Πετρελαιοειδή και αγροτικά προϊόντα συντηρούν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών κατά το α΄ εξάμηνο του 2013. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η δυναμική των αγορών της Λεκάνης της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, γεγονός που κάνει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων να μιλά για «αραβική άνοιξη» των εξαγωγών.
Ως θετικό επισημαίνεται και το γεγονός της ανάκαμψης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, με νέα προϊόντα να εισέρχονται στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) κατά τη δημοσιοποίηση της οποίας η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι «η συνέχιση της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών κατά το α’ εξάμηνο του έτους επιβεβαίωση τη δυναμική των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις αντοχές που επιδεικνύουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως του αγροτοδιατροφικού τομέα, ακόμα και της κλωστοϋφαντουργίας». Σύμφωνα με την ίδια, οι συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο, σε καιρούς ύφεσης, δεν είναι ευνοϊκές. Για το λόγο αυτό, απαιτείται πρόσθετη εγρήγορση και ουσιαστική υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας.
Τα στοιχεία
Με βάση την ανάλυση οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν εκ νέου αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση 5,2% σε σχέση με το α’ 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας.
Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει για το σύνολο του 2013 νέα αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%.
Πλέον, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερου 15% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε επισήμως και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% για τις χώρες της ευρωζώνης, κατά 11% για την ΕΕ(15) και κατά 4% για την ΕΕ(27), μιας και καταγράφεται μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης (-10,6%). Οι 27 χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (44,2%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% του συνόλου.
Ανοδική πορεία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρατηρείται προς δύο από τις τρεις γεωγραφικές περιοχές που απορροφούν αξιοσημείωτο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, όπως οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και κυρίως Τουρκία, 26,4%) και η Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (16,5%), αλλά και προς τις Λοιπές Χώρες (12,6%), ενώ προς την έτερη «μεγάλη αγορά» -πλην Ε.Ε.- για τα ελληνικά προïόντα, τα Βαλκάνια, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά -8,1%.
Προς τις γεωγραφικές περιοχές με χαμηλότερο όγκο εξαγωγών, παρατηρείται μείωση των ελληνικών αποστολών. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αυξητική τάση των εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική κατά 103,4%.
Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία είναι, κατά σειρά, οι τρεις πρώτες αγορές για τα ελληνικά προιόντα, διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με πέρυσι.
Τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, προέρχεται αποκλειστικά από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων (όπου περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) κατά 19,3% και των αγροτικών προϊόντων κατά 10,3%. Αντίθετα, μείωση των εξαγωγών παρατηρείται και στις τρεις άλλες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, στις Πρώτες Ύλες κατά -19,2%, στα Βιομηχανικά Προϊόντα κατά -5,6% και στη χαμηλή σε όγκο εξαγωγών κατηγορία Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εμπιστευτικά προϊόντα) κατά-13%.
Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκουμε τα ορυκτέλαιο πετρελαίου, τα φάρμακα για λιανική πώληση και το παρθένο ελαιόλαδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα δύο πρώτα διατηρούν τις θέσεις του, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, το λάδι ανέβηκε στην τρίτη θέση από την 11η που βρισκόταν πέρυσι.
Νέες «είσοδοι»
Σε ότι αφορά τις νέες παρουσίες-εισόδους στα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, ξεχωρίζουν τα αεροπλάνα (44), διάφοροι τύποι ελαιολάδου (πλην του παρθένου ελαιολάδου), τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο (48), τα αγγούρια (77), τα φορέματα (79), τα ζυμάρια ζαχαροπλαστικής (89), τα ζαχαρώδη προϊόντα (90), τα μείγματα φρούτων (94), τα μανταρίνια (96), τα βιζόν (97), οι καρποί φρούτων (98) και τα εμποτισμένα υφάσματα (99).
Οι εισαγωγές
Σε ότι αφορά στις εισαγωγές, στο α’ εξάμηνο του 2013 καταγράφεται συνέχιση των πτωτικών τάσεων και νέα υποχώρηση κατά -6,7%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 22.936,8 εκ. € έναντι 24.585,5 εκ. € στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, εξαιτίας της ύφεσης και της συνεχιζόμενης μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης στην Ελλάδα.
«Αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο για τις εξαγωγές»
Εν τω μεταξύ, από το βήμα ημερίδας με θέμα «Εξωstrefia.gr. Η εξωστρέφεια μοχλός των ελληνικών επιχειρήσεων», που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος κ. Δ. Λακασάς, επανέλαβε την αναγκαιότητα υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου για τις εξαγωγές προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι μαζί με τη λιτότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη, ενώ επανήλθε και στο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων II», που προκηρύχθηκε πρόσφατα με καταληκτική ημερομηνία στις 10 Οκτωβρίου 2013
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου, ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Αθανάσιος Κακούδης, παρουσίασε τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, τις επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες, τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης και τα ποσοστά ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι η ημερίδα διοργανώθηκε από την εταιρία ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. και LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, υπό την αιγίδα του ΣΕΒΕ.