Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η έκθεση του ΔΝΤ και η απάντηση του υπ. Οικονομικών

Επιπλέον μέτρα θα απαιτήσει η περαιτέρω προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2016, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στην φορολογική διοίκηση, τα οποία αντιστοιχούν με το 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του. Από το σύνολο των 6,8 δισ. ευρώ, μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να ληφθούν εντός του 2014. Παράλληλα, θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και καλεί την Ευρώπη να το δρομολογήσει. Εκτιμά ακόμη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Για φέτος εκτιμά ότι θα μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα και για το 2014 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4%.

Το υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τη χώρα μας”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. Ευρώ και ότι “αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας”. Επισημαίνεται ακόμη ότι στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014 και υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.

“Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος”, υποστηρίζει το υπ. Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του επομένου έτους και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, (χρηματοδοτικό κενό) κρούει με έκθεσή του υπό τον τίτλο «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του "μνημονίου"», το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Πράλληλα, εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο κούρεμα στο χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ