Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δύσκολο να βρεθούν σπίτια στα 100.000 ευρώ – Τι λέει μεσίτης για τα μέτρα

Ποια μέτρα κρίνεται ότι θα δώσουν ώθηση, για ποια υπάρχει ερωτηματικό και γιατί εκφράζονται αντιδράσεις για τη Golden Visa

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Tο πλαίσιο της στρατηγικής κοινωνικής Στέγασης, υπό την επωνυμία «Σπίτι μου!» εξειδικεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών που αναμένεται να κινητοποιήσει μια σειρά επιμέρους τομέων της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά της κτηματαγοράς, επισημαίνεται ότι το «πακέτο» που ανακοινώθηκε έχει αρκετά θετικά μέτρα για την αγορά, ένα «άκαιρο», ενώ δίπλα σε ένα πρέπει να μπει ένα ερωτηματικό αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησής τους.

«Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα από όσα εξαγγέλθηκαν κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ.  Κωνσταντίνος Τζάρος. Υπάρχουν όπως λέει πράγματα θετικά, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά, ένα για το οποίο υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί ενώ για το μέτρο που αφορά το διπλασιασμό του ορίου απόκτησης της GOLDEN VISA, αναφέρει ότι είναι άκαιρο.

Τα θετικά μέτρα

Ειδικότερα, στα θετικά ο κ. Τζάρος συμπεριλαμβάνει τις ανακοινώσεις για χαμηλότοκα δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που προφανώς δίνει μια ώθηση στην αγορά όπως λέει, αφού ειδικά οι νέοι που έχουν μεγαλώσει μέσα στην κρίση και οι περισσότεροι δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα κομπόδεμα για να αγοράσουν ένα σπίτι, θα λάβουν χαμηλότοκο δάνειο προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτό το βήμα. Το μέτρο αναφέρεται σε παλιά ακίνητα τα οποία πολύ πιθανόν να χρειάζονται ανακαίνιση. Όπως στα κέντρα των πόλεων ένα ακίνητο με τρία δωμάτια στα 100.000 ευρώ είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί όπως λέει. Συνήθως οι τιμές είναι παρά πάνω εκτός αν βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση οπότε εκεί μετά ανεβαίνει το κόστος της ανακαίνισης.

Στις 150.000 ευρώ οι επιλογές είναι προφανώς περισσότερες, όπως λέει ο κ. Τζάρος. Ωστόσο ακόμα και αν χρειαστεί να συμπληρωθεί ένα ποσό είναι και πάλι ένα κίνητρο, τονίζει.

Στη θετική κατεύθυνση κινείται και το μέτρο για την ανακαίνιση παλιών σπιτιών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αν και πάλι πρέπει να αναλογιστούμε όπως λέει ο κ. Τζάρος, ότι η εκ βάθρων ανακαίνιση σε ένα παλιό σπίτι με 10.000 ευρώ δεν είναι κάτι το εύκολο, ειδικά με την άνοδο των υλικών των τιμών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο κρίνεται και αυτό ως ένα μέτρο προς τη θετική κατεύθυνση. «Όλα αυτά τα κίνητρα είναι θετικά για την αγορά. Και για να βελτιωθεί η κατάσταση κάποιων ακινήτων και για να μπορέσουν κάποιοι νέοι να αγοράσουν ακίνητα», τονίζει ο κ. Τζάρος.

Βοηθητικά για την αγορά αλλά περιστασιακά, θεωρούνται τα μέτρα που αφορούν την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος. Σίγουρα ότι δίνεται είναι θετικό, αλλά είναι κάπως σαν «ασπιρίνες για τον πόνο», βοηθάνε μια φορά και δεν είναι κάτι που λύνει το γενικότερο θέμα, όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων. «Θα έπρεπε να βλέπουμε στοιχεία και λίγο πιο μακροπρόθεσμα ώστε να μη χρειάζεται συνεχώς να λύνουμε τα προβλήματα με επιδόματα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος.

Το ερωτηματικό

Το ερωτηματικό, αφορά κατά τον ίδιο τις ανακοινώσεις για τα προγράμματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται και το σύστημα της «κοινωνικής αντιπαροχής». Το ερωτηματικό αφορά στο πώς θα γίνονται αυτές οι διαδικασίες και η εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων. «Μιλούσε για αντιπαροχή στο 50%, το οποίο σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλό, σε κάποιες καλό και σε κάποιες πάρα πολύ υψηλό. Δηλαδή δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί οριζόντια. Και αν δεν οριστεί οριζόντια ποια είναι αυτή η αξία που θα κρίνει το σωστό και για να έχει ενδιαφέρον για τον ιδιώτη εργολάβο κατασκευαστή αλλά και για το δημόσιο για να καταλήξει στο τέλος με κάποια ακίνητα».

Όπως λέει, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα στην αγορά και αυτή ήταν και η δικαιολογία για το μέτρο της golden visa. Επισημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον άμεσα. Αλλά είναι σωστό να αξιοποιηθούν τα ακίνητα του δημοσίου.

Εκτιμάται ότι διάσπαρτα ακίνητα του δημοσίου υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν είναι πολλά.

Όπως λέει ο κ. Τζάρος υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λυθούν στο κομμάτι αυτό και δεν είναι κάτι που μπορεί να εκτελεστεί «αύριο το πρωί». Θα πρέπει να γίνει κάποιος διαγωνισμός, να υλοποιηθεί το έργο από την άδεια μέχρι την κατασκευή κλπ. Άρα μιλάμε για πρότζεκτ τριετίας στην πραγματικότητα. Και μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.

Το... κακό της ιστορίας

Η αγορά ακινήτων δεν είδε με θετικό μάτι την ανακοίνωση για αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για συµµετοχή σε πρόγραµµα Golden Visa από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ.

Ήδη, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό έχει εκφράσει την αντίδρασή της τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή θα επιφέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε, δηλαδή θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων δεδομένου ότι οι αλλοδαποί επενδυτές περισσότερο επηρεάζονται από τη σύγκριση των τιμών τη Ελλάδας με τις τιμές των ακινήτων στην χώρα τους». Επιπρόσθετα τονίζει ότι «με την αύξηση του απαιτούμενου ποσού της χορήγησης της χρυσής βίζας, η Ελλάδα χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα ως πόλο επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Για να βελτιωθεί η ικανότητα στέγασης των πολιτών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50% τουλάχιστον ο φόρος των μισθωμάτων όταν αφορούν την κύρια κατοικία του μισθωτή», όπως πρότειναν. «Άκαιρο» χαρακτηρίζει το μέτρο ο κ. Τζάρος εκτιμώντας ότι ήταν «αρκετά λάθος» να ανακοινωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. «Οι επενδυτές ήρθαν στην Ελλάδα με το σύστημα Golden Visa γιατί ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί οικονομικά από άλλες χώρες. Όταν μπροστά μας, όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης, έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, δεν μπορούμε να κόβουμε επενδυτές από την εγχώρια αγορά γιατί μόλις ξεφύγαμε από την οικονομική κρίση σχεδόν αμέσως μετά είχαμε την υγειονομική κρίση, τον πόλεμο, τις πληθωριστικές τάσεις κλπ. Δεν θεωρώ ότι ήταν το κατάλληλο timing καθώς δεν έχει ορθοποδήσει καλά ούτε το ελληνικό real estate αλλά ούτε και η ελληνική οικονομία […]», σημειώνει αναφέροντας ότι θα μπορούσε ίσως να ανακοινωθεί μια μεταβατική περίοδος 1-2 ετών με την ελπίδα ότι θα έχει τελειώσει ο πόλεμος και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έως τότε, ώστε να έρθει τότε στο τραπέζι των συζητήσεων.

 Σε καλό επίπεδο η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη

Σε ανοδική πορεία κινείται η αγορά ακινήτων, σαν σύνολο. Η αγορά είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, όπως λέει ο κ. Τζάρος. Υπάρχουν δείκτες οι οποίοι πέφτουν και άλλοι οι οποίοι ανεβαίνουν. Με τον πληθωρισμό κάποιοι μπαίνουν σε διαδικασία να προστατευθούν γιατί φοβούνται την ενεργειακή κρίση, από την άλλη τα πληθωριστικά φαινόμενα βοηθάνε στο να κατευθυνθούν περισσότεροι προς το ακίνητο ως επένδυση ώστε να έχουν μια σιγουριά αναφορικά με τα χρήματά τους, επιδιώκοντας να μη χάσουν την αξία τους λόγω πληθωρισμού. Οπότε το ένα στοιχείο ισοφαρίζει το άλλο και βοηθά στο να διατηρηθεί η αγορά σε καλό επίπεδο, έχοντας και τεράστια δυναμική με δεδομένη την μακρόχρονη οικονομική κρίση που έχει προηγηθεί.

Σε ότι αφορά την φοιτητική κατοικία, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των νέων φοιτητών έχει κλείσει σπίτια για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγο, ενώ, ανάλογα και με την περιοχή οι τιμές ήταν αυξημένες. Υπήρχε περισσότερη κίνηση και ενδιαφέρον για επιπλωμένα, τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν υψηλότερο ενοίκιο. Αλλά και γενικότερα παρατηρήθηκε μια αύξηση η οποία εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως του 8-10% κατά μέσο όρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ