Η επίσημη θέση της Κομισιόν είναι πως το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα θα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, είπε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα. Η Σ.Χιουγκ τόνισε ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προχωρά με συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η αξιολόγηση της τρόικας πριν από μερικές εβδομάδες.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κοτχάους, που, επαναλαμβάνοντας την επίσημη γραμμή, τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επανεξετάσουν την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του 2014, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για διαμόρφωση τρίτου πακέτου. «Έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί», είπε ο κ. Κοτχάους και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει να διεξάγονται οποιεσδήποτε συζητήσεις για το πώς θα διαρθρωθεί νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Επίσης, απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.
Μέρκελ: Δεν ξέρουμε τι ποσό θα χρειαστεί
Στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ύψος του, εφόσον αυτό χρειαστεί. «Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1. Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία της βόρειας Γερμανίας (NDR) δήλωσε ότι, πρώτον δεν έχει να πει τίποτα καινούριο, και δεύτερον ότι ο λόγος για τη δήλωσή του ήταν ότι ήθελε να τερματίσει την αυξανόμενη φημολογία περί νέου κουρέματος στην Ελλάδα. «Το ΔΝΤ κάνει πρόγραμμα μόνο για τρία χρόνια, αλλά τρία χρόνια δεν αρκούν για να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του προγράμματος, αυτό αναμένεται να γίνει το 2020. Και γι’ αυτό είχαμε πει όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα ότι, εάν η Ελλάδα μέσα στο 2014 -τέλη του 2014 θυμίζω τελειώνει το πρόγραμμα- εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και παρ΄ όλα αυτά κριθούν απαραίτητα νέα μέτρα, τότε θα μιλήσουμε και γι αυτά…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Δεν αποκλείει νέο πακέτο ο Όλι Ρεν
Νωρίτερα χθες το πρωί, όμως, λάδι στη φωτιά που άναψε ο κ. Σόιμπλε είχε ρίξει ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα, αν και όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή. Η τρόικα θα αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Σεπτέμβριο. «Τότε», είπε ο κ. Ρεν, «θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος» και πρόσθεσε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων».
Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ εξήγησε ότι ο επίτροπος οικονομίας αναφέρθηκε στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν, προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος μίας χώρας.