Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα εκατομμύρια που φέρνει η Pfizer - Δέχθηκε 20.000 βιογραφικά

Η πορεία λειτουργίας του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) στη Θεσσαλονίκη και οι συνεργασίες με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στις στρατηγικές συνεργασίες με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας καθώς και με τις startup στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας για την υγεία επενδύει σταθερά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, όπως επισημάνθηκε σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του CDI στη Θεσσαλονίκη.

«Η καινοτομία διατρέχει όλους τους τομείς δραστηριότητας της Pfizer», όπως επεσήμανε ο  Nico Gariboldi, Επικεφαλής του CDI. Κάνοντας έναν απολογισμό για την πορεία του CDI από τον Μάιο του 2020 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι σήμερα, σημείωσε ότι αυτήν την στιγμή στο Κέντρο «τρέχουν» πάνω από 200 projects και απασχολούνται ήδη 420 εργαζόμενοι, όταν το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 200 άτομα. Στόχος μάλιστα είναι να αυξηθούν στους 450 έως το τέλος του έτους και περαιτέρω μέχρι το τέλος του 2023, φτάνοντας κοντά στους 500. Ο κ. Gariboldi μίλησε για το ταλέντο και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτός εξάλλου ήταν ένας από του κυριότερους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας του CDI στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την στήριξη που υπήρξε από τις Αρχές, το περιβάλλον που ευνοεί τις startups και τις θερμοκοιτίδες, αλλά και τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τη ζώνη ώρας που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς και την ποιότητα ζωής στην "πανέμορφη" δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Gariboldi χαρακτηριστικά.

pfizer-cdi-thess_12.jpg

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μια... ολόκληρη πόλη, 20.000 άτομα, κατέθεσε βιογραφικό για πάνω από 400 καλυμμένες θέσεις στο CDI, εκ των οποίων το 75% διέθετε μεταπτυχιακό. Από τους προσληφθέντες το 35% είναι γυναίκες, ενώ το 87% προέρχεται από τους τομείς STEM. Σημαντικό κατά τον κ. Gariboldi είναι ότι το 15% έρχεται από άλλες χώρες, κάποιοι  Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και ξαναγύρισαν για να δουλέψουν στο CDI.  

pfizer-cdi-thess_21.jpg

Ο ίδιος μιλώντας για τη συμβολή της λειτουργίας του Κέντρου για την οικονομία της πόλης, ανέφερε στοιχεία από έρευνα του ΙΟΒΕ η οποία εκτιμά ότι η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση συμβολή της δραστηριότητας του Κέντρου στην απασχόληση για το ίδιο διάστημα εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζει 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας. 

Ανάλογα σημαντική είναι και η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία για το συγκεκριμένο διάστημα εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ. Στα 169 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συνεισφορά του Κέντρου σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία του CDI συνεισφέρει δύο ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ειδικότερα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, έδρας του Κέντρου, η έρευνα υπολογίζει ότι ο συνολικός αντίκτυπος από τη λειτουργία του την περίοδο 2020-2030 θα φτάσει στα 447 εκατ. ευρώ.

pfizer-cdi-thess_15.jpg

Τα αποτελέσματα των συνεργασιών με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συνεργασιών με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και startups για την ανάπτυξη ψηφιακών καινοτομιών.

Όπως επισημάνθηκε από την κ. Αναστασία Ματωνάκη, Sr Manager, Open Innovation στο CDI, στο Κέντρο έχει δημιουργηθεί μια ομάδα που έχει ως στρατηγική να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ανοιχτής καινοτομίας. Από την ίδρυση του Κέντρου έχει προχωρήσει σε ανάλυση των δυνατοτήτων του οικοσυστήματος. «Έχουμε ήδη γνωρίσει και αναλύσει πάνω από 100 ερευνητικές ομάδες από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διαλέγουμε με αντικειμενικότητα τους κατάλληλους συνεργάτες για τα έργα που θέλουμε να υλοποιήσουμε», όπως είπε. Η πρώτη συνεργασία αφορά το μνημόνιο με το ΕΚΕΤΑ σε μια γεφύρωση του κόσμου της αγοράς και της έρευνας.

Για το πρώτο έργο που εντάσσεται στο μνημόνιο αυτής της συνεργασίας μίλησε ο κ. Ιωάννης Κομπατσιάρης, Ερευνητής Α΄βαθμίδας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, σημειώνοντας ότι έχει προχωρήσει αρκετά.

Αφορά στη βελτίωση της εμπειρίας της επικοινωνίας με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Συγκεκριμένα αφορά στην ανάπτυξη λογισμικού με τη μορφή ευφυούς πράκτορα, ο οποίος θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας με τη μορφή όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένων ερωταπαντήσεων, με πληροφορίες που παρέχονται από την Pfizer. Το λογισμικό θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP, Natural Language Processing) και μηχανικής μάθησης. Μια πρώτη έκδοση θα είναι έτοιμη σε λίγους μήνες.

«Έχουμε αναπτύξει και έχουμε προσαρμόσει τεχνολογίες οι οποίες φαίνεται να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων.

pfizer-cdi-thess1_2.jpg

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη έχει προχωρήσει επίσης σε δύο συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικά ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως ανέφερε ο Θάνος Σταυρόπουλος, Sr Manager Technology and Innovation του CDI.

Η συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ εστιάζει στο πεδίο της Κβαντικής Υπολογιστικής (Quantum Computing), ένα αναδυόμενο μοντέλο υπολογιστικής του μέλλοντος, που επιτρέπει εκθετικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τους συμβατικούς υπολογιστές στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης σε τομείς όπως η χημεία, η βιολογία, η ιατρική ακρίβειας, αλλά και στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο θα αναπτύξει έναν «κβαντικό» αλγόριθμο ο οποίος υπόσχεται βέλτιστη απόδοση σε τομείς όπως η διάγνωση και η ανάπτυξη φαρμάκων, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται σήμερα από τις υπάρχουσες λύσεις και υποδομές.

Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ μίλησε ο κ.Νίκος Κονοφάος, καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, Διευθυντής του εργαστηρίου Στατιστικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Ηλεκτρονικής Φυσικής (ΣΕΜΗΦ) και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος.

Σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ, υπάρχει χρηματοδότηση και σε αυτό απασχολούνται και υποψήφιοι διδάκτορες κάνοντας λόγο για επωφελή συνεργασία και για τα δυο μέρη, εκφράζοντας την ελπίδα να έχει συνέχεια και να εξελιχθεί.

Για τη συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει στόχο την ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη διάγνωση ασθενειών με βάση τη φωνή αλλά και ήχους με αναπνευστικό κυρίως περιεχόμενο, μίλησε ο Σωτήρης Νικολετσέας, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως έχει ανακοινωθεί η σχεδιαζόμενη λύση θα αξιοποιήσει τα smartphones, ως ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες διασυνδεδεμένες συσκευές με αναβαθμισμένες δυνατότητες, όπως τα μικρόφωνα, στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Χρησιμοποιώντας δείγματα φωνής και Τεχνητή Νοημοσύνη, η λύση θα παρέχει νέους, ψηφιακούς βιοδείκτες για διάγνωση και παρακολούθηση ασθενειών με χαμηλό κόστος και δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Μια τέτοια εφαρμογή θα διευκολύνει την απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση από επαγγελματίες υγείας, καθώς και την αυτοδιαχείριση των ασθενών. «Είμαστε σε μια προκαταρκτική φάση… εστιάζουμε σε ασθένειες που μπορούν να διαγνωστούν είτε από τη φωνή είτε από ήχους που έχουν κυρίως αναπνευστική διάσταση. Σε διάστημα ενός έτους θα έχουμε κάτι που θα είναι αρκετά ώριμο», όπως είπε ο κ. Νικολετσέας απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμη η λύση.

Ο κ. Νικολετσέας μιλώντας για τη συνεργασία με τη Pfizer μίλησε για πολύτιμη ώσμωση που επιχειρείται σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία της Pfizer μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στο να αυξηθούν οι συνέργειες πανεπιστημίου και παραγωγής.

Συνεργασία με startups

Αναζητώντας νέες ιδέες η Pfizer βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το οικοσύστημα καινοτομίας με στόχο καινοτομίες που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ασθενών, με τον κ. Gariboldi να σημειώνει γιατί είναι σημαντικό ένας «γίγαντας» όπως η Pfizer να συνεργάζεται με startups.

Τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Start4Health του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, που έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθούν καινοτόμες ψηφιακές ιδέες και τεχνολογικές λύσεις από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Το πρώτο βραβείο κέρδισε η eNIOS για την πρότασή της που αφορά τεχνολογία για την ανάλυση μεγάλων βιολογικών δεδομένων με εφαρμογή στην ιατρική ακριβείας και την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Ο CTO της e-NIOS κ. Ελευθέριος Πιλάλης μίλησε την εμπειρία συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι κίνητρο αποτέλεσε η επιθυμία οι μεθοδολογίες να περάσουν γρήγορα σε εφαρμογή στην ανάπτυξη θεραπειών και νέων φαρμάκων.

pfizer-cdi-thess1.jpg

Ο Νίκος Γαλάνης, Co-Chief Technology Officer  της Docandu, της εταιρίας που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο Start4Health για την πρότασή της που αφορά μια πλατφόρμα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και τηλεϊατρικής ότι κίνητρό τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτέλεσε η συνεργασία με τους ανθρώπους της Pfizer, να μάθουν από αυτούς, όπως είπε και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας με τον εταιρεία. Σχετικά με την Docandu είπε ότι ένας από τους στόχους είναι να καταφέρουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διατηρούν το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τους γιατρούς, να γίνει πιο άμεσος.

Τέλος, στον διαγωνισμό «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή» που διοργάνωσε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer σε συνεργασία με το Elevate Greece και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, τελικός νικητής ήταν η Medoid AI, μια εταιρία ανάπτυξης λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για εταιρείες. Ο Αντώνης Φαχαντίδης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Medoid AI, που αποτελεί τεχνοβλαστό του ΑΠΘ, είπε ότι οι διαγωνισμοί είναι ίσως από τα πιο πολύτιμα εργαλεία ενός οικοσυστήματος γιατί δίνουν σε μικρές starups τη δυνατότητα να δείξουν το τεχνολογικό, το διανοητικό τους κεφάλαιο.

pfizer-cdi-thess_10.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις του CDI στη Θεσσαλονίκη στη γκαλερί παρακάτω

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ