Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπερεκτιμήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, λέει σε έκθεσή του το ΔΝΤ

Σε υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, αποδίδει το ΔΝΤ, σε νέα έκθεσή του, τις ευθύνες για τη λανθασμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων της πολιτικής λιτότητας στην ύφεση.

Στη μελέτη με τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο», το ΔΝΤ αναφέρεται σε μία σειρά από παράγοντες για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Ταμείου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Ταμείου να αποποιηθεί των ευθυνών του για το λάθος στον πολλαπλασιαστή και τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πως το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε με θέρμη από τις ελληνικές κυβερνήσεις! «Στην υπεραισιοδοξία μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και λιγότερο στον λάθος πολλπλασιαστή οφείλεται η υποεκτίμηση των επιπτώσεων της λιτότητας στην ύφεση», αναφέρεται στη μελέτη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής, δεν θα βελτιωνόταν η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι υπήρξε πολύ μεγάλη αντίσταση πολιτική και κοινωνική στην εφαρμογή των προγραμμάτων, αν και παραδέχεται πως ειδικά στην Ελλάδα υιοθετήθηκαν από πολύ νωρίς σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, γεγονός που σκότωσε, όπως λένε, την οικονομία!

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό» το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι είχε υποτιμήσει τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΑΡ: «Αυτοί επέλεξαν τη λιτότητα»

«Ο βασικότερος πολλαπλασιαστής εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης», αναφέρει σε σχόλιό της για την έκθεση του ΔΝΤ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία σημειώνει επίσης: «Και αυτή η μελέτη του ΔΝΤ, όπως και οι προηγούμενες, διαπιστώνουν μεν τα προβλήματα, δε θέλουν όμως να παραδεχτούν ότι αυτοί επέλεξαν τη μονοδιάστατη συνταγή της λιτότητας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, χωρίς καμιά αναπτυξιακή διάσταση καθηλώνοντας στην κυριολεξία την ανάπτυξη. Επισημάναμε πολλές φορές ότι από την αρχή θα έπρεπε να επιδιώκονται παράλληλα η σταθεροποίηση της οικονομίας και η οικονομική ανάπτυξη. Παρά ταύτα όχι μόνο αναπτυξιακή ενίσχυση δεν δόθηκε από τους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η δημοσιονομική πολιτική 'μαγείρεμα' να μην πραγματοποιούνται οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, πρωτογενείς πηγές για την ανάπτυξη, προκειμένου αυτές να ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μία θανατηφόρα πολιτική για την ανάπτυξη, υπό το άγχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτείνει το βάθεμα της ύφεσης και την εκτίναξη της ανεργίας. Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και του ΟΟΣΑ, ο πιο σημαντικός πολλαπλασιαστής εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας είναι οι δημόσιες επενδύσεις, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθούν απ' όλες τις πλευρές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιάγκας για σχόλια σε φωτογραφίες του με Μαρία Αντωνά: «Η κοινωνία μας είναι σάπια»
Πώς σχολίασε ο παρουσιαστής τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τον ίδιο και τη Μαρία Αντωνά στην παραλία
Λιάγκας για σχόλια σε φωτογραφίες του με Μαρία Αντωνά: «Η κοινωνία μας είναι σάπια»