Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 2 «βραχνάδες» που παραμένουν για τα καφέ - μπαρ, εστιατόρια

kafe-estiasi

Αναζητούν λύσεις οι επαγγελματίες του κλάδου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της πόλης μας. Αν εξαιρέσουμε την κακοκαιρία των δύο τελευταίων ημερών, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες. Έτσι πολλοί αποφάσισαν να βγουν έξω για να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους ή να πάνε για φαγητό. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα στο κέντρο της πόλης ή σε παραλιακά καφέ και εστιατόρια η κίνηση είναι αυξημένη.

Ωστόσο παρά την ικανοποιητική προσέλευση υπάρχουν δύο «βραχνάδες» στην εστίαση: η ενέργεια και τα πνευματικά δικαιώματα.

«Αυτά τα δύο μας προβληματίζουν. Οι λογαριασμοί που έρχονται για ρεύμα και αέριο είναι στα ύψη. Μπορεί να μην είναι πλέον στο τριπλάσιο, αλλά σίγουρα είναι στο 2πλάσιο σε σχέση με τα όσα πληρώναμε την ίδια περίοδο το 2019», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. Ο ίδιος σχολίασε πως αρκετά καταστήματα έχουν κάνει διακανονισμούς για να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Παράλληλα ελπίζουν να είναι σύμμαχός τους ο καιρός ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για θέρμανση. Κουβερτάκια και προστατευτικά με plexiglass συνδράμουν ώστε να είναι πιο βιώσιμη η κατάσταση στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ειδικά όταν πέσει ο ήλιος και είναι πιο αισθητή η υγρασία.

Την ίδια ώρα ένα άλλο σημαντικό έξοδο είναι αυτό για τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που παίζουν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Εδώ και μήνες σωματεία του κλάδου έχουν κάνει επαφές με εκπροσώπους των δύο εταιρειών που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής δίχως όμως αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε αυτή την στιγμή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) έχει κάνει ραντεβού με τους δύο οργανισμούς και εμείς είχαμε συνάντηση με την γενικής διευθύντριας της ΕΔΕΜ κυρία Λούκα Κατσέλη και τον διευθυντή της ΕΔΕΜ στην Ελλάδα όμως δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Περιμένουμε από την πλευρά τους να μας ενημερώσουν για έναν σταθμό τον οποίο θα μπορούμε να παίζουμε στα καταστήματα του κλάδου μας και πληρώνοντας την ΕΔΕΜ να μην χρειαστεί να δώσουμε επιπλέον χρήματα ούτε και να μας επιβάλλονται πρόστιμα. Τα τραγούδια δηλαδή που θα παρουσιάζει ο σταθμός θα είναι κατά κάποιο τρόπο δικά τους».

Υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ και εστιατορίων έχουν διαμαρτυρηθεί το τελευταίο διάστημα για τα υψηλά ποσά που έχουν κληθεί να καταβάλουν για πνευματικά δικαιώματα και μάλιστα ακόμη και για περιόδους όπου ίσχυαν περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στα αιτήματά τους είναι η γενναία μείωση του αμοιβολογίου για το έτος 2023, το γενναίο κούρεμα χρεών παρελθόντων ετών και να θα βρεθεί λύση ώστε να πληρώνουν έναν οργανισμό και όχι δύο.

Σχετικά με τα ποσά που έχουν κληθεί να καταβάλουν ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως ενδεικτικά ένα κατάστημα 70 τμ που παίζει μουσική από υπολογιστή πρέπει να πληρώσει 48 ευρώ συν ΦΠΑ (24%) το μήνα. Την ίδια ώρα στην «Αυτοδιαχείριση», τον δεύτερο οργανισμό που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα, το μηνιαίο κονδύλι καθορίζεται με κλίμακες ανάλογα και με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Η πρώτη κλίμακα για παράδειγμα είναι από 30 έως 100 τμ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ