Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κραυγή» αγωνίας από ΜμΕ - «Καθημερινά είμαστε στο μάτι του κυκλώνα»

Έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες θα καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κοινό «παρών» στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης θα δώσουν έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης που θα καταθέσουν ψήφισμα κοινοποιώντας για «χιλιοστή φορά ίσως», όπως ανέφεραν, τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όπως διευκρινίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης ''Ο ΕΡΜΗΣ'', τόσο η αγορά, τα εμπορικά καταστήματα όσο και  τα ταξί θα λειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας και στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι η γνωστοποίηση των αιτημάτων τους. Θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο ΕΚΘ την Τετάρτη και στην πορεία που θα ακολουθήσει και ακολούθως θα καταθέσουν ψήφισμα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

«Η αγορά έχει ανάγκη να δουλέψει, δεν θα κλείσει, θα παραμείνει ανοιχτή. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα πάμε να διαμαρτυρηθούμε για όσα συμβαίνουν, θα γνωστοποιήσουμε τα αιτήματά μας στο υπουργείο, ελπίζουμε να κοινοποιηθούν στην κεντρική εξουσία», όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αντιπολιτευτική διάθεση στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και πως σκοπός είναι η γνωστοποίηση των προβλημάτων που «δυστυχώς η κάθε κυβέρνηση επί 15 χρόνια τα αμελεί. «Εμείς σαν συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να υπενθυμίζουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση τα προβλήματά μας… για να μην βρεθεί πολιτικός να μας πει “δεν το ήξερα” και “πρώτη φορά το ακούω”», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου Ταξί κ. Κλήμης Λεοντιάδης, διευκρίνισε ότι την Τετάρτη θα δουλεύουν κανονικά στη Θεσσαλονίκη τα ταξί, δεν υπάρχει απεργία ή στάση. «Μιλάμε για κινητοποίηση στην πρώτη αυτή φάση τουλάχιστον. Αν χρειαστεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σίγουρα θα πάμε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

emporoi-epaggelmaties-viotexnes1.jpg

ΕΣΘ: «Παλεύουμε με τα προβλήματά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια»

Αποφασίσαμε την Τετάρτη στην μεγάλη πανελλαδική απεργία να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα και να τα καταθέσουμε στον ΥΜΑΘ, όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης λέγοντας ότι τόσα χρόνια δε λύθηκε «ούτε ένα» και ότι «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με αδιάλλακτες κυβερνήσεις οι οποίες δεν θέλουν να ασχοληθούν με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αλλού και δυστυχώς εμείς παλεύουμε με τα προβλήματά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

«Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα είναι αδύνατον οι συνάδελφοί μας να συνηγορήσουν στο να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Αν όμως φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» τότε φυσικά θα γίνει και αυτό. Αυτό που γίνεται τώρα είναι προειδοποιητικό, γνωστοποιούμε το πρόβλημα, δεν κάνουμε καμία αντιπολίτευση», τόνισε σε άλλο σημείο. «Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με το διάλογο. Από εδώ και πέρα τα περιθώρια του διαλόγου στενεύουν γιατί μιλάμε για επιβίωση, όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας», είπε μεταξύ άλλων.

Σταχυολογώντας τα κυριότερα προβλήματα είπε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει δει ούτε έναν νόμο ο οποίος να είναι υπέρ της και «όλα γίνονται για να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι». Βρισκόμαστε, όπως είπε, ακόμη στο σημείο να ζητάμε χρηματοδότηση για την αγορά, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκεται εκτός τραπεζών. Για το τέλος επιτηδεύματος είπε ότι δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου, σημειώνοντας ότι δεν έχουν κάποια πληροφόρηση για κατάργησή του. «Πέντε χρόνια κοντά το ζητάμε, κάθε φορά ακούμε ότι θα καταργηθεί. Μακάρι να είναι σωστές οι πληροφορίες και να γίνει από 1η Ιανουαρίου», είπε μεταξύ άλλων

«Η δεκαετία που πέρασε με την οικονομική κρίση άφησε πολλά προβλήματα, δημιούργησε πολλά κόκκινα δάνεια και δυστυχώς δημιούργησε προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό έτσι δυστυχώς τα πράγματα καθημερινά δυσκολεύουν, καθημερινά βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα, αλλά η κυβέρνηση δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται για εμάς», συμπλήρωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πάντως ότι εμείς μαζί με τις οικογένειες και τους υπαλλήλους μας ξεπερνάμε τα 2 εκατ. πληθυσμού στη χώρα «καλό θα ήταν να το σκεφτεί η όποια κυβέρνηση».

ΟΒΣΘ: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, τόνισε ότι εδώ και χρόνια η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως είπε, η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με την συσσώρευση των υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας, έχει οδηγήσει σημαντικό αριθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών σε οικονομικό αδιέξοδο.

«Η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο […]  τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Η πολιτική των οριζόντιων μέτρων που έχει εφαρμοστεί προσφέρει πόρους σε ελάχιστες επιχειρήσεις και αυτές είναι μεγάλες που έτσι μπορούν και αυξάνουν τις τιμές τους και διατηρούν τα κέρδη τους, από την άλλη πλευρά προφανώς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και έχουν βάλει και διαχρονικά “πλάτες “στην ανόρθωση της οικονομίας», τόνισε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο βιοτεχνικός κόσμος, οι έμποροι και οι επαγγελματίες, στέλνουν το μήνυμα της κοινωνικής συνοχής.

Όσο και να δημιουργούνται οι παραφυάδες της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής, εμείς ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι, παρόλο που το πλαίσιο μπορεί πολλές φορές να είναι διαφορετικό σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις, όπως είπε.

Ταξί: Να επιδοτηθούν τα καύσιμα

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φωνάξουμε δυνατά στις 9 Νοεμβρίου, στις 10.30 έξω από το ΕΚΘ, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου ταξί «ΕΡΜΗΣ», κ. Λεοντιάδης, επισημαίνοντας ότι «η οικονομία έχει φτάσει σε τόσο κακό βαθμό για τις ΜμΕ που δεν αντέχουμε άλλο». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ραγδαίας αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που πλήττουν ιδιαίτερα τον κλάδο. Ζήτησε για μια ακόμη φορά τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, «όπως έχει γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και την επιδότηση του καυσίμου, σε μια περίοδο που η βενζίνη έχει φτάσει στα 2.20 και το πετρέλαιο στα 2,10 ευρώ το λίτρο περίπου. «Δεν ζητούμε πράγματα που δεν είναι εφικτά», όπως είπε σημειώνοντας ότι οι επαγγελματίες και οι αυτοκινητιστές μετά το τέλος της επιδότησης στο πετρέλαιο δεν μπορεί να αντέξει τις σημερινές τιμές. Και αυτός ζήτησε την κατάργηση του τέλους του επιτηδευματία. Επίσης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να αντικαταστήσουν τα ταξί. «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και να υποστηρίξουμε τα καθαρά καύσιμα αν δεν βοηθηθούμε από την ίδια την κυβέρνηση», τόνισε. «Συστρατευτήκαμε και αποφασίσαμε σε πρώτη τουλάχιστον φάση να κάνουμε μια κινητοποίηση, να καταθέσουμε προβληματισμούς και όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας», είπε ακόμη.

ΟΕΕΘ: Η κυβέρνηση ασχολείται με τους λίγους

Από την ΟΕΕΘ μίλησε ο γενικός γραμματέας κ. Πάνος Καρασαββίδης ο οποίος είπε ότι ενώ ο επαγγελματικός κόσμος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πορτοφόλι μετά το δημόσιο, η εκάστοτε κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν να είναι το μικρότερο. Υπενθύμισε ότι την περίοδο της πανδημίας έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τα καταστήματα. Όταν κλείνεις ένα κατάστημα πρέπει να το αποζημιώσεις κιόλας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση λειτούργησε μόνο για τους λίγους», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων, αλλά και στη δυσκολία που θα έχει πρακτικά το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, μέσα στην πόλη.

Κάλεσε σύσσωμη την επαγγελματική κοινότητα στην κινητοποίηση ώστε να σταλεί ένα τρανταχτό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Για τη μείωση του ωραρίου και τις Κυριακές

Όσο για την πρόταση του ΕΣΘ για μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι «προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το κράτος που μας ζητούσε μείωση κατανάλωσης κατά 15%».

Αυτό που κάναμε, συνέχισε, ήταν να μειώσουμε το ωράριο κατά 6 ώρες την εβδομάδα (25 ώρες το μήνα). Αν το αναλύσετε είναι πάνω από 15% της κατανάλωσης. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση για διγλωσσία, καθώς από τη μια πλευρά ζήτησε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και από την άλλη πρόσθεσε νέες ώρες για να ανοίξει η αγορά την Κυριακή.

«Προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τα κόστη γιατί δεν μπορεί να ανέβει ο τζίρος από τη στιγμή που ο καταναλωτής έχει να αντιμετωπίσει τόσο έξοδα με την ενέργεια, τα ενοίκια κλπ και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση που μας το ζήτησε ήρθε και πρόσθεσε εννιά ώρες παραπάνω στον Νοέμβριο», σημείωσε.

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία που επιτρέπει τα καταστήματα να ανοίξουν την Κυριακή του Νοεμβρίου παρά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (σ.σ. επρόκειτο να ανοίξουν στις 6 Νοεμβρίου και τελικά λόγω καιρού θα ανοίξουν στις 13 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος του ΕΣΘ έκανε λόγο για ξεχείλωμα του νόμου. «Βγήκε μια τροπολογία την Τρίτη το βράδυ και καταργήθηκε την Παρασκευή το βράδυ λόγω καιρικών», όπως είπε διερωτώμενος σκωπτικά αν μπορεί και ο ίδιος να ζητήσει να κλείσει η αγορά την επόμενη Πέμπτη που θα βρέχει. «Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο χώρο των επιχειρήσεων θα πρέπει να σας προβληματίσουν όλους, γιατί αν φύγουμε εμείς από το μετερίζι που λέγεται μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα ρούχα και τα παπούτσια θα τα αγοράζετε όσο ένα διαμέρισμα», είπε ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον
Εξέφρασε τον φόβο ότι οι εσωκομματικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία
Μπάιντεν κατά Ρεπουμπλικανών: Πρέπει να αλλάξουμε το τοξικό κλίμα στην Ουάσινγκτον