Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Prodexpo North - Πιτσιλής: Θέλουμε να επενδύσουμε στη Θεσσαλονίκη

Αναφέρθηκε στη δημιουργία δυο ελεγκτικών κέντρων στην πόλη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Θέλουμε να επενδύσουμε στη Θεσσαλονίκη γιατί πιστεύουμε ότι η περιοχή έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής σε διαδικτυακή του παρέμβαση, στη σημερινή 6η Prodexpo North, σημειώνοντας ότι ήδη έχει γίνει μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργήθηκαν δυο ελεγκτικά κέντρα, «εκεί που τον έλεγχο είχαν δέκα εφορίες και σε περιοχές που πιστεύουμε ότι θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», όπως ανέφερε. Το ένα κέντρο είναι στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό το άλλο στην περιοχή των Σφαγείων «που πιστεύουμε ότι και εκεί θα υπάρχει ανάπτυξη». Μάλιστα, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι βρίσκονται στην αναζήτηση και νέων υποδομών, συνεχίζοντας την κεντρικοποίηση των υπηρεσιών της Αρχής, ενώ αναφέρθηκε και στο πολύ καλό στελεχιακό δυναμικό της πόλης.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι τα τελευταία δυο χρόνια κρύβουν σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Το 2021 ήταν, όπως είπε χρονιά ανάκαμψης μετά το «δύσκολο» 2020 με την κλειστή οικονομία λόγω πανδημίας και την κατακρήμνιση των δημοσίων εσόδων. «Το 2021 είδαμε καλά νούμερα. Το 2022 η οικονομία πήγε ακόμη καλύτερα», όπως είπε. Τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 6 δις. ευρώ, κοντά στο 12%, παραπάνω από αυτό που είχε στοχοθετηθεί. Από αυτήν την αύξηση, ποσό μισού δις. ευρώ εκτιμάται ότι έχει έρθει από δράσεις φορολογικής συμμόρφωσης με μια σειρά από πρωτοβουλίες και εργαλεία όπως το Mydata, η ηλεκτρονική φορολόγηση κλπ να συμβάλουν στην αύξηση.

Αντίστοιχη εικόνα όπως είπε υπάρχει και το πρώτο δίμηνο του 2023, «με υπέρβαση από τους στόχους που και φέτος είναι πολύ φιλόδοξοι».

Ο γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ

Από την πλευρά του, ο  καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει με επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο, όπως είπε. Σημείωσε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη έχει γίνει και σημείο έλξης για εταιρείες που εξάγουν κυρίως υπηρεσίες. Όλα αυτά, είναι στην απολύτως σωστή κατεύθυνση, όπως ανέφερε, είπε ωστόσο ότι «φρένο» στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού. «Υπάρχει ζήτημα με τη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την παραγωγή» αλλά και ζήτημα ποσότητας , στη σκιά του δημογραφικού. Μίλησε για την ανάγκη να «ανοίξει» η Ελλάδα και να έρθουν άνθρωποι από άλλες χώρες που είτε θα ενσωματωθούν εδώ είτε θα ζήσουν εδώ σπουδάζοντας. «Για να φέρεις ανθρώπους από έξω και να γίνεις ελκυστικός  πρέπει να κάνεις τα ίδια που πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής αυτών που είναι ήδη εδώ», είπε αναφερόμενος στο σύστημα υγείας και παιδείας.

Σημαντικός παράγοντας είναι όμως και το κόστος στέγασης και η ποιότητα της στέγης, πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι το δημογραφικό θα μας επηρεάσει με πολλούς τρόπους. «Θα είμαστε λιγότεροι αλλά και πολλοί θα είναι 80 ετών και πάνω», όπως ανέφερε σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, μικρότερα διαμερίσματα αλλά και παρεμβάσεις στις πόλεις για ελεύθερο χώρο, συνδυασμό Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Βέττας και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί για να συνεχιστεί η θετική πορεία της είπε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται να είμαστε τυχεροί, να μη συμβεί κάτι στο εξωτερικό μας περιβάλλον».

Αν κάνουμε μια αναδρομή στο 1981, οπότε η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ, θα διαπιστώσουμε ότι τότε η χώρα ήταν σαφώς πιο πλούσια -σε επίπεδο κατα κεφαλήν ΑΕΠ- από την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία , αλλά σε 40 χρόνια χάσαμε έδαφος σε σχέση με αυτές τις οικονομίες.

Πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, κάναμε επώδυνες βελτιώσεις με τα μνημόνια κλπ «αλλά υπάρχει απόσταση από το τι πρέπει να γίνει», είπε μεταξύ άλλων.

Είπε ακόμη ότι η χώρα μας πρέπει να παίξει με κανόνες μικρής ανοικτής οικονομίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ