχ άλευρα, τυροκομικά κλπ, ενώ σίγουρες αναμένονται και αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.

Υπόμνημα σε Μητσοτάκη

Πάντως η εστίαση έχει και ένα άλλο μέτωπο ανοιχτό. Αυτό των ποσών που της ζητούνται από εταιρείες για τα πνευματικά δικαιώματα από αναπαραγωγή μουσικής. Όμως επειδή τα ποσά ζητούνται από περιόδους που η εστίαση ήταν κλειστή λόγω περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα. Μάλιστα την Πέμπτη μέσω της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό για να υπάρξει μέριμνα για το θέμα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας
Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και φλεγμονής των πνευμόνων το περασμένο Σάββατο - Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας