Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Sold out τα κτίρια στο Καλοχώρι - Το σχέδιο για τα 15.000 στρέμματα

Τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, όπου σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα σε έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗAΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της η περιοχή του Καλοχωρίου, η οποία όμως σήμερα έχει τη μορφή μιας Άτυπης  Συγκέντρωσης Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, στερούμενη βασικών υποδομών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί σχέδιο για τη μετατροπή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, επιχειρώντας να δώσει λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σε βάθος χρόνου και νέες επενδύσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται αυτήν την στιγμή εν αναμονή της έγκρισης του αιτήματος που κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για έκδοση ΚΥΑ για τον χαρακτηρισμό της ΑΒΣ Καλοχωρίου ως περιοχής που χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης με σκοπό την μετεξέλιξή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

«Περιμένουμε την έγκριση για να περάσουμε στο επόμενο βήμα», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Κώστας Γιουτίκας μιλώντας στο «ΤyposThes.

Η όλη διαδικασία έχει ακόμη δρόμο και συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς πρέπει να δημιουργηθεί  Φορέας που θα «τρέξει» στις σχετικές μελέτες αλλά και να προηγηθεί διαβούλευση με όσους έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή ώστε να υπάρξει και η δική τους συναίνεση.

Στην ουσία θα πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο ποσοστό συναίνεσης των ιδιοκτητών γης ώστε να δημιουργηθεί αυτός ο Φορέας, καθώς αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει το πρότζεκτ.

kalohori.jpeg

Στην επόμενη φάση, η Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσει μέσω των επιμελητηρίων στους ιδιοκτήτες το σχεδιασμό για την περιοχή, να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και να ζητήσει και το δικό τους «πράσινο φως» για τη δημιουργία του Φορέα. Οι ιδιοκτήτες, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες από τον συγκεκριμένο Φορέα, θα πρέπει να συνεισφέρουν σε γη, ώστε να γίνει διάνοιξη οδών.

Θα πρέπει να δώσουν ένα τμήμα του οικοπέδου τους για να προχωρήσει η διαδικασία και αυτό είναι κάτι που ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να το βλέπει διαφορετικά. Κάποιοι που δεν έχουν σκοπό να χτίσουν και νοικιάζουν έναν χώρο ως μάντρα πιθανόν να μην ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία και να χάσουν ποσοστό του χωραφιού τους.

Πάντως, σε μια οργανωμένη περιοχή ένα αγροτεμάχιο αποκτά υπεραξία, ενώ όταν κάτι χαρακτηρίζεται ως επιχειρηματικό πάρκο έχει πιο εύκολη και γρήγορη αδειοδότηση, μπαίνει σε άλλα προγράμματα έχει τα οφέλη ενός οργανωμένου  βιομηχανικού πάρκου όπως είναι στη ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο.

Όπως έχει αναφέρει το ΕΒΕΘ η μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης επέρχεται ασφάλεια δικαίου ως προς την πιο απρόσκοπτη αδειοδότηση των υφισταμένων και των μελλοντικών εγκαταστάσεων μεταποιητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων και απομακρύνεται η ‘δαμόκλειος σπάθη’ επαπειλούμενων μετεγκαταστάσεων.

Παράλληλα με την οργάνωση του ΕΠΕ, τη δημιουργία των αναγκαίων οδικών υποδομών, ικανών να δέχονται βαριά οχήματα, την κατασκευή των απαραίτητων αποχετευτικών έργων για την υποδοχή ομβρίων και λυμάτων, την ανάπτυξη κατάλληλων ψηφιακών δικτύων, παρέχεται η δυνατότητα αποτελεσματικότερης λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων προς όφελος της ανταγωνιστικότητάς τους.

Επιπλέον, οι εγκατεστημένες εντός του ΕΠΕ επιχειρήσεις θα ωφεληθούν επιπλέον από τη δυνατότητα αξιοποίησης νομοθετικά κατοχυρωμένων υψηλότερων συντελεστών δόμησης και κάλυψης. Η εξυγίανση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα και ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τεράστια ανάπτυξη – Δεν υπάρχει ούτε αποθήκη ανοίκιαστη

Σε σχέση με πριν 10 χρόνια η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη . «Ενώ πριν δέκα χρόνια το 25% ήταν ανοίκιαστο τώρα δεν υπάρχει ανοίκιαστο κτίριο ούτε για δείγμα, αυτό κάτι λέει», σημειώνει ο κ. Γιουτίκας.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την περιοχή καθώς γειτνιάζει με την Εθνική Οδό, με την περιφερειακή με την Εγνατία Οδό και είναι δίπλα στο λιμάνι και στην πόλη, αλλά σήμερα έχει την όψη και τη μορφή μιας περιοχής άτυπης συγκέντρωσης βιομηχανιών. Δεν υπάρχουν δίκτυα, μεγάλοι δρόμοι, οδοφωτισμός δεν υπάρχει φύλαξη, γενικώς δεν υπάρχουν υποδομές. Αυτό πρέπει να τακτοποιηθεί με κάποιον τρόπο και ο μόνος τρόπος είναι αυτός που ξεκίνησε η Περιφέρεια», επισημαίνει.

gioytikas.jpeg

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρόμοι στην περιοχή είναι χαρακτηρισμένοι ως αγροτικοί , είναι δηλαδή στενοί, ενώ αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη θα έπρεπε να υπάρχουν δρόμοι πλάτους 8-12 μέτρων, όπως στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕΘ).

Το Καλοχώρι εξάλλου έχει πολλά κενά αγροτεμάχια και άρα υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.

Το σχέδιο της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια έκανε το πρώτο βήμα παρουσιάζοντας το συγκριμένο σχέδιο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, Εκεί συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι και συγκεκριμένα σε όλη την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Άτυπη Συγκέντρωση Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη από όλους, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα και με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε πρωτοβουλία οργάνωσης της περιοχής και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η κατάσταση να βελτιωθεί και η περιοχή να γίνει λειτουργική για όλους όσοι δραστηριοποιούνται και κατοικούν εκεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε  στα βασικά   χαρακτηριστικά της ΑΒΣ Καλοχωρίου. «Πρόκειται για μια συνολική έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα. Οι 875 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, παράγουν περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, η γεωγραφική της ανάπτυξη, είναι  σε στρατηγική θέση σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους συνδυασμένους κόμβους μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι με παρεμβάσεις τους στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν έδωσαν το πράσινο φως για το σχέδιο.

Από τη δεκαετία του ΄60

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη, στην περιοχή του Καλοχωρίου εκατέρωθεν του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, άρχισαν να εγκαθίστανται με ανοργάνωτο όμως τρόπο πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες από τη δεκαετία του 1960. H περιοχή είναι ελκυστική για επενδύσεις, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στον ΠΑΘΕ, ενώ υπάρχει και διαθέσιμη γη.

Στην πορεία των ετών οι βιομηχανίες αναπτύχθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζεται ότι λειτουργούν στην περιοχή περίπου 900 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 6.000 εργαζόμενους.

Λόγω της ανοργάνωτης εγκατάστασης οι υφιστάμενες υποδομές δεν επαρκούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, που έδωσε λύσεις στην περιοχή, όμως είναι αναγκαίες περισσότερες υποδομές. Σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου του Κ16 από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το 2016 η Περιφέρεια ολοκλήρωσε την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TerraMed και άρχισε τις παρεμβάσεις εξυγίανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ήδη για την αναγκαιότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα καθορίσει το θεσμικό υπόβαθρο για την περιβαλλοντική και λειτουργική εξυγίανση της περιοχής.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη μελέτη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης διαμορφώνει το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης του Καλοχωρίου.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιείται:

-Διαμόρφωση της συνολικής οριογραμμής της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των μελετών τεκμηρίωσής της.

-Συγκέντρωση των δεδομένων ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των στοιχείων των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, με σκοπό τη διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης στην προτεινόμενη περιοχή του ΕΠΕ, τόσο για την παρουσίαση των βασικών παραμέτρων του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΠΕ, όσο και για την προκαταρκτική αναγνώριση τους σύμφωνης γνώμης και συναίνεσής του για την ανάπτυξη του έργου.

-Προκαταρκτική αξιολόγηση των βασικών τεχνικών και πολεοδομικών παραμέτρων του Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανάπτυξης Καλοχωρίου.

-Προκαταρκτική χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

-Προσδιορισμός Σχεδίου Δράσης ανάπτυξης του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση αναμένει η ανάδοχος κατασκευαστική μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν και πάλι τα έργα του FlyOver στον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)