Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Παράταση για τα τραπεζοκαθίσματα το 2023 ζητάει η εστίαση

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη για πρώτες ύλες και ενέργεια – Οι κοπές πίτας «σώζουν» το ταμείο τον Γενάρη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Παράταση για όλο το 2023 στην δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε διπλάσιο εξωτερικό χώρο, που είχε δοθεί ως μέτρο ανακούφισης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος την περίοδο της πανδημίας, ζητάει ο κλάδος της εστίασης.

Το συγκεκριμένο μέτρο, μετά από σειρά παρατάσεων, έληξε στις 15 Ιανουαρίου 2023 και πλέον επιστρέψαμε στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης στο «ΤyposThes»: «υπήρχε μια βοήθεια από πλευράς της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας να μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς επιπλέον κόστος τα καταστήματα εστίασης σε διπλάσιο εξωτερικό χώρο. Αυτό έληξε στις 15 Ιανουαρίου. Όμως επειδή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος της ενέργειας (θέρμανση και ρεύμα), αλλά και των πρώτων υλών, ζητήσαμε παράταση αυτού του μέτρου για το 2023. Δεν είναι κάτι που θα κοστίζει στην πολιτεία».

Ο κ. Επιτροπίδης εξήγησε πως πρακτικά ένα εστιατόριο, μπαρ ή καφετέρια που βρίσκονταν κοντά σε πλατεία ή πεζόδρομο μπορεί αν πριν καταλάμβανε πχ 30τμ να είχε μετά την εφαρμογή του μέτρου 60τμ για τραπεζοκαθίσματα και να μην χρεωθεί κάτι επιπλέον για τα 30τμ επιπλέον (δλδ δημοτικά τέλη). Σε περίπτωση που δεν είχε την δυνατότητα χωρικής επέκτασης, τότε θα είχε έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Πρακτικά δηλαδή ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που είχε 30τμ σε εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα θα πλήρωνε τέλη για τα 15τμ.

«Οι εκπρόσωποι της εστίασης της πόλης μας έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα, ενώ χθες υπήρξε ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Στα επόμενα βήματα είναι συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά με τον υπουργό εσωτερικών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος σημείωσε πως συνήθως οι αιτήσεις για τα τραπεζοκαθίσματα ξεκινάνε από τον Φεβρουάριο.

Συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης στο δήμο Θεσσαλονίκης

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης για το ζήτημα της προσαρμογής στα νέα δεδομένα στο κομμάτι των τραπεζοκαθισμάτων.

Αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλη πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, καθώς θα προβλέπεται μέχρι και η σφράγιση των καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα κ. κ. Πέτσας ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Σε συνένωση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

«Πρόκειται», σχολίασε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

«Σώζουν» το ταμείο οι κοπές πίτας

Την ίδια ώρα μεταξύ πεσμένη είναι αυτό το διάστημα η κίνηση στα καταστήματα εστίασης. Μετά την περίοδο των γιορτών που η Αγορά κινήθηκε και ο κόσμος βγήκε λίγο παραπάνω έξω για φαγητό, ποτό και καφέ, οι περισσότεροι τώρα περιόρισαν τις εξόδους τους.

«Ξέρουμε από τους προμηθευτές πως δεν υπάρχουν στα εστιατόρια μεγάλες παραγγελίες παρά μόνο για συντήρηση. Αυτό πάντα είναι αναμενόμενο τον Ιανουάριο. Αυτό που μας σώζει είναι οι κοπές πίτας που κάνουν διάφοροι φορείς και σύλλογοι», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης.

Όσο για το κόστος ανέφερε πως «το φιξ μενού κυμαίνεται από 13 μέχρι και 16 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το εστιατόριο, ενώ υπάρχει απεριόριστη κατανάλωση ποτού».

Επίσης πρόσθεσε πως προσμένουν σε μεγαλύτερη κίνηση την Τσικνοπέμπτη που φέτος θα είναι στις 19 Φεβρουαρίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!
Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια μέρα γεμάτη...
95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!