Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανθρωποθυσία στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα - 49 νεκροί μέσα στο 2023

Αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας την ώρα που στην Ευρώπη μειώνονται

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων σημειώνεται στη χώρα μας, ενώ την ίδια στην Ευρώπη υπάρχει σημαντική μείωσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 είχαμε 49 θανάτους σε χώρο εργασίας (συμπεριλαμβανομένων 12 εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη).

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα χάνονται ζωές εργαζομένων. Δυστυχώς διαβάζουμε συνεχώς ειδήσεις για τέτοια γεγονότα. Η μη πραγματοποίηση ελέγχων έδωσε δικαίωμα σε πολλούς εργοδότες με το σκεπτικό μεγαλύτερου κέρδους να ελαχιστοποιήσουν τα μέτρα ασφαλείας και ως αποτέλεσμα έχουμε αύξηση στα εργατικά ατυχήματα και στα θανατηφόρα ατυχήματα. Τα νούμερα τρομάζουν για μια χώρα που θέλει να ανήκει στην ευρωπαϊκή ένωση» ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ΕΚΘ με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία.

Ο ίδιος είπε ενδεικτικά ότι στον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόλις τρεις επιθεωρητές εργασίας. Για να γίνει έλεγχος χρειάζονται δύο. Οπότε αν πχ κάποιος όμως έχει άδεια δεν μπορεί να γίνει έλεγχος.

Για μια ανθρωποθυσία στους χώρους εργασίας έκανε λόγο ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία  για να προσθέσει ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται.

ekth_ergatika_atyximata_1.jpg

Και τόνισε τα εξής: «Το 2020 είχαμε προειδοποιήσει ότι θα πάμε σε ραγδαία επιδείνωση. Το 2022 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χώρους εργασίας, το 2018 ήταν 46, το 2019 51, και το 2020 41 άτομα. Το 2023 μέχρι τον Μάρτιο έχουμε ήδη 49 θανάτους σε χώρους εργασίας. Θεωρούσαμε ότι μετά την περίοδο του κορωνοϊού θα αξιοποιούσαμε ως πολιτεία την βελτίωση που είχαμε στον χώρο της τεχνολογίας και στα θέματα επιστήμης της υγείας ώστε να βελτιώνονταν ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας η αγορά άνοιξε με πολύ άγριους ρυθμούς για τους εργαζόμενους, με εντατικοποίηση και ανελαστικό ωράριο. Επίσης ενώ έχει ψηφιστεί Ευρωπαϊκή Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην Ελλάδα, ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία δεν αντιμετωπίζονται ,ενώ έχουν μειωθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 100 περίπου υπογράφαμε μέχρι το 2010 σήμερα έχουμε 4-5. Πλέον στις μέρες μας μόλις το 24,8% των εργαζομένων καλύπτονται από την συλλογική σύμβαση εργασίας».

Συμπλήρωσε πως δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, οπότε και στο πιο απλό ζήτημα ενός επικίνδυνου παράγοντα στο χώρο εργασίας ο εργοδότης δεν θα ανταποκριθεί και ίσως αργότερα να συμβεί εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα.

Αναφορικά με τους κλάδους που σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά δυστυχήματα ο κ. Στοϊμενίδης είπε πως πέρυσι 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον αγροτικό τομέα, 12 σε δραστηριότητες υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, 5 ήταν διανομείς, ενώ υπήρξαν και αρκετά σε ΟΤΑ (υπηρεσίες καθαριότητας) και σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

«Συνήθως υπάρχει ταξικό πρόσημο στα δυστυχήματα: είναι περιστατικά με ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους που καλούνται να κάνουν εξειδικευμένες εργασίες», σχολίασε.  Παράλληλα ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη το 2022 είχαμε 7 νεκρούς και 14 τραυματίες σε χώρους εργασίας.

Για την αυξητική άνοδο σε ατυχήματα με μηχανήματα έργου τα  τελευταία τέσσερα χρόνια μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος κ. Παναγιώτης Χατζάκος.

Όπως είπε έχει δοθεί η δυνατότητα να χειρίζεται τα περονοφόρα οχήματα οποιοδήποτε, όμως αυτό έχει ως συνέπεια την έξαρση μη ειδικευμένων εργαζομένων που τα χρησιμοποιούν και αύξηση των ατυχημάτων. 

Προτάσεις της ΓΣΕΕ

Στο τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα ο κ. Στοϊμενίδης παρέθεσε μια σειρά από προτάσεις που έχουν ως εξής:

-Εφαρμογή του νομικού πλαισίου και αναβάθμιση του Σώματος επιθεωρητών εργασίας και σώματος επιθεωρητών μεταλλείων υπουργείου Περιβάλλοντος

-Ουσιαστική διαβούλευση εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης για εφαρμογή Ευρωπαϊκού Πλαισίου για ασφάλεια και υγεία στην Εργασία και να εκπονηθεί στρατηγική εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων

-Ίδρυση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου

-Προληπτικό έλεγχο στην δουλειά με ηλεκτρονική υποστήριξη των επιθεωρητών

-Αναμόρφωση συστήματος αναγγελίας καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και συστήματος παρακολούθησης των δεδομένων

-Υποχρεωτική ενημέρωση, εκπαίδευση και πιστοποίηση κάθε εργαζόμενου σε κάθε θέση εργασίας

-Ανάπτυξη εθνικού δημοσίου προγράμματος προσυμπτωματικών ελέγχου στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι σχεδιάζονται να γίνουν 60.000 έλεγχοι σε χώρους εργασίας φέτος, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με έκθεση για τον εκφοβισμό σε χώρους εργασίας σημειώθηκαν 151 περιστατικά για το 2022 σε 4εκατ επιχειρήσεις στην χώρα μας. Από αυτά μόλις το 50% έφτασε σε έναν συμβιβασμό ή σε δικαστική διαμάχη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ