Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αιμορραγούν» λόγω υποστελέχωσης οι Πολεοδομίες

Συνεχίζεται η 20ήμερη απεργία-αποχή των μηχανικών του Δημοσίου - Οι 168 μόλις Δήμοι (51%) της χώρας διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Συνεχίζουν έως τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου  την απεργία-αποχή στις υπηρεσίες δόμησης, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23 Ιανουαρίου, οι Ομοσπονδίες Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ., ενώ στις 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιούν πανελλαδική στάση εργασίας και καλούν σε συγκέντρωση στις 10 πμ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα τονίζοντας ότι επί 13 ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζονται τα τεράστια προβλήματα  των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και Μηχανικούς. Κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, μιλώντας στο «ΤyposThes» ανέφερε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα επιδιώξουν μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει την αρμοδιότητα των νομικών ζητημάτων λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ). Την αρμοδιότητα στελέχωσης την έχει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τις αμοιβές το υπουργείο Οικονομικών γι' αυτό και το εξώδικο των Ομοσπονδιών είναι και προς τα τρία υπουργεία.

Απορρίφθηκε η αγωγή των υπουργείων κατά της απεργίας

Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσαν στις 24 Ιανουαρίου αγωγή εναντίον της προκηρυχθείσας Απεργίας - Αποχής με στόχο αυτή να κηρυχθεί «παράνομη» και «καταχρηστική», ωστόσο την Πέμπτη ανακοινώθηκε η 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων Οι Ομοσπονδίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής τους  κινητοποίησης, «και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων» τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι Ομοσπονδίες ευελπιστούν στην συνάντηση της Πέμπτης να προκύψουν κάποιες δεσμεύσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκαθαρίσει, όπως λέει, λίγο η κατάσταση ώστε να καθορίσουν κατόπιν τα επόμενα βήματά τους.

Από ποιες πράξεις απέχουν

Επισημαίνεται ότι τα μέλη των Ομοσπονδιών απέχουν από μια σειρά από πράξεις που αφορούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-adeies(έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων–χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις–κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο

για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας,

Επίσης, από τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλααδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.

και από τη συμμετοχή των μελών τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’ και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης.

Οι υπόλοιπες εργασίες γίνονται κανονικά, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο. Στην ουσία απέχουν από μια σειρά από διοικητικές πράξεις που «περνάνε» μέσα από το e- adeies. Ό,τι δεν απαιτεί παρέμβαση υπαλλήλου συνεχίζει να «δουλεύει» κανονικά, καθώς πολλά πράγματα τα κάνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες.

«13 χρόνια υπολειτουργίας των πολεοδομιών»

«Απέχουμε για να στείλουμε το μήνυμα ότι επιτέλους πρέπει να δοθούν λύσεις. Δεκατρία χρόνια υπολειτουργίας των πολεοδομιών είναι πάρα πολλά», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε κυρίως μετά τον Καλλικράτη και συνέπεσε και με την εφαρμογή των Μνημονίων. Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, «η μεταφορά των ΥΔΟΜ στους Δήμους απέτυχε. Οι Υπηρεσίες συρρικνώθηκαν και τα προβλήματα διογκώθηκαν».

«Μεταφέρθηκαν οι πολεοδομίες στους δήμους από τις Νομαρχίες που ήταν μέχρι τότε. Οι δήμοι δεν είχαν την υποδομή να τις λειτουργήσουν, ούτε τη γνώση, την εμπειρία, τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας για να τις δουλεύουν σωστά, ενώ πέσαμε και πάνω στο πάγωμα των προσλήψεων του 2011-2012 που κρατάει πρακτικά μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να αποψιλωθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ οι πρόσθετες που επρόκειτο να δημιουργηθούν δεν δημιουργήθηκαν ποτέ, αντιθέτως ακόμα και αυτές που κληρονομήθηκαν από τους δήμους έφτασαν και αυτές σε αδυναμία λειτουργίας γιατί έφυγε ο κόσμος με συντάξεις όλα αυτά τα 12 χρόνια χωρίς να έρθει ούτε ένας άνθρωπος όλη αυτήν την περίοδο», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος. Η ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας «κουκούλωνε» κάπως το πρόβλημα μέχρι πριν 3-4 χρόνια. «Τώρα λόγω της ανόδους της οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται η φτώχεια και η γύμνια στην οποία έχουν περιέλθει αυτές οι υπηρεσίες. Γι΄αυτό φωνάζουμε. Είχαμε κάνει την ίδια ακριβώς κινητοποίηση και τον Μάρτιο περιμένοντας να δοθούν δεσμεύσεις και λύσεις. Δεν είχαμε κάποια εξέλιξη οπότε είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε», προσθέτει εκτιμώντας ότι θα αναγκαστούν να δώσουν κάποιες λύσεις «γιατί δεν μπορούν ούτε οι πολίτες να δουλέψουν, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να δουλέψουν όπως θέλουν, ούτε η περίφημη ανάπτυξη να έρθει με υπολειτουργούσες υπηρεσίες και φυσικά και οι συνάδελφοί μας, οι πολύ λίγοι που έχουν απομείνει να απασχολούνται στις υπηρεσίες δόμησης είναι μεταξύ δικαστηρίων και ψυχοφαρμάκων», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Μόνο οι μισοί δήμοι διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης

Οι Ομοσπονδίες αναφέρουν ότι η στελέχωση και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά σύμφωνα με περσινά στοιχεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., είναι τραγική . Μάλιστα επισημαίνουν ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει έκτοτε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Από τις 168 Υ.ΔΟΜ., οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ, όπως αναφέρουν οι Ομοσπονδίες στην ανακοίνωσή τους.

«Ενώ θα έπρεπε να έχουν όλοι οι δήμοι, σύμφωνα με τον νόμο, υπηρεσίες δόμησης, επειδή δεν στελεχώνονταν, επί 13 χρόνια σέρνεται μια κατάσταση όπου οι μισοί δήμοι της χώρας υποστηρίζουν τους άλλους μισούς που δεν έχουν υπηρεσία δόμησης. Καταλαβαίνετε ότι και αυτό δημιουργεί μια τεράστια δυσλειτουργία», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ήδη από 1/1/23 έχει λήξει αυτή η νομιμότητα της διοικητικής υποστήριξης και σε δήμο που δεν έχει υπηρεσία δόμησης δεν μπορεί να του παρέχει υπηρεσίες κάποιος άλλος δήμος. «Ωστόσο δεν έχει βγει κάποια διευκρίνιση γι΄αυτό το θέμα, το οποίο από μόνο του προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τη δική μας κινητοποίηση», σημειώνει ο ίδιος.

Επίσης από τη Μελέτη της  Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., προκύπτει ότι:

1. Η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων, δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

2. Τριάντα τρείς (33) Δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

3. Περισσότεροι από τους μισούς μεσαίους Δήμους δεν διαθέτουν Υ.ΔΟΜ.

Από τις 168, οι 4 δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου Μηχανικό Π.Ε., 28 απασχολούν μόνο 1 Μηχανικό Π.Ε. ή Τ.Ε., άλλες 28 μονάχα 2 και 16 διαθέτουν 3 Μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 δηλαδή Υ.ΔΟΜ. λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του Νόμου. Επιπρόσθετα απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

«Διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει», επισημαίνουν οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ), θα τεθεί επί τάπητος και στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ώρα 14.30 μ.μ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Στα χέρια των πλημμυροπαθών θα βρίσκονται μέσα στις επόμενες ώρες τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης -...
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»
Παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για επενδύσεις
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»