Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα «κάγκελα» οι έμποροι για το ωράριο και ανοιχτά μαγαζιά τη νύχτα

Επιστολή από ΕΣΘ - Νομοθετικές διορθώσεις ζητούν ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου έχουν προκαλέσει διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται το πλαίσιο που διέπει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία τους όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Όπως αναφέρουν, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις σχετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες από 200.000 και απασχολούν περί τα 500.000 άτομα και σημειώνουν ότι η λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις επιφυλάσσει μόνο την βιολογική εξάντληση επιχειρηματιών και εργαζομένων, αλλά και τη μεταφορά τζίρου και εισοδήματος προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το θέμα, κάνοντας λόγο για έναν ακόμη νόμο και μια τροπολογία εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Δημιουργείτε Νόμους χωρίς καμία αξία, οι οποίοι δεν συμβάλλουν σε τίποτε εκτός της προώθησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων καταστημάτων, δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Ποιος κρεοπώλης θέλει να πουλάει κρέας στις 4 το πρωί ή ποιο ανθοπωλείο λουλούδια, ποιος θα πάει να αγοράσει τέτοια ώρα. Εδώ τα μικρομεσαία καταστήματα δεν έχουν δουλειά την ημέρα, θα έχουν δουλειά μεταμεσονύχτια», διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του ΕΣΘ και της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Φιλιππίδης μιλώντας στον «ΤyposThes». Στα καταστήματα που αναφέρονται στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα φωτογραφεία. «Εδώ κοντεύουν να κλείσουν λόγω κινητών. 24 ώρες το 24ωρο ποιον να εξυπηρετήσουν;», όπως λέει χαρακτηριστικά εκφράζοντας την άποψη ότι οι περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων που έχουν συμπεριληφθεί είναι για «ξεκάρφωμα».

Τι προβλέπεται

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ σκληρές για να πεθάνουν. Οι δε φορείς που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ούτως ώστε να μην «τρώνε το τυράκι» των Κυριακών (προσπάθεια ανοίγματος που κάνουν οι κυβερνήσεις από το 2004)», αναφέρουν στην επιστολή τους ΕΣΘ και Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προσθέτουν:

«Όσον αφορά στον απαράδεκτο Νόμο 5019/2023, ο οποίος αναφέρεται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για τα κάτωθι καταστήματα: α) καταστήματα εστίασης παντός είδους, β) κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μικρές αγορές («mini markets») συνεχούς λειτουργίας, γ) φωτογραφεία, δ) καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους, ε) ξενοδοχεία, στ) ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,

ζ) ανθοπωλεία, η) πρατήρια υγρών καυσίμων, θ) περίπτερα, ι) καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών, ια) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους, ιβ) γραφεία τελετών, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εκτός από τα ξενοδοχεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα γραφεία τελετών τα οποία, για λόγους ανάγκης λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει το σύνδρομο της σκλαβιάς και λειτουργούν με ανθρώπινα ωράρια το 2023».

Για τις τουριστικές περιοχές

Όσον αφορά στο άρθρο 18, παρ. 3 του ίδιου νόμου, σύμφωνα με το οποίο στις τουριστικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση, δίνεται η δυνατότητα να  λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδος τα εξής καταστήματα:

α) αρτοποιεία, β) οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής, γ) κρεοπωλεία, δ) ιχθυοπωλεία,

ε) υπεραγορές (super-markets), στ) καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014», ΕΣΘ και Ομοσπονδία ενημερώνουν ότι «κανείς εξ’όλων αυτών, εξαιρουμένων των υπεραγορών (super-markets) -για τα οποία δεν γνωρίζουμε- δεν έχουν πρόθεση να ανοίξουν».

Επίσης καλούν το υπουργείο να επανεξετάσει τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014, όσον αφορά το τι σημαίνει πολύ μικρή οντότητα.

«Τα περισσότερα είναι για ξεκάρφωμα. Εκείνο που ήθελε να περάσει στην πρώτη περίπτωση ήταν τα μινι μάρκετ ενώ κατά τον ίδιο το δεύτερο «τυράκι» είναι στην περίπτωση των μικρών οντοτήτων που αποτελούν το 90% των μικρομάγαζων όλων των ειδών στην Ελλάδα. «Το 90% είναι μικρές οντότητες άρα μπορούν να ανοίξουν όλοι, ενώ μπορούν να προσαρμοστούν όλες οι πολυεθνικές και να κάνουν μαγαζιά τα οποία θα κάνουν τζίρο μέχρι 1.5 εκατ. και θα χουν κάτω από 10 υπαλλήλους γιατί αυτοί θεωρούνται μικρή οντότητα», λέει σημειώνοντας ότι αγνοούν τι γίνεται πραγματικά στην αγορά, όπου ένα τεράστιο ποσοστό κάνει τζίρο μέχρι 150.000  ενώ ένα ακόμη τεράστιο ποσοστό είναι αυτοαπασχολούμενοι. Για τις προβλέψεις της τροπολογίας σχετικά με τις τουριστικές περιοχές, λέει ότι όλα τα επαγγέλματα που έχουν συμπεριληφθεί όπως μανάβικα, ιχθυοπωλεία κλπ είναι για ξεκάρφωμα γιατί το παιχνίδι γίνεται στις κατηγορίες των σούπερ μάρκετ και των μικρών οντοτήτων και σε εκείνη την περίπτωση.

«Τα σούπερ μάρκετ είναι αυτά που έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά όλη τη νύχτα», όπως τονίζει.

«Την αθλιότητα των Κυριακών την κυνηγάνε από το 2004»

Σε ό,τι αφορά τις Κυριακές, ο κ. Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι «προσπαθούν να ενσωματώσουν Κυριακές. Τις πήγαν στις οκτώ προσπαθούν να τις αυξήσουν. Αυτήν την αθλιότητα των Κυριακών την κυνηγάνε από το 2004». Πάντως για την αλλαγή για το Νοέμβριο όπου προβλέπεται η  προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, αναφέρει ότι δεν είναι κατ΄ανάγκη κακή, καθώς είναι μετά τη Black Friday.

Φόβος για «λαγούς»

Στην τροπολογία προβλέπεται  επιπλέον η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέρα από τις 21:00 και συγκεκριμένα με δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 06:00 το πρωί, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου προς τον Δήμο, ο οποίος λαμβάνει και τη σχετική απόφαση.

Στα χέρια μας είναι να μην εισηγηθούμε ποτέ κάτι τέτοιο αλλά «λαγούς» έχει όλη η Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί όλο το σύστημα και να ακούσουμε να δουλεύουν όλη τη νύχτα τα μαγαζιά π.χ. σε νησιά ή ακόμη και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης. «Θα γίνει κόλαση η αγορά. Εμείς εργασιακή ειρήνη θέλουμε όχι κόλαση  για να δουλέψει ήρεμα η αγορά και να μην πάμε σε περιόδους σκλαβιάς», τονίζει.

Όπως λέει ο εμπορικός κόσμος, δίνεται στους Δήμαρχους η δυνατότητα όχι απλά να δίνουν άδεια για μία και μοναδική διεύρυνση κατ’ έτος (όπως συνήθως συμβαίνει στις «λευκές νύχτες») αλλά να καθορίσουν εκτεταμένα χρονικά διαστήματα λειτουργίας όλων των καταστημάτων κάθε είδους με συνεχή 24ωρη λειτουργία.

Μέχρι σήμερα οι Λευκές Νύχτες ήταν παράνομες σε όλη την Ελλάδα και ο νόμος προσπαθεί να το ρυθμίσει αυτό. Αλλά μιλάμε για μια ημέρα. Όμως εδώ δίπλα στην μία ημέρα κολλάνε όλα τα υπόλοιπα, τις Κυριακές, την 24ωρη απασχόληση κλπ., όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Αντίθεση και από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες με κοινή επιστολή τους ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει πίσω τις  πρόσφατες αλλαγές  του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Οι δυο οργανώσεις αναφέρουν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο για δημιουργία σωματείων-φαντασμάτων με μόνο σκοπό να προτείνουν διευρύνσεις του ωραρίου.

«Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Επιπλέον, προβλέπεται η  παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πέρα από τις 21:00 και συγκεκριμένα με δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και έως τις 06:00 το πρωί, μετά από πρόταση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου προς τον Δήμο, ο οποίος λαμβάνει και τη σχετική απόφαση. Με άλλα λόγια, «εν μια νυκτί» τροποποιήθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και άλλαξε ο φορέας παράτασης του εθνικού πλαισίου ωραρίου χωρίς πειστικό λόγο», αναφέρουν  στην επιστολή  τους ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Οι  ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ  υπογραμμίζουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τον λόγο της μεταφοράς της Κυριακής του Μαΐου στις χειμερινές εκπτώσεις και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που “το υφιστάμενο επιτυχημένο και αποτελεσματικό σύστημα λήψης απόφασης για την διεύρυνση του ωραρίου πέρα από τις 21:00 το βράδυ τροποποιείται και η αρμοδιότητα μεταφέρεται στους Δήμαρχους από τα περιφερειακά συμβούλια (που είχαν και υπό μία έννοια εξακολουθούν να έχουν την σχετική αρμοδιότητα, καθώς η διάταξη δεν έχει καταργηθεί – άρθρο 186, περ. ΙΙΔ΄, παρ. 10). Ιδιαίτερα  αρνητικά αξιολογούν επίσης και την ρητή αναφορά της δυνατότητας που έχουν πλέον οι Δήμαρχοι να επεκτείνουν το εθνικό πλαίσιο μέχρι τις 6:00 την άλλη ημέρα το πρωί, ώρα έναρξης του ωραρίου της επόμενης ημέρας, δίνοντάς τους ουσιαστικά την δυνατότητα για ωράριο 24 ωρών και 7 ημερών την εβδομάδα”. 

“Η συγκεκριμένη ρύθμιση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση δυσμενή συνθήκη, καθώς δίνεται στους Δήμαρχους η δυνατότητα όχι απλά να δίνουν άδεια για μία και μοναδική διεύρυνση κατ’ έτος (όπως συνήθως συμβαίνει στις «λευκές νύχτες») αλλά να καθορίσουν εκτεταμένα χρονικά διαστήματα λειτουργίας όλων των καταστημάτων κάθε είδους με συνεχή 24ωρη λειτουργία”, αναφέρουν στην επιστολή. 

Η εικόνα στην πασχαλινή αγορά

Ως σταματημένη εικόνα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην αγορά της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας ότι «περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την περίοδο που θα ισχύει το εορταστικό ωράριο». Μακάρι, όπως λέει «να έχουμε καλό καιρό και να αλλάξει λίγο η ψυχολογία του Έλληνα που δεν το βλέπω εύκολο». Η αγορά αναμένει να κινηθεί και με το δώρο του Πάσχα, αρκεί όπως λένε να μην το χρωστάνε οι πολίτες.  

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 6 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ξάφρισε» 15.000 ευρώ από ηλικιωμένες σε 2 μέρες - Συνελήφθη στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
Η γυναίκα φέρεται να εισέπραξε το τελευταίο 2ήμερο συνολικά 14.500 ευρώ και κοσμήματα από δύο υπέργηρες γυναίκες σε Κατερίνη και Βέροια
«Ξάφρισε» 15.000 ευρώ από ηλικιωμένες σε 2 μέρες - Συνελήφθη στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης