Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κινητικότητα για οργανωμένα ταξίδια τα Χριστούγεννα - Κριτήριο το κόστος

Αισιοδοξία της τουριστικής αγοράς για καλύτερη κίνηση σε σχέση με πέρυσι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει ήδη να πραγματοποιούν έρευνα για να βρουν το κατάλληλο γι' αυτούς εκδρομικό πακέτο για την περίοδο των εορτών. Μπορεί η κατάσταση που βιώνουμε να μην είναι η ιδανικότερη λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού που δεν αφήνουν και πολλά χρήματα στο πορτοφόλι, ωστόσο φαίνεται πως η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει και να διασκεδάσει παραμένει ισχυρή. Τα τουριστικά γραφεία έχουν ήδη ετοιμάσει πολλά πακέτα τόσο για το εσωτερικό της χώρας όσο και για το εξωτερικό με τιμές που ξεκινούν από 250 ευρώ περίπου για ένα 3ήμερο και φυσικά ανεβαίνουν ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου που θα επιλέξει ο πελάτης, τις υπηρεσίες που θα περιλαμβάνει το πακέτο κλπ. Πάντως οι τιμές των πακέτων είναι αυξημένες φέτος κατά 13-14% περίπου, λόγω της αύξησης του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους.

«Υπάρχει κινητικότητα»

«Υπάρχει μια σχετική κινητικότητα για τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας των προγραμμάτων και του κόστους, γιατί όλα ξεκινούν από το κόστος. Η κρίση, το ενεργειακό είναι εδώ ο κόσμος προσέχει τα έξοδά του γιατί αυξάνονται ενώ δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα και τα έσοδα. Είναι λογικό αν κάποιος θέλει να πάει κάπου να “μετράει” πολλά πράγματα», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes», ο Πρόεδρος της FedHATTA, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

Τα μηνύματα δείχνουν, όπως λέει, κινητικότητα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με τον ίδιο να εκτιμά ότι η κίνηση φέτος «θα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι», υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά σχεδόν ικανοποιητική, μετά το 2020 που ήταν μια «νεκρή» χρονιά.

«Και αυτήν την στιγμή είναι σχεδόν ικανοποιητική η κίνηση αλλά έχει αυξητικές τάσεις και δείχνει τη δυναμική της επαναφοράς της αγοράς, κάτι το οποίο θα φανεί εντός του επόμενου 15ημέρου περίπου», όπως λέει.

Προορισμοί και τιμές

Τα πακέτα για το εξωτερικό είναι  συνήθως 4ημεραή 5ήμερα σε όλη η Ευρώπη, Ιταλία,  Ισπανία Πορτογαλία, Ελβετία, Πράγα, Πολωνία, Τσεχία, Βερολίνο και γενικότερα όλη η Γερμανία Λονδίνο, Παρίσι, Βέλγιο κ.ά, ενώ υπάρχουν πολύ καλά πακέτα και προς Τουρκία και Αίγυπτο και προς το Ντουμπάι, όπως μας αναφέρει ο κ. Τσιλίδης.

Μάλιστα, κάποιοι αξιοποιώντας τα έσοδα από τον τουρισμό που πήγε καλά στη χώρα μας φέτος, επιλέγουν ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς, όπως ταξίδια στη Λατινική Αμερική, στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή και κρουαζιέρες με τα τεράστια νέα πλοία που είναι διαθέσιμα.

Οι τιμές για τα πακέτα των εκδρομών ξεκινούν από τα 350 ευρώ για 2-3 βράδια και όσο ανεβαίνουν οι μέρες διαμονής και τα αστέρια στα ξενοδοχεία αλλά και οι παροχές, ανεβαίνει και η τιμή. «Ωστόσο οι τιμές είναι ελκυστικές και για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι με λίγα χρήματα», επισημαίνει ο κ. Τσιλίδης.

Γενικά πάντως, οι τιμές στα πακέτα έχουν ανέβει σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχουν αυξηθή τα μεταφορικά, είτε αυτά είναι η μετακίνηση με λεωφορείο είτε τα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και οι τιμές στα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες λόγω ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, η αύξηση είναι περίπου 13-14% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, υπάρχουν πακέτα σχεδόν για όλη την Ελλάδα. Ο κ. Τσιλίδης αναφέρει ωστόσο ότι το χειμώνα ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει και για αστικούς προορισμούς, για μέρη που έχουν ζωή όλη τη μέρα.

«Τα Χριστούγεννα ειδικότερα είναι μια περίοδος που ταξιδεύει η περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, προς τις φωταγωγημένες γεμάτες ζωή πόλεις. Μπορεί να συνδυάζουν το ταξίδι και με shopping. Δεν είναι σαν το Πάσχα που φεύγουν τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια. Είναι καιρός να δουλέψουν και οι πόλεις που δυο χρόνια δεν δούλεψαν», όπως λέει ο πρόεδρος της FedHatta. Οι τιμές για εσωτερικά ταξίδια εξαρτώνται ασφαλώς από την κατηγορία του ξενοδοχείου, ωστόσο τα γραφεία έχουν εξασφαλίσει ειδικές τιμές σε ναύλα για τα πακέτα. Ένα τριήμερο μπορεί να ξεκινήσει από 250 ευρώ το άτομο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που επιλέγουν να μετακινηθούν με το δικό τους όχημα ή ακόμη και με τρένο, ένα μέσο που αρχίζει να μπαίνει στη ζωή μας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα...
Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας