Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 3 ξένοι επενδυτές που ψάχνουν ακίνητα στην Ελλάδα – «Στόχος» η Θεσσαλονίκη

Για ποιους λόγους οι επενδυτές αναζητούν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Γερμανοί, Γάλλοι αλλά και Αμερικανοί είναι αυτή την στιγμή από τις πλέον δραστήριες ξένες εθνικότητες με αυξημένο ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπου έστω κι αν τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μία στάση αναμονής λόγω του γενικότερου σκηνικού διεθνώς στην οικονομία, οι συναλλαγές αναμένεται να «ξεκλειδώσουν», εκ νέου, σταδιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη γνωστή εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Engel & Völkers Ελλάδος με το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Πετρά να κάνει λόγο για σταθερότητα της ελληνικής αγοράς παρ’ όλες τις αναταράξεις στην οικονομία πανευρωπαϊκά και λόγω ακριβώς της δυναμικής της Ελλάδας και της πραγματικής ζήτησης για ακίνητα, οι ενδιαφερόμενοι εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερο συγκρατημένοι μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η Ελλάδα είναι ξανά πολύ δημοφιλής στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και η στάση αναμονής – ειδικά στον τομέας της αγοράς κατοικιών υψηλών προδιαγραφών- δίνει σταδιακά τη θέση στο μεγάλο ενδιαφέρον για ελκυστικές επενδύσεις. Οι τιμές των ακινήτων που παραμένουν συγκρατημένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τόσο στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στα νησιά, σε συνδυασμό με την καλή διαθεσιμότητα ακινήτων και τα κίνητρα από την ελληνική κυβέρνηση σε ξένους επενδυτές, φαίνεται να διατηρούν τους τελευταίους μήνες την αγορά σε σταθερά επίπεδα».

Οσον αφορά αναλυτικότερα τις εθνικότητες, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ (σ.σ. με μία σημαντική μερίδα αυτών να αφορά τους ομογενείς) αυτή την περίοδο επιδεικνύουν ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων σε περιοχές όπως η Αθήνα, λόγω και της συνεχώς βελτιούμενης συνδεσιμότητας από τις αεροπορικές. Επιπλέον σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για πολύ δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη προσβλέποντας και στην εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος τις περιόδους που το ακίνητο μένει κενό από τους ιδιοκτήτες.

Οι Γερμανοί αγοραστές επίσης εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι, κυρίως για αγορές ακινήτων στην Θεσσαλονίκη αλλά και την Πελοπόννησο, ενώ οι Γάλλοι, από την πλευρά τους δείχνουν διαχρονικά ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα «και είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων επενδυτών ακινήτων στη χώρα, δεδομένου ότι έλκονται και από τα επίπεδα τιμών».

Ενδεικτικά στην Αθήνα για την αγορά ακινήτων προδιαγραφών αυτή την στιγμή οι επιτελείς της Engel & Völkers Eλλάδος καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά -πέραν της Γλυφάδας που προσελκύει σταθερά ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς αλλά και τους λοιπούς ξένους αγοραστές λόγω της θάλασσας και της αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου– σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Μέτς αλλά και την Πλάκα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι αξιοσημείωτη η άνοδος το τελευταίο διάστημα της Θεσσαλονίκης, η οποία κερδίζει έδαφος εσχάτως στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα (με έμφαση και στην τεχνολογία), με αφίξεις ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με νησιά η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Σύρος επίσης φαίνεται να προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον από το διεθνές κοινό «λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, πέραν της φυσικής ομορφιάς, του καιρού κ.τ.λ., δεδομένου ότι έχουν βελτιωμένες υποδομές, διαθέτοντας παράλληλα και επενδυτικές ευκαιρίες».

Στο ερώτημα ποιο είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι αγοραστές όταν αποφασίσουν να προβούν σε μία αγοραπωλησία στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο «αγκάθι» έχει να κάνει με τους χρόνους συναλλαγής που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών σε αρμόδιες υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία κ.λπ. Πρόβλημα, το οποίο, αναμένεται να επηρεάσουν έτι περαιτέρω οι επερχόμενες εκλογές, δεδομένου ότι θα χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής.

Πηγή: newmoney

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ