Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μακεδονικό Σήμα»: Μέσα στο Φεβρουάριο στις πρώτες επιχειρήσεις

Συνέντευξη του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Σ. Διαμαντίδη για την πρωτοβουλία στο TyposThes

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Μέσα στον τρέχον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση άδειας χρήσης του «Μακεδονικού Σήματος» του ΣΕΒΕ στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Ήδη πάνω από 100 επιχειρήσεις προερχόμενες από τους κλάδους τροφίμων και ποτών, αγροδιατροφής, δομικών υλικών, υπηρεσιών κ.ά. έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Το «Μακεδονικό Σήμα», είναι μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων που σκοπό έχει την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία και στη δημιουργία ενός νέου διακριτικού γνωρίσματος ως μέσου αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους.

«Το συλλογικό σήμα θα λειτουργήσει ως όχημα για τη διαφήμιση των προϊόντων των Ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης σε συνέντευξή του στον «ΤyposThes» ο οποίος αναφέρεται στον τρόπο δωρεάν απόκτησής του αλλά και στη σημασία του.

4f3sima.jpg

Το Συλλογικό Σήμα ΣΕΒΕ «Μ MACEDONIA THE GREAT» («Μακεδονικό Σήμα») καταχωρήθηκε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) Συλλογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με τα άρθρα 74 επ. του Κανονισμού 2017/1001). Ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσίασή του στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τις Βρυξέλλες, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, ενώ ο ΣΕΒΕ σχεδιάζει τις επόμενες εκδηλώσεις και εν γένει δράσεις τόσο εντός όσο και κυρίως εκτός χώρας για την προώθησή του. Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 16 θεματικές ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας.  Εξάλλου, ο ΣΕΒΕ έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης του Συλλογικού Σήματος και σηματοδοτώντας την έναρξη του «ταξιδιού» του στην Ελλάδα και κυρίως στις αγορές του εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί μια μουσική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Αντώνη Ρέμο (Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου στις 19.00).

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Διαμαντίδη:

4f2proedros_sebe_diamantidis_symeon_1.jpg

-Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του «Μακεδονικού Σήματος», ποια είναι η σημασία του και ποια τα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση του;

Η δημιουργία του Μακεδονικού Σήματος έχει σκοπό την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία – και αντίστοιχα των υπηρεσιών που παρέχονται. Το Μακεδονικό Σήμα στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διακριτικού γνωρίσματος ως μέσου αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων της Μακεδονίας-μελών του ΣΕΒΕ και των προϊόντων τους με τρόπο ευκρινή, διαφανή και αδιάβλητο, προς όφελος της εξωστρέφειας, της ασφάλειας δικαίου και του υγιούς ανταγωνισμού.

Το σήμα θα συνδέσει στη συνείδηση των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές και εν γένει ξένες αγορές, τη Μακεδονία με την Ελλάδα, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της οποίας προέρχονται από τη Μακεδονία, να γίνει μέλος του ΣΕΒΕ. Θα δημιουργηθεί, μ’ αυτόν τον τρόπο, μία ομπρέλα προστασίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Το συλλογικό σήμα θα λειτουργήσει ως όχημα για τη διαφήμιση των προϊόντων των Ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα αυτής της ταυτότητας, προωθούνται μέσα από εκστρατείες marketing, διεθνείς Εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές, που μελλοντικά θα οργανώνονται από τον ΣΕΒΕ.

-Ποια είναι αυτήν την στιγμή η εικόνα που υπάρχει στο εξωτερικό για τα προϊόντα που προέρχονται από τη Μακεδονία;

Τα προϊόντα που παράγονται στην Μακεδονία – και αντίστοιχα οι υπηρεσίες που παρέχονται – χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό καθώς συνδυάζουν την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα. Αυτό διαφαίνεται και από το γεγονός, ότι οι εξαγωγές των μακεδονικών προϊόντων τείνουν αυξανόμενες σε όλο και περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

-Πόσες επιχειρήσεις της Μακεδονίας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σήμα και από ποιους κλάδους;

Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Προέρχονται από τους κλάδους τροφίμων και ποτών, αγροδιατροφής, δομικών υλικών, υπηρεσιών κ.α.

-Ποια προετοιμασία/δικαιολογητικά/κριτήρια χρειάζονται για την απόκτησή του; Είναι χρονοβόρα η διαδικασία;  Υπάρχει κάποιο κόστος;

Δικαίωμα χρήσης του Συλλογικού Σήματος ΣΕΒΕ «MACEDONIA THE GREAT» στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους έχουν οι επιχειρήσεις που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

• Αποτελούν τακτικά μέλη του ΣΕΒΕ

• Τα διακρινόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες τους προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τις τρεις Περιφέρειες: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (μόνο Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας) και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

• Για τους σκοπούς του Κανονισμού Χρήσης, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε 3 (τρεις) κατηγορίες: α) φυσικά προϊόντα, β) μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, γ) λοιπά (βιομηχανικά βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες

α) Για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή η εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Π.Ε. Δράμας και Καβάλας, Δυτικής Μακεδονίας).

β) Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι:

-το ποσοστό άνω του 50% της μάζας των συστατικών του προϊόντος να προέρχεται από κάποια από τις τρεις Περιφέρειες ή

-το ποσοστό της μάζας της βασικής πρώτης ύλης του να προέρχεται από κάποια από τις τρεις Περιφέρειες ή

-η μεταποίηση να πραγματοποιείται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και ο χαρακτηρισμός του προϊόντος ως «Μακεδονικού» να συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας του.

γ) Για τα λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες βασικό κριτήριο είναι ποσοστό άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις Περιφέρειες. Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Για τη χορήγηση άδειας χρήσης του Συλλογικού Σήματος, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έντυπα ή ηλεκτρονικά.

Ο ΣΕΒΕ διενεργεί την αξιολόγηση της αίτησης και των δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται.

Η άδεια χρήσης του σήματος είναι δωρεάν για όλα τα μέλη του ΣΕΒΕ.

-Πότε θα ξεκινήσει η απόδοσή του;

Η χορήγηση άδειας χρήσης θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο.

-Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του σήματος στις Βρυξέλλες. Ποια ήταν η ανταπόκριση και ποιες άλλες δράσεις προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα για την προώθησή του; 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Συλλογικού Σήματος του ΣΕΒΕ «MACEDONIA THE GREAT» στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Άπαντες συνεχάρησαν τον ΣΕΒΕ για την εθνικής σημασίας πρωτοβουλία του, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο εγχείρημα και δήλωσαν τη στήριξή τους ώστε αυτό να προχωρήσει και το σήμα να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου τα ελληνικά προϊόντα/υπηρεσίες εξάγονται. Εξήραν επίσης την πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήταν η πρώτη εκδήλωση για την παρουσίαση του Σήματος στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση του α’ κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων στο εσωτερικό, ενώ ο ΣΕΒΕ ήδη σχεδιάζει τις επόμενες εκδηλώσεις και εν γένει δράσεις τόσο εντός όσο και κυρίως εκτός χώρας για την προώθηση του Σήματος.

Για τον σκοπό αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 16 θεματικές ημερίδες σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας όπου θα παρουσιαστεί η πορεία του Μακεδονικού Σήματος, τα επόμενα βήματα, το πλάνο διαφήμισης του σήματος στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά τις Περιοχές και τα Προϊόντα Προτεραιότητας για τις Επιχειρήσεις της Μακεδονίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται
Οι συνεργάτες του Ναβάλνι ήταν προετοιμασμένοι για μια πιθανή μεταφορά του σε πιο αυστηρή αποικία μετά την καταδίκη του τον Αύγουστο σε επιπλέον 19...
Ρωσία: Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από τη φυλακή - Άγνωστο το πού βρίσκεται