Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Τα ζαχαροπλαστεία της γειτονιάς τους επέλεξαν οι Θεσσαλονικείς αυτές τις γιορτές. Και προτίμησαν γλυκά όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα σιροπιαστά, οι δίπλες και οι τούρτες, ενώ ήδη ξεκίνησαν να αγοράζουν βασιλόπιτες.
Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότερα από 600.000 κιλά βασιλόπιτα ξεκίνησαν ήδη να ζυμώνουν οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της Πρωτοχρονιάς, με την κίνηση φέτος στις γιορτές να θυμίζει προ covid-19 εποχή και τους καταναλωτές να προβαίνουν ωστόσο σε λιγότερες αγορές σε κόστος.
«Η κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων πήγε καλά. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έπεσαν στην παγίδα του καλαθιού του νοικοκυριού των σούπερ μάρκετ που μπορεί να έχουν πιο φτηνά γλυκά όχι όμως ποιοτικά. Αντιλήφθηκαν ότι η ποιότητα στα ζαχαροπλαστεία είναι σαφώς καλύτερη. Αυτό που ήταν διαφορετικό ήταν στις ποσότητες που αγόρασαν: φέτος έφυγαν με πιο μικρή σακούλα.
Οπότε κάνοντας έναν απολογισμό θα λέγαμε ότι είχαμε αρκετή πελατεία όμως τα έσοδα ήταν μικρότερα. Ένας επαγγελματίας ξέρετε το να έχει πχ 1000 ευρώ έσοδα, πρέπει πάντα να σκέφτεται και τα έξοδά του. Και ενδεικτικά αναφέρω το κόστος για το ρεύμα που στον κλάδο μας είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών - Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης κ. Μάριος Παπαδόπουλος.
Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε πως «η αύξηση από το κόστος στις πρώτες ύλες, αλλά και από την ενέργεια δεν πέρασε στο εμπόρευμα, στον καταναλωτή. Οι τιμές δεν είναι ανάλογες με το κόστος παρασκευής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι μπορέσαμε και διατηρήσαμε την πελατεία μας και είμαστε ευγνώμονες για αυτό, όμως δεν ξέρω αν στο τέλος της ημέρας θα έχουμε κερδοφορία».
Ο ίδιος σχολίασε πως ήταν καλή κίνηση το ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στο καλάθι του νοικοκυριού τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, όμως ήταν λάθος το ότι μπήκε η βασιλόπιτα.
Απαντώντας σε ερώτησή μας για τις τελευταίες είπε πως «οι τιμές του εξαρτώνται ανάλογα με το κάθε κατάστημα και φυσικά με τα υλικά. Κυμαίνονται από 11 έως 18 ευρώ το κιλό (τιμή αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι) και υπάρχουν βασιλόπιτες τσουρέκι, άλλες σαν κέικ, τριφτές, άλλες με ζαχαρόπαστα ή με σοκολάτα. «Γενικά αυτές τις μέρες υπάρχει πληθώρα γλυκών σε κάθε ζαχαροπλαστείο σε εξαιρετικές τιμές. Ο κάθε πελάτης μπορεί να διαλέξει αυτό το γλυκό που επιθυμεί».
Να σημειωθεί ότι σε 200.000 κιλά, τουλάχιστον, υπολογίζονται και φέτος οι βασιλόπιτες που θα διαθέσουν ενόψει της Πρωτοχρονιάς οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης.
Επιστροφή των πελατών στην ποιότητα, τονίζουν και οι αρτοποιοί
Την ίδια ώρα περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτα ξεκίνησαν ήδη να ζυμώνουν οι αρτοποιοί στα 700 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης, με την τιμή προς διάθεση να υπολογίζεται σε 13-18 ευρώ/κιλό, υψηλότερα ως και 15% σε σχέση με πέρυσι, όταν αυτή διαμορφωνόταν σε 12-16 ευρώ/κιλό, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια. Αύξηση ως 15% καταγράφεται ήδη, σύμφωνα με την ίδια, στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, με την τιμή τους να κυμαίνεται φέτος στα 11-14 ευρώ/κιλό, από 10-13 ευρώ/κιλό πέρυσι και σε 13-16 ευρώ/κιλό, έναντι των 12-15 ευρώ/κιλό την εορταστική περίοδο του 2021.
Πάντως, παρά τις ανατιμήσεις που διαπιστώνουν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι σύμφωνα με την πρόεδρο του «Προφήτη Ηλία» συρρέουν στα αρτοποιεία του νομού για τις αγορές των εορταστικών τους γλυκισμάτων με την ίδια ένταση όπως το 2019, «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ούτε γκρίνιες, ούτε και διαμαρτυρίες για τις τιμές». Αυτή βέβαια η στάση των καταναλωτών, όπως έσπευσε να προσθέσει, δεν σημαίνει ότι «τους αρέσει που αγοράζουν ακριβότερα, αλλά αναγνωρίζουν ότι και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες όπως κι αυτοί στο να βγάλουν τον μήνα». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι από τον Μάρτιο και μετά το κόστος της ενέργειας για έναν φούρναρη έχει αυξηθεί σε ποσοστό από 150% έως και 180% και αυτό των πρώτων υλών, καταγράφεται υψηλότερο κατά 60%.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την κίνηση που καταγράφεται στους φούρνους τη φετινή εορταστική περίοδο, η κ. Κουκουμέρια σημείωσε ότι «μπορεί αυτή να μην μεταφράζεται σε υψηλότερο κέρδος για εμάς, αφού αυτό ψαλιδίζεται σημαντικά από τα αυξημένα έξοδα, αλλά με χαροποιεί που είναι πλέον ξεκάθαρο για τους καταναλωτές ότι στους φούρνους του νομού, ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο ...μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».
Για το 2023, ο στόχος των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης «είναι να παραμείνουμε ενεργοί και όρθιοι», όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι «μπορεί πανελλαδικά να έχουν κατεβάσει φέτος ρολά 210 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 25 στο νομό Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω έλλειψης δυνατότητας να ανταποκριθούν στην αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, αλλά ευτυχώς ο κλάδος μας έχει υποστεί τις μικρότερες ζημιές σε σχέση με άλλους».