Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρωτική αλλαγή με τις ψηφιακές κάρτες εργασίας – Το «ευέλικτο» 4ώρο εργαζομένων

Λογιστές τονίζουν πως δεν υπάρχουν κατευθύνσεις από το αρμόδιο υπουργείο για αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων, ενώ καταπάτηση ωραρίου καταγγέλλουν εργαζόμενοι

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 άρχισε η δεύτερη φάση απογραφής εργαζομένων στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή ωρομέτρηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του ίδιου έτους στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων και εργαζομένων της χώρας.

Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους, θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, η σταδιακή επέκταση του μέτρου σε κλάδους, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες security, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Όμως ήδη έχουν αρχίσει οι καταγγελίες, τόσο από συνδικάτα, όσο και από εργαζόμενους, για καταστρατήγηση των ωραρίων εργασίας. 

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας υποτίθεται ότι ήρθε για να προστατέψει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων όμως υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που αυτό δεν ισχύει. Ξέρουμε περιπτώσεις πχ σε σούπερ μάρκετ όπου το ωράριο καταπατάται. Τους βάζουν να χτυπήσουν την κάρτα ενώ μετά συνεχίζουν να εργάζονται. Παράλληλα το γεγονός ότι δίνεται στον εργοδότη η επιλογή της “ευέλικτης προσέλευσης” των εργαζομένων στην εργασία, ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα σε αυτόν να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών (2 ώρες πριν την έναρξη της εργασίας και δύο ώρες μετά) χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου. Αυτό το μέτρο δεν είναι προς όφελος του εργαζόμενου», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης κυρία Νεκταρία Παπαδούλη.

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχουν αρκετές ασάφειες ως προς την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητές της, και δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα, σημείωσε, η πολιτεία έχει κάνει γνωστό ότι αν υπάρξουν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα. «Αυτό είναι παράλογο την στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις έχουμε απορίες για κάποιες παραμέτρους. Οι λογιστές εκτός από τα τρέχοντα είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάζουμε, να φροντίζουμε για την επιμόρφωση πηγαίνοντας από το ένα σεμινάριο στο άλλο  για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την όλη διαδικασία, αφού δεν έχουμε πολλά περιθώρια καθώς το διάστημα είναι μικρό», σχολίασε η κυρία Παπαδούλη.

Μιλώντας για τον κλάδο των λογιστών σημείωσε πως αυτό το μέτρο έρχεται να προστεθεί στον ήδη αυξημένο όγκο εργασίας που έχουν. Και είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στην μετά COVID-19 εποχή, οι λογιστές έχουν επιφορτιστεί με έναν μεγάλο αριθμό εργασιών, ειδικά από πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν ψηφιακές γνώσεις. Αυτό προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων καθώς οι προθεσμίες πολλές φορές συμπίπτουν χρονικά κάνοντας την εργασία τους να μοιάζει με…. μαραθώνιο!

Άλλα ελεγκτικά μέτρα προστασίας πιο αποτελεσματικά

Ως προς το τι μπορεί να γίνει για να τηρείται καλύτερα το ωράριο εργασίας η κυρία Παπαδούλη ανέφερε ότι προτιμότερο είναι «να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα καθορίζουν το ωράριο εργασίας, θα αναγκάζουν σε πληρωμή με την προσαύξηση της υπερωρίας από την πρώτη ώρα εργασίας εκτός ωραρίου και θα περιλαμβάνουν το διάλλειμα στον χρόνο εργασίας». Ωστόσο πρόσθεσε πως παρά τις πιέσεις, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν φαίνεται να προχωράει για αρκετούς κλάδους εργαζομένων.

Τέλος σημείωσε πως ακόμη και η Επιθεώρηση Εργασίας ως ελεγκτικός μηχανισμός έχει πλέον αποδυναμωθεί μετά την μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών έχει αναφερθεί ότι «η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μη γίνουν νέες προσλήψεις επιθεωρητών, ενώ η υποστελέχωση αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της Επιθεώρησης. Λιγοστοί επιθεωρητές με ανύπαρκτή υλικοτεχνική υποδομή έχουν στην αρμοδιότητά τους χιλιάδες επιχειρήσεις με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που ασφαλώς αδυνατούν να ελέγξουν».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ