Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φθιώτιδα: Ο χαρισματικός προορισμός που έγραψε μοναδικές ιστορίες

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχε στην 37η PHILOXENIA προβάλλοντας την περιοχή με στόχο να καταστεί 12μηνος προορισμός

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με στόχο να προβάλει την περιοχή της Φθιώτιδας ως έναν τόπο που μπορεί να επισκεφθεί κανείς 12 μήνες το χρόνο, για τις παραλίες, τις ιαματικές πηγές, τις φυσικές ομορφιές, την πλούσια ιστορία του, αλλά και για τη γαστρονομία με τα τοπικά προϊόντα ΠΟΠ και τους βραβευμένους οίνους, συμμετείχε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στην 37η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA 2022 που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν που έφερε χαμόγελα ικανοποίησης από άποψη κίνησης, το Επιμελητήριο «ανηφόρησε» στη Θεσσαλονίκη και το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησε μια ξεχωριστή εκδήλωση καλώντας τους επισκέπτες της Philoxenia να γευθούν τη Φθιώτιδα στο… ποτήρι!

fthiotida-philoxenia.jpg

Ειδικότερα, στο περίπτερο της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας παρουσιάστηκαν στο κοινό παρουσία sommelier περίπου 30 ετικέτες κρασιών από τέσσερις κύριες περιοχές με οινική δραστηριότητα, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων που αναδεικνύουν τον οίνο, προσφέροντας μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία γευσιγνωσίας. Σημειώνεται ότι στη ζώνη ΠΓΕ Φθιώτιδα καλλιεργείται ένας εντυπωσιακός αριθμός τόσο γηγενών όσο και διεθνών ποικιλιών, ενώ οι οινοποιοί προσπαθούν να αναβιώσουν και ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες αμπέλων, όπως το Ερυθρό Μαυρούδι. 

philoxenia_wine_tasting_1.png
image_4.jpg

Εκτός από κρασί με κατηγορίες ΠΓΕ, στο νομό κυριαρχούν και προϊόντα ΠΟΠ, όπως το κατίκι Δομοκού, τα ακτινίδια από την περιοχή Σπερχειού, αλλά και το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι, με την περιοχή να είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στη χώρα. Ελιές, ελαιόλαδο, τυροκομικά, αλλά και ποιοτικό ντόπιο κρέας αποτελούν επίσης μέρος της αυθεντικής Φθιωτικής κουζίνας. Μάλιστα, η επιτραπέζια ελιά καλύπτει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής, ενώ η ελιά καλαμών το 30%.

fthiotida-epimelitirio_4.jpg

Οι «ναυαρχίδες» του τουρισμού

Τη δυνατότητα να γνωρίζουν καλύτερα τον προορισμό Φθιώτιδα, τα προϊόντα και την γαστρονομία της, είχαν εξάλλου και δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κος Αθανάσιος Κυρίτσης, στο πλαίσιο του δείπνου μίλησε για τα «δυνατά χαρτιά» του προορισμού αλλά και για τη στρατηγική ατζέντα του Επιμελητηρίου για στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου ανέρχονται σε περίπου 9.500 από τους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης, της παροχής υπηρεσιών και του τουρισμού.

316113654_499894255496411_8570806528869543175_n.jpg

Τα Καμένα Βούρλα και τα Λουτρά Υπάτης είναι οι «ναυαρχίδες» του τουρισμού της περιοχής, καθώς εκεί, όπως και στις Ράχες και τη Γλύφα, είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες από τις συνολικά 7.000 κλίνες που διαθέτει ο νόμος.

Ειδικότερα, η φημισμένη πόλη των Καμένων Βούρλων, χτισμένη ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, είναι ένα διαχρονικό θέρετρο διακοπών από τη δεκαετία του 1960, ενώ ο νομός είναι επίσης γνωστός για το γεωθερμικό του πεδίο και τις ιαματικές πηγές του. Η λουτρόπολη της Υπάτης, με τις ιαματικές πηγές αφιερωμένες στη θεά Αφροδίτη, λειτουργεί, ωστόσο  χρειάζονται επενδύσεις για να αναβαθμιστεί, όπως τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Μάλιστα, πρόσφατα με στόχο να επανατοποθετηθεί η λουτρόπολη της Υπάρτης στη θέση που της αξίζει στον εγχώριο χάρτη, έγινε πρόταση για τον χαρακτηρισμό της ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας χρηματοδοτεί τη μελέτη που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, καθώς ένας από τους στόχος είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως προορισμός ευεξίας. Οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της.

fthiotida-epimelitirio_2.jpg

Το brand name «Θερμοπύλες», η Αλαμάνα και η γέφυρα Γοργοποτάμου

Το μεγαλύτερο brand name, το οποίο ωστόσο δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, είναι οι Θερμοπύλες, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση,  ο οποίος εκτιμά ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τουριστικά και άλλες ιστορικές τοποθεσίες όπως η Αλαμάνα και η γέφυρα Γοργοποτάμου.

Όπως είναι γνωστό η φθιωτική γη βρέθηκε στο σταυροδρόμι της ιστορίας και του πολιτισμού. Στα στενά των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., ο Λεωνίδας, με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, έπεσαν ηρωικά, αφού προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, προσπαθώντας να φράξουν το δρόμο στους Πέρσες εισβολείς. Η περιοχή παραμένει αιώνιο σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων που έπεσαν στο λόφο Κολωνού, μαχόμενοι ενάντια στις ορδές των Περσών.

Μεταγενέστερα, στην Αλαμάνα, στις 23 Απρίλη του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος βρήκε φρικτό θάνατο, προσπαθώντας να αντισταθεί, με μια χούφτα παλικάρια, στους Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυώνη.

Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ιστορία καταγράφει την ανατίναξη της μεγάλης στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942, 150 αντάρτες υπό τον καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και άλλοι 60 υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα, εξουδετέρωσαν τη φρουρά της γέφυρας, ελευθερώνοντας το πεδίο για τους Άγγλους, που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και την τίναξαν στον αέρα, γεγονός που έδωσε στους συμμάχους την ευκαιρία να περάσουν στην αντεπίθεση.

fthiotida-epimelitirio.jpg

Προσκυνηματικές περιηγήσεις σε βυζαντινό σκηνικό

Εξάλλου, η περιοχή ενδείκνυται και για περιηγητικό τουρισμό, διαθέτοντας αρκετά επισκέψιμα μονοπάτια όπως της Αγίας Παρασκευής-Δίβρης, της Υπάτης, της Οίτης, των Σιδηροδρομικών αλλά και το μονοπάτι του "Εφιάλτη" μία ιστορική διαδρομή μέσα στο πανέμορφο δάσος του Καλλιδρόμου, ένα δύσβατο μυστικό πέρασμα που ξεκινούσε από τον Ασωπό ποταμό και κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το στενό των Θερμοπυλών. Το Φαράγγι του Ασωπού είναι γνωστό και ως πέρασμα του Εφιάλτη, αφού απ' αυτή την περιοχή ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών, που είχαν παραταχθεί στις Θερμοπύλες.

Η περιοχή ενδείκνυται όμως και για προσκυνηματικές περιηγήσεις, καθώς έχει γνωστές, αξιολογότατες και ιστορικές μονές.  Αμέτρητα κειμήλια, εντυπωσιακές τοιχογραφίες και παμπάλαιες εικόνες, αρκετές από τις οποίες στις παραδόσεις αναφέρονται ως θαυματουργές, κοσμούν τα μοναστήρια της Φθιώτιδας.

Βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα αντιστέκονται στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διαφόρων ρυθμών. Κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Γνωστές μονές είναι μεταξύ άλλων η Ιερά Μονή Αγάθωνος σε υψόμετρο 553μ., στην πλαγιά του όρους "Οίτη", μέσα σε θαυμάσιο φυσικό τοπίο, η οποία χρονολογείται από τον 14° αιώνα και πήρε το όνομά του από τον όσιο Αγάθωνα, το Μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσσιώτισας με θέα μέχρι το Μαλιακό κόλπο, αλλά και την κοιλάδα του Σπερχειού Ποταμού, η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας κ.ά.

Πολλές ιστορίες από τη μυθολογία στην ιστορία

Σύμφωνα με το μύθο, οι πρόγονοι των Ελλήνων γεννήθηκαν στη Φθιώτιδα, όταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειό τους στη Φθία, την πόλη των Μυρμιδόνων, απέκτησαν τον Έλληνα, τον γιο τους και πρόγονο των Ελλήνων, και δημιούργησαν το νέο ανθρώπινο γένος. Στη Φθιώτιδα, από τη μυθολογία στην ιστορία, οι ιστορίες είναι πολλές.

Η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, η Λαμία, είναι μια σύγχρονη πόλη με 4 πλατείες στο κέντρο, πολύ κοντά η μία στην άλλη, διάσημη για το περίοπτο Κάστρο της. Μέσω της Λαμίας διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Α1, ο οποίος ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.

Κάντε μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και μετά επισκεφτείτε τον κατάφυτο λόφο του Αγίου Λουκά, εύκολα προσβάσιμο και πολύ κοντά στην πλατεία Διάκου. Απολαύστε έναν καφέ, θαυμάζοντας τη μαγευτική θέα στην Οίτη, την κοιλάδα του Σπερχειού και τον Μαλιακό Κόλπο.

Στο λόφο μέσα στο δάσος υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά που χρονολογείται από το 1919, περιτριγυρισμένο από ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο.

Το μικρό παρεκκλήσι είναι ένας χώρος πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, εκτός από τη θρησκευτική του σημασία, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με ιστορικά γεγονότα.

Να αναφέρουμε ότι η πόλη δέχεται κόσμο και λόγω του ράλλυ Ακρόπολις, καθώς η  Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας έχει μετατραπεί στην καρδιά του Ράλλυ, στο Service Park που υποδέχεται αγωνιζομένους και τις ομάδες τους.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Παύλιανη, ένα ορεινό ειδυλλιακό χωριό, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Φθιώτιδας, ακριβώς στα σύνορα με το Νομό Φωκίδας. Τουριστική ανάπτυξη παρουσιάζει και η Αμφίκλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ