Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι κρατήσεις στην εστίαση για το Πάσχα

Εν τω μεταξύ έως και 30% θα φτάσουν οι ελλείψεις προσωπικού για σαιζόν στην Χαλκιδική

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Aπό την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η εστίαση, και ενόψει της Κυριακής του Πάσχα αρκετοί είναι αυτοί που ήδη έχουν κάνει τις κρατήσεις τους ώστε να γευτούν ξένοιαστα το αρνάκι ή το κατσικάκι και άλλες λιχουδιές που συνοδεύουν το μενού των ημερών αυτών.

«Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια που έχουν κρεατικά θα έχουν αυξημένη πελατεία. Είναι λογικό. Και ήδη υπάρχουν κρατήσεις από τους πελάτες», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Φιλοκώστας.

Ωστόσο πρόσθεσε πως σε εστιατόρια που έχουν στο μενού κυρίως ψαρικά η κίνηση θα είναι πεσμένη. «Για παράδειγμα εγώ που διατηρώ ψαροταβέρνα αποφάσισα να κλείσω το κατάστημα για τέσσερις μέρες. Δουλέψαμε καλά την Κυριακή των Βαΐων, όμως τις επόμενες μέρες η πελατεία ήταν εμφανώς μειωμένη». 

Ο κ. Φιλοκώστας σχολίασε πως σε γενικό πλαίσιο στην πόλη μας υπάρχει περισσότερη κίνηση στην εστίαση τα Σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η εικόνα αλλάζει με τον κόσμο να μένει σπίτι του.

«Από τον κορωνοϊό και μετά βλέπουμε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης. Ο κόσμος είναι πιο μετρημένος και μαζεμένος στις εξόδους του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λουκέτα και αλλαγές διεύθυνσης

Τα λουκέτα και αλλαγές διεύθυνσης σε καταστήματα είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. «Μόνο στην γειτονιά μου σε λίγες μόνο μέρες άλλαξαν χέρια 3-4 καταστήματα. Τα περισσότερα κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα πάγια έξοδα (ρεύμα, αέριο) και στο γεγονός ότι παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι πρώτες ύλες. Αν δεν έχουν ικανοποιητικό τζίρο ή αν παράλληλα αν πρέπει να πληρώσουν ένα δάνειο ή έχουν κάποιες άλλες υποχρεώσεις δεν μπορούν να τα καταφέρουν και κλείνουν», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο κ. Φιλοκώστας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τουλάχιστον όσον αφορά στα ενοίκια υπάρχει στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων κατανόηση και δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις».

Μικρό καλάθι για τόνωση από τους τουρίστες

Σχετικά με το αν αναμένει ο κλάδος μια τόνωση από την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης σχολίασε πως «η πλειοψηφία των τουριστών παραμένουν στο κέντρο. Συνεπώς τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ του κέντρου μπορεί να δουν μια αλλαγή και επιπλέον έσοδα στο ταμείο τους. Οι επισκέπτες που έρχονται στην πόλη μας δεν θα πάνε για φαγητό, ποτό και καφέ περιφερειακά της πόλης. Οπότε πολλά καταστήματα εστίασης περιφερειακών δήμων ή και των προαστίων της Θεσσαλονίκης δεν επωφελούνται πραγματικά από την όποια τουριστική κίνηση. Επίσης αν κάποιος έρθει καλοκαίρι θα προτιμήσει να πάει σε παραθαλάσσια μέρη όπως πχ η Περαία, η Αγία Τριάδα ή ο Σταυρός. Μάλιστα αυτοί που φεύγουν σε περιφερειακά μέρη, που συχνά έχουν σε αυτά και εξοχικό, θα κόψουν και την έξοδό τους για φαγητό στην πόλη. Οπότε θα έχουμε μια επιπλέον απώλεια από την πελατεία που για παράδειγμα υπάρχει τώρα τα Σαββατοκύριακα».

Διπλάσιες από πέρυσι οι ελλείψεις προσωπικού στην Χαλκιδική

Και με την εαρινή τουριστική σαιζόν που πλησιάζει, σίγουρα αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου θα προσπαθήσουν να βρουν προσωπικό για τα καταστήματά τους στην Χαλκιδική. Ωστόσο όπως σχολίασε ο κ. Φιλόκωστας «φέτος αναμένεται οι ελλείψεις εργαζομένων να είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Έτσι όταν το 2022 είχαμε 10-20% ελλείψεις το 2023 θα δούμε  τουλάχιστον 20-30% ελλείψεις. Ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που ασχολούνταν με την εστίαση άλλαξε προσανατολισμό καριέρας μετά την πανδημία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο