Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Να δουν φως στο τούνελ με τα πρόστιμα και τα ποσά που ζητούνται για πληρωμή περί πνευματικών δικαιωμάτων αναμένουν από τη νέα χρονιά στην εστίαση.
Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ παρουσία της γενικής διευθύντριας της ΕΔΕΜ Λούκα Κατσέλη φάνηκε πως υπάρχει περιθώριο για μια συνεργασία αναφορικά με τα αυξημένα ποσά που ζητούνται στο κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ζήτημα έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς επιχειρηματίες του κλάδου καθώς μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ έχουν δημιουργηθεί δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και ζητούν και οι δύο μερίδιο από αυτά. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη όταν ζητήθηκε από τους επαγγελματίες να πληρώσουν ακόμη και για περίοδο που τα καταστήματά τους ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.
«Μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ επικράτησε ένα αλαλούμ στα πνευματικά δικαιώματα. Αρκετοί δεν πλήρωσαν τα ποσά που τους ζητούνταν και πλέον υπάρχουν αγωγές. Τους ζητούσαν ποσά που έφταναν τα 2800- 3000 ευρώ και τώρα που τους πάνε δικαστικά ζητώντας 7000-7500 ευρώ συν τα έξοδα δικαστηρίων. Στέλνουν συνέχεια ραβασάκια, ζητώντας χρήματα. Ζητήσαμε να υπάρχει ένας φορέας που να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική, όμως αυτό δεν έγινε εφικτό. Στην συζήτηση που είχαμε πρόσφατα με την κυρία Κατσέλη φάνηκε πως υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με την ΕΔΕΜ. Αναμένουμε την νέα συνάντηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ώστε τα λόγια να γίνουν πράξεις», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης στο «ΤyposThes».
Ο ίδιος σημείωσε πως σύμφωνα με τα όσα είπαν στην πρώτη συνάντηση θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μειωθεί το αμοιβολόγιο για το έτος 2023 και θα γίνει γενναίο κούρεμα χρεών παρελθόντων ετών.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως με την δεύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα κυρίως ξένων καλλιτεχνών δεν έχει υπάρξει κάποια συνάντηση ή συνομιλία.
Εν αναμονή των γιορτών για καλύτερο τζίρο
Και ενώ οι γιορτές πλησιάζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου περιμένουν να κινηθεί περισσότερο η Αγορά και κατά συνέπεια και τα καταστήματά τους. «Το δώρο των Χριστουγέννων και τα επιδόματα που θα δοθούν θα φέρουν σίγουρα μια ανάσα και θα βοηθήσουν τον κόσμο να βγει λίγο παραπάνω έξω. Τώρα έχουμε κίνηση στα μαγαζιά μας αλλά ο τζίρος είναι μειωμένος», σημείωσε. Και αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα έξοδα που πρέπει να πληρώσει και ο κάθε πελάτης για τους δικούς του λογαριασμούς πχ ρεύμα αέριο, σούπερ μάρκετ. Μπορεί λοιπόν η συνήθεια του καφέ, του ποτού ή της ταβέρνας να μην κόπηκε όμως πλέον οι παραγγελίες είναι πιο μετρημένες.
250 νέα καταστήματα take away μέσα σε ένα χρόνο
Την ίδια ώρα μια αύξηση του αριθμού καταστημάτων take away παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον τελευταίο χρόνο είχαμε 250 νέες επιχειρήσεις take away παρότι έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Πρόκειται κυρίως για αλυσίδες που είναι και μίνι μάρκετ αλλά έχουν και καφέ / χυμούς κλπ πακέτο», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης.