Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται 1.264 προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία - Σύντομα η προκήρυξη

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα αιτήματα των δήμων – 120 προσλήψεις θα ζητήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης – Επανασύσταση σε δήμους που είχε καταργηθεί η δημοτική αστυνομία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου έχουν, μετά την παράταση που δόθηκε, οι δήμοι της χώρας ώστε να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία μέσω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για 1.264 μόνιμες θέσεις.

Οι δήμοι που έχουν οργανική μονάδα δημοτικής αστυνομία, καλούνται να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων κλάδου δημοτικής αστυνομίας των μονάδων αυτών.

Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης στους οποίους λειτουργούσε δημοτική αστυνομία και καταργήθηκε πρόκειται να καταθέσουν αιτήματα για προσλήψεις ώστε να επανασυσταθεί, ενώ δήμοι στους οποίους λειτουργεί αυτήν την στιγμή δημοτική αστυνομία θα καταθέσουν αιτήματα για νέες προσλήψεις ώστε να ενισχυθεί το σώμα, το οποίο θα έχει πλέον και διευρυμένες αρμοδιότητες.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το δήμο Θεσσαλονίκης που σήμερα έχει 74 δημοτικούς αστυνομικούς, όπως πληροφορείται ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» το αίτημα θα αφορά 120 προσλήψεις. Από αυτούς οι 30 θα είναι κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι 30 κατηγορίας τεχνολογικής εκπαίδευσης και οι 60 κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Κακώς είχε καταργηθεί η δημοτική αστυνομία. Η ζωή έδειξε ότι είναι πολύ απαραίτητη για την ευταξία των πόλεων και για μια σειρά από άλλα ζητήματα», δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. Σημειώνεται ότι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης είχε δημοτική αστυνομία πριν καταργηθεί και δήλωσε ότι θέλει να έχει και πάλι, ζητώντας την πρόσληψη 10 ατόμων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει για λογαριασμό της ΠΕΔΚΜ μόνο σε 8 δήμους στο σύνολο των 38 της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει δημοτική αστυνομία μόλις σε 4 δήμους: Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη. Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία λειτουργεί δημοτική αστυνομία στους δήμους Βέροιας, , Κατερίνης, Πέλλας και Σερρών.

Την επανασύσταση της δημοτική αστυνομίας στην Καλαμαριά, μετά και από σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο δήμος Καλαμαριάς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «πρόκειται να προσληφθούν δεκαπέντε δημοτικοί αστυνομικοί, μετά και τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ για την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, από τους ενδιαφερόμενους που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα».

«Έφτασε η ώρα να μπει μία τάξη στους δρόμους της Καλαμαριάς. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία και των πεζών, καθώς πολλές φορές βρίσκουν εμπόδια από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες και τα πεζοδρόμια», επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας αποτελούσε αίτημα των αιρετών. Για ένα σώμα που είχε αγκαλιαστεί και από την αυτοδιοίκηση και από τους δημότες, είχε κάνει λόγο στον παρελθόν ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτης κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Η δημοτική αστυνομία συστάθηκε στους δήμους την προηγούμενη δεκαετία και η ξαφνική διάλυσή της αποτέλεσε σοκ για την αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης έχει υποστηρίξει πως η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ήταν «τραγικά λάθος επιλογή». Η οικονομική επιτροπή του δήμου Νεάπολης – Συκεών στη συνεδρίασή της στις 9 Ιανουαρίου 2023 άναψε το «πράσινο φως» για την υποβολή αιτήματος πρόσληψης μόνιμου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας και συγκεκριμένα 26 ατόμων (10 του κλάδου ΠΕ, 7 του κλάδου ΤΕ και 9 του κλάδου ΔΕ).

Γιατί δόθηκε παράταση

Σημειώνεται ότι στη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δίνεται παράταση, επισημαίνεται ότι με τις νεοεισαχθείσες διατάξεις του ν.5013/2023, ορίστηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού των δήμων.

Ως εκ τούτου, για την υποβολή νέων αιτημάτων πλήρωσης θέσεων κλάδου δημοτικής αστυνομίας, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου

και στη συνέχεια να υποβληθούν τα αιτήματα μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (https://hr.apografi.gov.gr).

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι Δήμοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τα αιτήματά τους, με βάση αποφάσεις οικονομικής επιτροπής που ελήφθησαν πριν τη δημοσίευση του ν. 5013/2023, δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Έτσι, προς διευκόλυνση των φορέων, η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων παρατείνεται έως 31-1-2023 και ως εκ τούτου η εφαρμογή για τον κύκλο «Δημοτική

Ελληνική Αστυνομία 2023» θα είναι εκ νέου διαθέσιμη για την υποβολή αιτημάτων, έως την προαναφερθείσα ημερομηνία και ώρα 23.59’.

Τα απαιτούμενα προσόντα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή που ορίζει μεταξύ άλλων την διαδικασία για 1.264 νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.

Εκτιμάται ότι η προκήρυξη για τις 1.264 προσλήψεις αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο νόμου που εισήγαγε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έχει τίτλο, «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, Απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», καθορίζει τόσο τη διαδικασία προσλήψεων όσο και τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του θεσμού που επιχειρεί να επαναφέρει το υπουργείο.

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό (20ό) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.

-να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) οι γυναίκες και ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) οι άνδρες,

-να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Η κατάσταση

της υγείας των υποψήφιων υπαλλήλων, πιστοποιείται με γνωματεύσεις παθολόγου ή γενικού ιατρού και ψυχιάτρου.

Οι αθλητικές δοκιμασίες

Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Δρόμο 100 μ. σε χρόνο δεκαέξι δευτερολέπτων [16΄΄ (μία προσπάθεια)].
  • Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο τεσσάρων λεπτών και είκοσι δευτερολέπτων [4 και 20΄΄ (μία προσπάθεια)].
    γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον ενός μέτρου [1.00 μ. (τρεις προσπάθειες)].
  • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον τριών μέτρων και εξήντα εκατοστών [3,60 μ. (τρεις προσπάθειες)].
  • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον τεσσερισήμισι μέτρων (4,50 μ.), ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες της παρ. 3 υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες
καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας. Η συνέντευξη διενεργείται μετά το πέρας των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, οπότε και συντάσσεται αυτοτελές πρακτικό εξατομικευμένης κρίσης για κάθε υποψήφιο στο οποίο αναφέρεται η τελική κρίση, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Ποια πτυχία γίνονται δεκτά

Τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής

ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,

για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,

για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας, οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ.

ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4

ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Τα πρόσθετα προσόντα

Για όλους τους κλάδους του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, ως πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:

α. Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: (αα) επεξεργασίας κειμένων, (αβ) υπολογιστικών φύλλων και (αγ) υπηρεσιών διαδικτύου,

β. η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, πενήντα (50) τουλάχιστον κυβικών εκατοστών,

γ. η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.

Διευρυμένες αρμοδιότητες

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, ενώ θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ καθορίζονται ιεραρχικά οι βαθμοί του προσωπικού, το πλαίσιο βαθμολογικής εξέλιξης, η διαδικασία βαθμολογικών προαγωγών και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων (τυπικά προσόντα, πραγματική υπηρεσία στο δημόσιο και άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε οργανικές μονάδες της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και συνέντευξη).

Οι αρμοδιότητες διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου και τον αριθμό του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας:

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται απλές αρμοδιότητες όπως ενδεικτικά ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κλπ.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων κά, η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ