Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα 13,5 ευρώ φέτος αρνί, κατσίκι - Φθηνότερα κρέατα από πέρυσι

Αντιδρούν οι παράγοντες της αγοράς για το γεγονός ότι το αρνί μπήκε στο "Καλάθι του Πάσχα"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι, κατά τουλάχιστον ένα ευρώ, θα είναι φέτος τα φρέσκα ελληνικά αμνοερίφια που θα προμηθευθούν τη Μ. Εβδομάδα από τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους στη Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εξαιτίας της επάρκειας που υπάρχει  αλλά και της μικρής ζήτησης.

Αυτό επισημάνθηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την αλυσίδα του κρέατος αλλά και καταναλωτών, ενόψει Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Μπαλαμπανίδη, η τιμή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Όλα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια, ειδικά στα κατσίκια, λόγω μεγάλης προσφοράς τα αμνοερίφια θα πωληθούν γύρω στα 13-13.5 ευρώ από τα κρεοπωλεία, χαμηλότερα από πέρυσι κατά ένα ευρώ περίπου, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπάρχουν  μέχρι τώρα. Πάντως η τιμή αυτή είναι μια τιμή κάτω του κόστους για τους παραγωγούς κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν δει το κόστος τους να «ξεφεύγει». Έξαλλου, οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν «εξοργισμένοι» με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός ότι, άλλαξε, όπως είπαν, τη στάση του συμπεριέλαβε τελικά το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες εξέφρασαν δε απορία για το πώς διαμορφώθηκε η τιμή στα 10 ευρώ.

Όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να κρατηθεί χαμηλά η τιμή των αμνοεριφίων με τα αυξημένα κόστη παραγωγής, θα έπρεπε να η υπάρχει επιδότηση στη βάση της αλυσίδας, δηλαδή στους παραγωγούς.

eeth-amnoerifia.jpg

Οι κρεοπώλες

Ο κ. Μπαλαμπανίδης, διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιοτικές υποκατηγορίες στα κατσίκια και στα αρνιά και ανάλογα διαμορφώνεται και η τιμή. «Δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει σε μια υπεραγορά την ποιότητα. Ενώ ο κρεοπώλης επιλέγει ο ίδιος για τον πελάτη του προϊόν α΄διαλογής», όπως είπε ενώ ζήτησε να υπάρχει κατηγοριοποίηση στην αγορά ανάλογα με την ποιότητα, γιατί άλλο η Μερσεντές και άλλο το Ζάσαβα όπως είπε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι για μια χρονιά ακόμη ο κλάδος είναι στο μάτι του κυκλώνα. «Ψάχνοντας από την πολιτεία να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο βρήκαν τους κρεοπώλες», υποστήριξε. Τα πάντα στην αγορά είναι προσφορά και ζήτηση , όπως είπε αναλύοντας το κόστος των αμνοεριφίων μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Όπως είπε με κόστος παραγωγής 8 ευρώ/κιλο αν συνυπολογιστούν όλα τα έξοδα θα έφτανε να πωλείται στα κρεοπωλεία στα 14.80 ευρώ, διερωτώμενος πως βγήκε η τιμή των 10 ευρώ για το Καλάθι του Πάσχα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος Δ.Σ. του ΕΕΘ κ. Σάββας Κεσίδης, έκανε λόγο για «αλαλούμ» με το Καλάθι του Πάσχα τις τελευταίες ημέρες και επεσήμανε ότι ο κλάδος των κρεοπωλών αποφάσισε να συμπιέσει το κέρδος του για χάρη των καταναλωτών, αφού στόχος τους είναι να συνεχίσουν να είναι πελάτες τους, ενώ κάλεσε του καταναλωτές να δώσουν βάση στην ποιότητα και όχι στην τιμή και πρόσθεσε ότι τα κρεοπωλεία δουλεύουν προϊόν πρώτης διαλογής.

Οι κτηνοτρόφοι

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) κ. Δημήτρης Μόσχος, τόνισε ότι έχουν φτάσει να πουλάνε κάτω του κόστος παραγωγής, σημειώνοντας ότι το κόστος έχει «ξεφύγει». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι φτάνει τα 9,9 ευρώ για αρνί δέκα κιλών που έχει τραφεί μόνο με γάλα, ενώ σχετικά με τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το «Καλάθι του Πάσχα», αφού επεσήμανε ότι ο υπουργός άλλαξε στάση μέσα σε δυο μέρες, σημείωσε ότι ορίζει μια τιμή για το αρνί χωρίς να εξετάσει ούτε το κόστος παραγωγής ούτε τίποτα. Είπε μάλιστα ότι ο Σύνδεσμος ψάχνει το θέμα και νομικά ενώ διερωτήθηκε γιατί δεν έκανε το ίδιο για παράδειγμα με την τιμή της ενέργειας ή των καυσίμων και των ζωοτροφών.

Όπως τόνισε, αν η κυβέρνηση ήθελε να κατεβάσει την τιμή των αμνοεριφίων ώστε όλοι οι καταναλωτές να μπορούν να το απολαύσουν στο πασχαλινό τραπέζι, θα έπρεπε να προχωρήσει σε άλλες ενέργειες όπως στην επιδότηση ανά κιλό κρέατος με βάση το τιμολόγιο. Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις όπως μείωση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο οι κτηνοτρόφοι θα έπρεπε να πουλήσουν γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι.

«Το 80% της ελληνικής παραγωγής διακινείται μέσω των κρεοπωλείων. Θα έπρεπε να πουλήσουμε γύρω στο 1-1,5 ευρώ πάνω σε σχέση με πέρσι. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τους μεγαλύτερους εμπόρους για να κρατηθούν οι τιμές που θα πουλήσουμε κοντά στο κόστος παραγωγής, γύρω στα 8,50 ευρώ. Πλέον φτάσαμε να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής», υπογράμμισε. 

Όσο για το μέλλον της κτηνοτροφίας σε αυτές τις συνθήκες ο ίδιος είπε ότι «μόνο το τελευταίο 8μηνο έχουν φύγει από την ελληνική αγορά 3,5 εκατ. αιγοπρόβατα, με την τάση να καταγράφεται ανοδική. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχουν ελλείψεις πλέον στην αγορά».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε καθίσει όλοι σε ένα τραπέζι νωρίτερα και να βρούμε μια μέση λύση», υποστήριξε ο πρόεδρος της νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας-ΕΔΟΤΟΚΚ  κ. Ιωάννης Φασουλάς σημειώνοντας τη σημασία ύπαρξης Διεπαγγελματικής. Αυτήν την στιγμή όπως είπε από την μία πλευρά είναι οι παραγωγοί που θέλουν να βγάλουν το κόστος παραγωγής και από την άλλη τον καταναλωτή που πιέζει να μειωθούν οι τιμές.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρθηκαν και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων αλλά και των λαθροσφαγών, τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί.

Οι καταναλωτές

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο κ. Απόστολος Ραυτόπουλος, από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, ο οποίος τόνισε ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί ενώ υπογράμμισε τη σημασία των ελέγχων στην αγορά οι οποίοι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικοί όπως ανέφερε. Χαρακτηριστικά είπε ότι στο υπουργείο υπάρχουν 72 ελεγκτές για 951.000 εμπορικές επιχειρήσεις. «Δεν μπορεί ο πολίτης να είναι ο ελεγκτής κάθε κυβέρνηση», όπως σημείωσε. Τόνισε δε τον κίνδυνο για την επιβίωση της κτηνοτροφίας από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. «Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 80% της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμήσουν τον κρεοπώλη της γειτονιάς τους για τις αγορές τους, «για να φάνε τα παιδιά τους σωστό και καλό κρέας».  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους
Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι δύο όμηροι λένε ότι ελπίζουν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση τους, αλλά και την απελευθέρωση των άλλων...
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους
Σακελλαρίδης: Να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές
«Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών και να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό», δήλωσε ο Γ. Σακελλαρίδης
Σακελλαρίδης: Να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις ευρωεκλογές