Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα λόγω... Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ο κίνδυνος τα τελευταία δύο χρόνια µε την αυξηµένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευµετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συµβαίνει να εµφανίζεται και σε περιόδους χαµηλής ζήτησης

Με «ψαλίδι» στην παραγωγή των ΑΠΕ που ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες µπορεί να φτάσει και στο 50%, «µαχαίρι» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθετα έκτακτα µέτρα που θα αναζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής ∆ιαχείρισης Κρίσεων που συγκαλεί η ΡΑΕ, θα επιχειρήσουν οι αρµόδιοι φορείς να αποτρέψουν τον υψηλό κίνδυνο για µπλακ άουτ το διήµερο Κυριακής και ∆ευτέρας του Πάσχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, αν και ο κίνδυνος αυτός παραδοσιακά προερχόταν από την αδυναµία της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση κυρίως σε περιόδους παρατεταµένου καύσωνα και το κατ’ εξοχήν µέτρο αντιµετώπισης ήταν οι εκ περιτροπής διακοπές καταναλώσεων, το πρόβληµα τα τελευταία δύο χρόνια µε την αυξηµένη διείσδυση της διάσπαρτης και ευµετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ συµβαίνει να εµφανίζεται και σε περιόδους χαµηλής ζήτησης, όπως η τρέχουσα, όπου η διαχείριση της ευστάθειας του συστήµατος αποτελεί καθηµερινή άσκηση για τον Α∆ΜΗΕ.

Οταν δύει ο ήλιος…

«Τα φορτία καλύπτονται σε ποσοστό 60% και 70% από ΑΠΕ, στο σύστηµα µένει ελάχιστος χώρος για τις συµβατικές µονάδες και όταν ξαφνικά µε τη δύση του ηλίου αρχίζει να πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών δεν είναι εύκολο να αυξήσεις µέσα σε µία ώρα την παραγωγή των συµβατικών µονάδων για να ισορροπήσει, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύεις ανά πάσα στιγµή µε µπλακ άουτ, εξηγούν αρµόδια στελέχη του Α∆ΜΗΕ».

Αναφέρουν µάλιστα ότι το σύστηµα βρέθηκε πολύ κοντά στο µπλακ άουτ την 25η Μαρτίου, ηµέρα αργίας µε χαµηλά φορτία και υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας και κρατήθηκε όρθιο µε περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ για κάποιες ώρες. Ο κίνδυνος αυτός εκτιµάται από τον Α∆ΜΗΕ ως ακόµη υψηλότερος τις ηµέρες του Πάσχα καθώς οι καταναλώσεις κινούνται ήδη σε χαµηλά επίπεδα και αναµένεται βάσει ιστορικών προβλέψεων για τη συγκεκριµένη περίοδο να κάνουν «βουτιά». «Αν έχουµε ανέµους πέντε µποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ µπορεί να φτάσει στα 5.000 µεγαβάτ, ενώ το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 µεγαβάτ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περικόψουµε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουµε το µπλακ άουτ», αναφέρει στην «Κ» αρµόδιο στέλεχος του Α∆ΜΗΕ. Ενα ακόµη µέτρο που εξετάζεται είναι η µείωση των εισαγωγών, κάτι που εφαρµόστηκε τις προηγούµενες ηµέρες προκειµένου να σταθεροποιηθεί το σύστηµα στη Β. Ελλάδα. Από τη Βέροια µέχρι τη Θράκη συµπεριλαµβανοµένης και της Θεσσαλονίκης, η παραγωγή των διάσπαρτων φωτοβολταϊκών ήταν τόσο υψηλή και η κατανάλωση τόσο χαµηλή που µόλις 50 µεγαβάτ καλύπτονταν από το σύστηµα και χρειάστηκε για κάποιες ώρες να κοπούν εισαγωγές για να µην υπάρξει µπλακ άουτ, αναφέρουν από τον Α∆ΜΗΕ περιγράφοντας µια πρωτόγνωρη κατάσταση, που καλούνται να αντιµετωπίσουν καθηµερινά αυτή την περίοδο.

Χρειάζονται µπαταρίες

Ως «ένα πρόβληµα που ήρθε για να µείνει» περιγράφει στην «Κ» τη διαχείριση της µεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ χωρίς το εργαλείο της αποθήκευσης και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος ∆αγούµας, και επισηµαίνει την ανάγκη επίσπευσης της εγκατάστασης µπαταριών στο σύστηµα. Χωρίς αποθήκευση η ενέργεια που παράγεται θα πρέπει να καταναλώνεται για να υπάρχει ευστάθεια. Η παραγωγή των ΑΠΕ συναρτάται µε τις καιρικές συνθήκες µε αποτέλεσµα όταν φυσάει και έχει και ηλιοφάνεια και η κατανάλωση είναι χαµηλή, να υπάρχει περίσσεια ενέργειας. Επειδή φυσικά δεν µπορεί να πεις στους καταναλωτές αυξήστε την κατανάλωση, σε αντίθεση µε τις εκκλήσεις για µείωση όταν η παραγωγή είναι περιορισµένη, οι περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ είναι αναπόφευκτες για την ευστάθεια του συστήµατος, τονίζει αρµόδιο στέλεχος του Α∆ΜΗΕ, επισηµαίνοντας ότι η δυνατότητα του ελληνικού συστήµατος να υποδεχθεί ΑΠΕ δεν είναι άπειρη και ότι από άποψη διαχείρισης η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της.

Ο συνδυασµός υψηλής παραγωγής ΑΠΕ και χαµηλών καταναλώσεων έχει περιορίσει τα φορτία του συστήµατος στο µισό από τα ιστορικά χαµηλά επίπεδα, σύµφωνα µε τον Α∆ΜΗΕ. «Από 1.100 µεγαβάτ που κάλυπταν πέρυσι ένα µεσηµέρι µε λιακάδα οι συµβατικές µονάδες, φέτος φτάσαµε στα 500 µεγαβάτ. Και ενώ φαίνεται να µην τις χρειάζεσαι τώρα, µια καλοκαιρινή νύχτα µε καύσωνα σου είναι απαραίτητες όλες για να καλύψεις τη ζήτηση. ∆εν µπορεί να λειτουργήσει έτσι το σύστηµα. Χρειαζόµαστε ευέλικτες µονάδες να µπορούν να καλύψουν το εύρος των διακυµάνσεων της παραγωγής από τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ», τονίζουν από τον Α∆ΜΗΕ.

Στην αυριανή σύσκεψη Α∆ΜΗΕ και ∆Ε∆∆ΗΕ θα προσδιορίσουν τις κρίσιµες ώρες για τις ηµέρες του Πάσχα, αλλά και στο τι παραγωγή µπορεί να περικόψει ο καθένας για να κρατήσουν το σύστηµα όρθιο, ενώ θα εξεταστεί και κάθε άλλο µέτρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ