Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών - Οι προβλέψεις για το 2023

Σε ποιες περιοχές σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σε ότι αφορά τις τιμές

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με αυξημένη κίνηση αλλά και με αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων ολοκληρώθηκε το 2022, ενώ οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς είναι ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης θα «τρέξει» καλά και το 2023. Η μεγαλύτερη άνοδος σε ότι αφορά τις τιμές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αφορά νεόδμητα στις ανατολικές περιοχές της πόλης, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της αγοράς είναι και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων, το οποίο δεν αφορά μόνο επενδυτικά ακίνητα, αλλά και σπίτια για ιδιοκατοίκηση.

Μιλώντας στο «TyposThes» ο κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, κάνει μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε ενώ εκτιμά ότι η αγορά θα συνεχίσει να «τρέχει» και πιο έντονα ακόμη από πέρυσι. Τα πρώτα δείγματα του 2023 εξάλλου αυτό δείχνουν, ότι υπάρχει  συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και πίεση των τιμών προς τα πάνω. «Ενδιαφέρον από τον κόσμο για αγορά υπήρξε, υπάρχει και κατά την εκτίμησή μου θα υπάρχει και το 2023», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς κινήθηκε η αγορά το 2022

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάρος η κίνηση το 2022 ήταν αυξημένη ενώ οι τιμές ανέβηκαν και στις πωλήσεις και στις ενοικιάσεις, σε όλες τις περιοχές, με τα ποσοστά να ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή αλλά και το είδος του ακινήτου.

Για παράδειγμα αρκετή άνοδος σημειώθηκε στα νεόδμητα ακίνητων στα ανατολικά της πόλης. Είναι γεγονός ότι ανέβηκε το κόστος κατασκευής και ανέβασαν και οι εργολάβοι τις τιμές. Ωστόσο αυτό που φάνηκε ήταν ότι όσοι ήθελαν να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή νεόδμητο ακίνητο, προχώρησαν  παρόλα αυτά σε αγορά, παρά τις αυξημένες τιμές. Αποδέχθηκαν δηλαδή αυτήν την άνοδο που δεν ήταν ίδια στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα για παράδειγμα του κέντρου, αλλά ένα κλικ παραπάνω. Ένα κλικ παραπάνω ήταν και στο δυτικό κομμάτι.

«Στα νεόδμητα των ανατολικών περιοχών, Τούμπα, Κωνσταντινουπολίτικα, Καλαμαριά είχαμε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ότι αφορά τις τιμές», επισημαίνει ο κ. τζάρος.

Παράλληλα πέρα από τους Έλληνες αυξάνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχώς και τα νούμερα των ξένων αγοραστών. Έχουμε πλέον το φαινόμενο να υπάρχει μερίδα ξένων αγοραστών που δεν αγοράζουν μόνο για επένδυση , όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σιγά σιγά και για ιδιοκατοίκηση, γεγονός που σπρώχνει και τις τιμές προς τα πάνω, αναφέρει.

Αυτό εκτιμάται ότι είναι απόρροια των ξένων επενδύσεων, τόσο από εταιρείες κολοσσούς που όλοι γνωρίζουμε όσο και από μικρότερες εταιρίες, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας και οι οποίες έφεραν ξένους εργαζόμενους, όπως για π.χ. Γερμανούς, Ισπανούς κλπ. με εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από του μέσου Έλληνα, οι οποίοι μπορούν να δώσουν  με μεγαλύτερη άνεση περισσότερα χρήματα για αγορά ακινήτου. Έτσι, προς το παρόν φαίνεται ότι οι αυξημένες τιμές που ζητούνται για νεόδμητα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών πρώτων υλών, βρίσκουν ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η εικόνα στα ενοίκια

Σε ότι αφορά τα ενοίκια με εξαίρεση την περίοδο του κόβιντ, οπότε υπήρξε μια σχετική στασιμότητα, από την οικονομική κρίση ακόμη τα ενοίκια είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα.  Σύμφωνα με τους μεσίτες το τελευταίο διάστημα αυτό φάνηκε ακόμη πιο έντονα καθώς έχουν αυξηθεί παράλληλα και όλα τα άλλα πάγια κόστη που σχετίζονται με την ενοικίαση ενός σπιτιού, όπως ρεύμα, θέρμανση κλπ. Κατά τον κ. Τζάρο υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς οι τιμές των ενοικίων στο επίπεδο που έχουν φτάσει δεν συνάδουν με τα εισοδήματα του μέσου Έλληνα, που μπορεί να έχουν αυξηθεί σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν, όμως η άνοδος των ενοικίων είναι μεγαλύτερη.

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου, παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενος αριθμός σπιτιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και  σιγά σιγά διοχετεύονται στην αγορά. Αρκετά μεγάλο μέρος αυτών πουλιούνται και πολλά από αυτά σε ιδιώτες.  

Η εκτίμηση για το 2023

Όσο για τις εκτιμήσεις για το 2023 ο κ. Τζάρος αναφέρει αρχικά ότι υπάρχουν δυο αναγνώσεις στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα. Η μία είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά γενικότερης ανάπτυξης και η άλλη που λέει ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, έχουμε ενεργειακή κρίση κ.ά. 

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η αγορά θα συνεχίσει να «τρέχει» και πιο έντονα ακόμη από πέρυσι», τονίζει και εξηγεί τους δυο λόγους. Πρώτον, όπως λέει αυτό θα συμβεί γιατί το real estate της Ελλάδας κινούταν πάντα λίγο αυτόνομα και ανάποδα σε σύγκριση με αυτό των υπόλοιπων χωρών. Σε άλλες χώρες τα ακίνητα έχουν παγώσει αλλά εμείς δεν έχουμε ούτε μεγάλο ποσοστό δανειοδότησης στην αγορά ακινήτου, δεν μας επηρεάζουν τόσο τα επιτόκια δηλαδή ενώ έχουμε μπει και στο κάδρο πολλών ξένων. Το άλλο είναι ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου των τιμών για να ισορροπήσουν στο σημείο που θα έπρεπε να είναι σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. «Έχουμε περιθώριο να ανέβουμε και αυτό έχει μπει στο στόχαστρο των ξένων το βλέπουν και επενδύουν ακόμη περισσότερο στη χώρα μας», όπως λέει ο κ. Τζάρος.

Όσο για το αν οι Έλληνες βλέπουν την αγορά ακινήτου ως ένα επενδυτικό «καταφύγιο», ο ίδιος εξηγεί ότι γεγονός είναι ότι όταν  ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πολλοί Έλληνες φοβούμενοι για το τι θα γίνει με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό κλπ θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να επενδύσουν σε ακίνητα και έγιναν αρκετές αγορές στην πόλη στη λογική ότι αντί να τα έχουν στην τράπεζα καλύτερα να αγοράσουν ένα ακίνητο. Όμως αυτήν την στιγμή το φαινόμενο αυτό και ο συγκεκριμένος φόβος δεν είναι τόσο έντονος και οι αγοραστές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ομαλής αγοράς, όπως γινόταν και παλαιότερα στην Ελλάδα. Δηλαδή αν έχουν τη δυνατότητα προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου για το παιδί τους ή για ιδιοκατοίκηση ή για κάποιο επενδυτικό ακίνητο ώστε να έχουν ως εισόδημα το ενοίκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ