Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Λιγότερο» σπίτι αντέχουν τα ίδια πορτοφόλια – Απλησίαστο το κέντρο

Επιτόκια και κόστος κατασκευής βάζουν φρένο στις αγορές - Οι κινήσεις των ξένων στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η αύξηση του κόστους κατασκευής νέων οικοδομών αλλά και η αύξηση των επιτοκίων αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στην αγορά ακινήτων, καθώς η αγοραστική ικανότητα του κόσμου μειώνεται και πλέον οι ίδιοι άνθρωποι με τα ίδια εισοδήματα είναι σε θέση να αγοράσουν «λιγότερο» σπίτι.

«Και το κόστος κατασκευής που αυξήθηκε και η αύξηση των επιτοκίων, είναι δυο παράγοντες που μειώνουν την αγοραστική ικανότητα. Αν πέρυσι τέτοια εποχή κάποιος μπορούσε να αγοράσει ένα σπίτι 70 τ.μ. φέτος μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι 50 τ.μ.  Είναι μεγάλη η διαφορά γιατί είχαμε και 30% αύξηση στο κόστος κατασκευής και διπλασιασμό σχεδόν στα επιτόκια δανεισμού. Πολύ πιο δύσκολα κάποιος παίρνει δάνειο», τονίζει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο μεσίτης ακινήτων, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής και εκπαιδευτής, κ. Νίκος Μανομενίδης.

Παρά τις δυσκολίες το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων παραμένει, ωστόσο πλέον είναι πολύ δύσκολη η εξεύρεση του κατάλληλου ακινήτου καθώς εκεί που κάποιος μπορούσε να αγοράσει ένα σπίτι με 3 υπνοδωμάτια, τώρα το πορτοφόλι του αντέχει ένα με 2 υπνοδωμάτια ή θα αναγκαστεί να ψάξει σπίτι πιο μακρυά από το κέντρο, στα προάστια της πόλης, γιατί το κέντρο ακρίβυνε πάρα πολύ, όπως λέει ο κ. Μανομενίδης. Αρκετοί εξάλλου είναι αυτοί που θεωρούν την εποχή κατάλληλη για να επενδύσουν τα όποια χρήματα διαθέτουν σε ένα ακίνητο, από το να τα κρατούν στην τράπεζα, ειδικά μετά και τα τελευταία γεγονότα και τις ειδήσεις από Αμερική.

Οι επενδυτές του εξωτερικού

Σε ότι αφορά την κινητικότητα που παρατηρείται από επενδυτές του εξωτερικού, την αγορά της Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπούν πολλοί αγοραστές από το Ισραήλ ενώ και αρκετοί από την Τουρκία προσπαθούν να προλάβουν τις αυξήσεις στην Golden visa, οπότε υπάρχει και εκεί κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, δειλά-δειλά επανεμφανίζονται και οι Κινέζοι οι οποίοι λόγω πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Οι ξένοι αγοραστές και κυρίως οι Ισραηλινοί και οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για επενδυτικά ακίνητα κάθε είδους, από διαμερίσματα μέχρι και πιο μεγάλα ακίνητα, ξενοδοχεία κλπ, καθώς θεωρούν τη χώρα μας επενδυτική ευκαιρία, εξαιτίας των χαμηλών τιμών. «Καμία σχέση οι τιμές στο Τελ Αβίβ, με αυτές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης.

Για το πώς θα κινηθεί η αγορά το 2023, ο κ. Μανομενίδης με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμά ότι η κίνηση είναι κάπως πεσμένη συγκριτικά με το 2022, που «ήταν μια πολύ καλή χρονιά», ωστόσο το πρόσημο εξακολουθεί και είναι θετικό.

ΤτΕ: Αύξηση 14,5% στις τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη

Κατά 12,1% αυξήθηκαν οι τιμές των νέων διαμερισμάτων το 2022, ενώ ο ρυθμός αύξησης των παλαιών διαμορφώθηκε στο 12,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 12,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 11,8%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,5%, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 15,2% στην Αθήνα, 14,5% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,0%, 11,8%, 10,0% και 7,4% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 13,0% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 11,5%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ