Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξεφεύγουν τα χρέη στα κοινόχρηστα

Σε διακανονισμούς τα γραφεία διαχείρισης κοινοχρήστων με τους ενοίκους – Ποιοι στρέφονται σε αυτά και γιατί

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Οικοδομές χωρίς θέρμανση ακόμη και χωρίς ασανσέρ γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Η εικόνα αυτή είναι όλο και πιο συχνή τελευταία σε πολλές πολυκατοικίες.

Η εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης στα σπίτια των καταναλωτών έχει οδηγήσει πολλούς να βάζουν τα κοινόχρηστα σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα.

«Βλέπουμε τελευταία ότι υπάρχουν περισσότεροι απλήρωτοι λογαριασμοί επειδή υπάρχει και αύξηση του κόστους στο κομμάτι της ενέργειας (ρεύμα και αέριο). Λίγες οικοδομές έχουν πλέον πετρέλαιο. Εμείς προσπαθούμε με ευγενικό τρόπο να κάνουμε διακανονισμό στους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες που δεν πληρώνουν κοινόχρηστα, και με δόσεις να αποπληρωθούν τα χρέη», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Χριστίνα Ιακωβίδου που αναδείχθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023 πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων. Η ίδια πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, γύρω στο 5-10%, που οι υποθέσεις πάνε και δικαστικά» εξηγώντας ότι το ζήτημα των χρεών κοινοχρήστων μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάσχεση διαμερισμάτων.

«Εμείς δεν επιδιώκουμε να φτάσουμε στα άκρα. Θέλουμε να γίνεται μια συνεννόηση με τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα. Εξάλλου αν δεν πληρωθούν οι λογαριασμοί της οικοδομής αυτό θα πάει αλυσιδωτά σε άλλες ανάγκες. Πχ μπορεί να μην έχει ρεύμα ή θέρμανση ή να μην πληρωθούν άλλες υποχρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η οικοδομή. Σκεφτείτε πχ σπίτια χωρίς θέρμανση ή δίχως ασανσέρ επειδή δεν θα έχουν πληρωμένο το αέριο ή το ρεύμα αντίστοιχα. Και πόσο μπορεί άραγε ένας ηλικιωμένος να ανεβοκατεβεί 3-4 ορόφους με τα πόδια; Τα γραφεία που αναλαμβάνουν την διαχείριση κοινοχρήστων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αποθεματικό μόνο μετά από έγκριση των ιδιοκτητών της οικοδομής. Αν δεν υπάρξει αυτή και έχουμε ένα χρέος, δεν θα πληρωθούν κάποιοι λογαριασμοί. Συνήθως επιλέγουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην αποπληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ», συμπλήρωσε.

Πάντως όπως μας είπε «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που όντως έχουν πρόβλημα, αλλά και μερικοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση που επικρατεί. Οι τελευταίοι επιλέγουν να μην πληρώσουν τα κοινόχρηστα ενώ ο τρόπος ζωής τους φανερώνει ότι δεν έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό εξοργίζει τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και δημιουργεί εντάσεις. Μερικές φορές παρασέρνει και άλλους ενοίκους στο να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να μην πληρώσουν κοινόχρηστα».

Οι νεότερη γενιά στρέφεται στα γραφεία κοινοχρήστων

kinito.jpg

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αριθμεί περί τα 45 μέλη από τη Βόρεια κυρίως Ελλάδα και στόχος είναι να επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Αποτελείται από επιχειρήσεις / γραφεία που διαχειρίζονται τα κοινόχρηστα. «Τα μαζεύουμε, τα εκδίδουμε, συλλέγουμε τα χρήματα και πληρώνουμε τους λογαριασμούς. Μάλιστα στο δικό μας γραφείο οι ένοικοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τις αποδείξεις και τα παραστατικά. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Και αυτό πιστεύω είναι που κάνει αρκετούς πολίτες να στρέφονται στα γραφεία. Συνήθως οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερης ηλικίας είναι αυτοί που έχουν τα κοινόχρηστα. Τελευταία όμως βλέπουμε μια νέα τάση: όταν αυτοί πια δεν μπορούν και τους διαδεχτεί η γενιά μας, θα προτιμήσει τα γραφεία. Είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και επιζητούν ένα σύστημα το οποίο μπορούν να το ελέγξουν μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους», ανέφερε η κυρία Ιακωβίδου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Χτύπησαν γυναίκα σπίτι της – Γύρισε και βρήκε ληστή μέσα
Εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης περίπτωση ληστείας, 7 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπών
Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Χτύπησαν γυναίκα σπίτι της – Γύρισε και βρήκε ληστή μέσα
Πάμε Στοίχημα: Με την ποιότητα της Άρσεναλ στο 2.12
Το Τσάμπιονς Λιγκ επιστρέφει στη δράση με τη δεύτερη αγωνιστικών των ομίλων και το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα Τρίτη (03/10) σπουδαίες αναμετρήσεις...
Πάμε Στοίχημα: Με την ποιότητα της Άρσεναλ στο 2.12