Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ενδιαφέρον από επιχειρήσεις στη Σίνδο, ελάχιστα τα διαθέσιμα οικόπεδα

Τι προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα €15,5 εκατ. της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. για αναβάθμιση των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Έκδηλο είναι το ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, ωστόσο σήμερα είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα οικόπεδα.

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και διαχειριστής βιομηχανικής γης στην Ελλάδα, έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο ύψους 15,5 εκατ. ευρώ περίπου για την αναβάθμιση των υποδομών της ΒΙΠΕΘ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θάνος Ψαθάς,  προαναγγέλλει, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους αναφορικά με τα σενάρια επέκτασης της ΒΙΠΕ Σίνδου.

Επενδύσεις  15,5 εκατ. στη ΒΙΠΕΘ – Τι έργα θα γίνουν

Ειδικότερα, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., θα προχωρήσει τη διετία 2024-2025 σε επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκ. € που αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών σε 14 από τις  ΒΙ.ΠΕ. που διαχειρίζεται.

Το επενδυτικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται περίπου στα 15,5 εκατ. ευρώ και, όπως είπε στον «Τ.Θ.» ο κ. Ψαθάς, αφορά την αποκατάσταση οδοποιίας στις σημαντικότερες οδικές αρτηρίες, τα δίκτυα των ομβρίων δηλαδή αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί κατ΄εξαίρεση σε μεγάλες καταιγίδες, έργα στα δίκτυα ύδρευσης με αντικατάσταση σχεδόν όλων των αγωγών ύδρευσης στη ΒΙΠΕΘ και εγκατάστασης ηλεκτρονικών υδρομέτρων από τα οποία θα ωφεληθούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις καθώς θα μπορούν να έχουν online την πληροφορία σχετικά με τις καταναλώσεις τους, οπότε θα μπορούν να ρυθμίζουν και την παραγωγή τους.  Επίσης το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει και αναβάθμισης της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων ώστε να έχει τη δυνατότητα να δέχεται περισσότερα λύματα και να κάνει και καλύτερη επεξεργασία καθώς και η εγκατάσταση ηλεκτρονικών παροχομέτρων για τα λύματα που στέλνουν οι επιχειρήσεις στη μονάδα, έτσι ώστε να γίνεται πιο δίκαιη η κατανομή του κόστους και όχι να υπολογίζεται ο βιολογικός ως ένα ποσοστό του νερού.

Το επενδυτικό πλάνο θα επιχορηγηθεί μέσω Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό κοντά στο 50%. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων θα είναι η ίδια η ΕΤΒΑ που θα το χρηματοδοτήσει στο 100%.

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχει διαθεσιμότητα – Τα πλάνα επέκτασης

Σήμερα στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα οικόπεδα προς εγκατάσταση, σχεδόν λιγότερα από 60 στρέμματα σε ένα σύνολο 9.700 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά. «Το ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕΘ είναι έκδηλο όμως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν σχέδια για επέκταση της ΒΙΠΕΘ επισημαίνει πως υπάρχουν διάφορα πλάνα είτε για την επέκταση είτε για ανακατανομή κάποιων συγκεκριμένων οικοπέδων , εκτιμώντας ότι «θα έχουμε κάποιες εξελίξεις μέχρι τα τέλη αυτού του έτους».

Οι επεκτάσεις μπορεί να γίνουν είτε με το να έρθει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε συμφωνία με κάποιους ιδιοκτήτες δίπλα στη ΒΙΠΕ και να πάρει τις συγκεκριμένες εκτάσεις, είτε με ιδιοκτήτες που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία επέκτασης και να έχουν το όφελος να αποκτήσουν αυτά τα οικόπεδα και στη συνέχεια να τα διαθέσουν .

Σε ότι αφορά τα ανενεργά βιομηχανοστάσια, ο κ. Ψαθάς αναφέρει ότι δεν αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό της συνολικής έκτασης της ΒΙΠΕ. Συγκεκριμένα καλύπτουν μια έκταση περίπου 320 στρεμμάτων. Αντιπροσωπεύουν ωστόσο περίπου 70 εταιρείες. Από την πλευρά της ΕΤΒΑ δεν υπάρχουν περιθώρια κάποιας παρέμβασης γιατί ανήκουν σε ιδιώτες. Δεν προβλέπεται νομοθετικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο η ΕΤΒΑ να πιέσει προκειμένου να τα αποκτήσει ή να μεταπωληθούν. Αποτελούν ιδιωτική περιουσία και ισχύει γι αυτά ότι ισχύει και εκτός βιομηχανικής περιοχής με τις ιδιωτικές περιουσίες, όπως για παράδειγμα με τα κλειστά διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης της ΒΙΠΕΘ

Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον που εκφράζεται για τη ΒΙΠΕΘ, ο κ. Ψαθάς αναφέρει ότι κυρίως υπάρχει από εταιρείες που αναζητούν μεγάλους χώρους εγκατάστασης, οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι στη Θεσσαλονίκη αυτήν την στιγμή.

Ως προς την αναβάθμιση της ΒΙΠΕΘ πέρα από τα έργα που προτείνονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ίδιος αναφέρει ότι σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες των χώρων υπάρχουν και κάποιες άλλες ιδέες προς ωρίμανση, όπως η ανάπτυξη δικτύου 5G και η δημιουργία ενός Hub που θα εξυπηρετεί αδειοδοτήσεις ώστε να μη χρειάζεται οι εταιρείες να ασχολούνται με γραφειοκρατικά ζητήματα αλλά να τα αναλαμβάνει η ΕΤΒΑ, ανταγωνιστικά με άλλους, προκειμένου να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΘ συμμετέχει στο σχήμα στο οποίο ηγείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση του χώρου της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, με τον κ. Ψαθά να αναφέρει ότι έχουμε εκφράσει τη διαθεσιμότητά μας να παίξουμε κάποιο ρόλο στο θέμα που μαστίζει το νομό».

Τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης σε ΒΙΠΕ

Σήμερα ο νόμος δίνει  κάποια κίνητρα για εγκατάσταση μιας επιχείρησης σε οργανωμένο χώρο, ωστόσο αυτά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι υπάρχουν και οι ενωσιακές υποχρεώσεις και δεν μπορεί το κράτος να ενισχύσει υπέρμετρα έναν ιδιώτη έναντι κάποιου άλλου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι τι κερδίζεις από μια εγκατάσταση σε μια ΒΙΠΕ», σύμφωνα με τον κ. Ψαθά. Όπως επισημαίνει, κάποιος ο οποίος αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί σε μια βιομηχανική περιοχή, απαλλάσσει τον εαυτό του από την ενασχόληση με πράγματα που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή λειτουργία. Παίρνει το οικόπεδο έτοιμο και με χρήση γης.

«Αν πήγαινε κάποιος εκτός βιομηχανικού χώρου, ίσως αγόραζε πιο φτηνά αλλά από την άλλη θα έπρεπε να επιλύσει μόνος του τεράστια ζητήματα, τα οποία η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορούν να πάρουν από 2-8 χρόνια.  Αλλιώς το παίρνει με το κλειδί στο χέρι», τονίζει.

Διαβούλευση για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας – Η βασική αλλαγή

Σημειώνεται ότι αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας Βιομηχανικών Περιοχών, ενώ ο κ. Ψαθάς είχε την περασμένη εβδομάδα νέες συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με συνδέσμους επιχειρήσεων που έχουν εγκατεστημένα μέλη στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαβούλευσης στις 16/7/2023, ενώ ήδη η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ανακοινώσει ότι δρομολογεί κάποιες αλλαγές με βάση τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα σε ΒΙΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τα σχόλια ιδιοκτητών γης.

Αν γίνει αποδεκτός, ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας στην ουσία θέτει ως κυρίως θέμα ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη βιομηχανική περιοχή θα αποφασίζονται αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιοκτήτες της βιομηχανικής περιοχής. Όπως λέει ο κ. Ψαθάς, ο προηγούμενος κανονισμός ήταν μια υπουργική απόφαση. Η αλλαγή μιας υπουργικής απόφασης γινόταν πάλι με υπουργική απόφαση. Δεν υπήρχε δηλαδή η ευελιξία που θα έπρεπε να έχει ένας Κανονισμός λειτουργίας μιας ΒΙΠΕ.

Ο νέος Κανονισμός δίνει λοιπόν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες γης, ανάλογα και με τα ποσοστά ιδιοκτησίας τους, όπως γίνεται και με τους κανονισμούς στις πολυκατοικίες όπου το κάθε διαμέρισμα αντιπροσωπεύσει κάποιο ποσοστό επί του οικοπέδου της πολυκατοικίας, να είναι μόνο αυτοί οι αρμόδιοι να παίρνουν αποφάσεις, κατά πλειοψηφία του 51%. «Πιστεύω ότι είναι ο πλέον δημοκρατικός τρόπος αποφάσεων έναντι οποιασδήποτε μονομερούς απόφασης που προέβλεπε ο προηγούμενος κανονισμός που δεν έδινε επιπλέον και την ευελιξία να μπουν και άλλες υπηρεσίες μέσα στη ΒΙΠΕ, όπως για παράδειγμα η φύλαξη. Μια μονομερής απόφαση του διαχειριστή πλέον γίνεται απόφαση των ιδιοκτητών γης και ανάλογα ρυθμίζουν για παράδειγμα το τι είδους φύλαξη θα μπορούσε να υπάρχει στη ΒΙΠΕ», εξηγεί.

Ο ίδιος αναφέρει πως το τελικό κείμενο, μετά τη διαβούλευση θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση.

Θα αναρτηθεί ένα νέο κείμενο περί τα τέλη Ιουνίου, το οποίο τελικά οι εγκατεστημένοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν το δέχονται.

Πάντως, ο κ. Ψαθάς επισημαίνει ότι με βάση τις συναντήσεις που γίνονται στις ΒΙΠΕ και με εγκατεστημένες επιχειρήσεις «βλέπουμε ένα μεγάλο θετικό ρεύμα για την αποδοχή του νέου κανονισμού. Δεν έχουμε συναντήσει ούτε μια εγκατεστημένη επιχείρηση που να είναι αρνητική».

Εφόσον ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, μέσα σε μια εβδομάδα θα υποβληθούν προς έγκριση στους ιδιοκτήτες γης τα έργα που η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει καταθέσει ως πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αυτοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν το τι θα γίνει.

thanos-psathas.png

Ο κ. Ψαθάς

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου: Εξετάζουμε τον ηλικιακό έλεγχο στη χρήση social media
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο της χρήσης social media από παιδιά
Παπαστεργίου: Εξετάζουμε τον ηλικιακό έλεγχο στη χρήση social media