Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σεζόν σε Χαλκιδική και νησιά: Γιατί έγιναν "άφαντοι" οι εργαζόμενοι στη διασκέδαση

Αδήλωτοι υπάλληλοι - Συνθήκες γαλέρας στην διαμονή τους

ου Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε εργατικό προσωπικό για σεζόν σε Χαλκιδική και νησιά τον τελευταίο καιρό ενόψει καλοκαιριού. Μπορεί να δίνονται υποσχέσεις για παχυλούς μισθούς, ωστόσο οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να δεχτούν προτιμώντας μέρη λιγότερο τουριστικά ή ακόμα και το εξωτερικό.

Αιτία; Οι συνθήκες διαβίωσης και η πολύωρη εργασία 7/7 χωρίς ρεπό. Μάλιστα σε ορισμένες φορές κάποιοι εργοδότες αναγκάζουν το προσωπικό να δουλεύει και σε μέρες που δεν είναι καταγεγραμμένοι στις καταστάσεις της επιχείρησης και αν έρθει έλεγχος, ο εργαζόμενος κάνει τον πελάτη ή.. κρύβεται στην τουαλέτα. Παράλληλα, πλέον πολλοί νέοι που προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό ( σε ελληνικές εταιρίες) για να δουλέψουν εκεί στον τομέα του τουρισμού καθώς όπως λένε εκεί η κατάσταση είναι ανθρώπινη.

«Είναι ανάλογα με την συμφωνία που θα κάνεις»

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes», η Γεωργία Σ. η οποία εργάζεται χρόνια στον κλάδο του τουρισμού όλα εξαρτώνται από την συμφωνία που θα κάνεις εξ’ αρχής με τον εκάστοτε εργοδότη. Δηλαδή τις ώρες και τις μέρες που θα εργάζεσαι, αν προσφέρει διαμονή, φαγητό. Παράλληλα όπως είπε, με την πολύχρονη εργασιακή εμπειρία της στον τουρισμό έχει ζήσει πολλά, ειδικά στα πιο μέρη που συγκεντρώνουν περισσότερους επισκέπτες όπως τα νησιά.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι κάποιοι φίλοι της που εργάζονται στον ίδιο κλάδο «έμεναν σε κάτι υπόγεια σαν αποθήκες, με μία τουαλέτα και μπάνιο έκαναν στις… ντουζιέρες της παραλίας. Όσο για το ζεστό νερό; Ούτε συζήτηση». Παράλληλα αναφέρθηκε στο γεύμα που έδιναν το οποίο ήταν ότι περίσσευε από την κουζίνα, αν περίσσευε δηλαδή, ενώ τα ωράρια εργασίας ήταν εξαντλητικά.

«Κάνε τον πελάτη, κρύψου στην τουαλέτα»

«Πολλές φορές στα τουριστικά μέρη όπου εργαζόμουν παλαιότερα, υπογράμμισε η Γεωργία Σ. τύχαινε να «σκάσει έλεγχος». «Αυτό βέβαια το ξέραμε συνήθως από πριν γιατί το ένα κατάστημα – το οποίο έλεγχαν πρώτο- έριχνε “σύρμα” καθώς και την περιγραφή, αν όχι τις φωτογραφίες των ελεγκτών στα υπόλοιπα καταστήματα. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα οι αδήλωτοι εργαζόμενοι να εξαφανίζονται, και να παριστάνουν τους πελάτες σε κάποιο σταντ ή τραπέζι με κάποιο αναψυκτικό ανά χείρας μέχρι να φύγει ό έλεγχος. Πάλι, αν τύχαινε να δεις κάποιου περίεργους –ζευγάρι συνήθως- έτρεχες στην τουαλέτα μέχρι να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους».

Δεν ξαναμπλέκω με Ελλάδα – έφυγα Ισπανία

«Δεν είναι λίγα τα νέα παιδιά που θέλουν να βγάλουν μεροκάματο για την τουριστική σεζόν αλλά πλέον όχι στην Ελλάδα καθώς στα τουριστικά μέρη η εργασία, γίνεται δουλεία», εξήγησε ο Κωστής Χ. στο «ΤyposThes». Ο Κωστής, πτυχιούχος ΑΤΕΙ, εργάζεται χρόνια στον κλάδο του επισιτισμού και συγκεκριμένα ως μπάρμαν και σέρβις και έχει γυρίσει πολλά μέρη της Ελλάδας ως εργαζόμενος. Από τα χειρότερα μέρη όπως είπε είναι η Χαλκιδική.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χ. , στην Χαλκιδική όπου έχει εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια έχει δει και βιώσει πάρα πολλά πράγματα, «όλη την κακιά νοοτροπία του Έλληνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης σημείωσε ότι σε πολλά από τα μέρη όπου εργάστηκε δεν υπήρχε ωράριο εργασίας και οι συνθήκες ήταν άθλιες, ωστόσο τόνισε ότι σαφώς και υπάρχουν και επαγγελματίες που σέβονται τον εργαζόμενο και μάλιστα με αυτούς πλέον έχουν γίνει και φίλοι και αν τον χρειαστούν αυτός θα είναι εκεί.

Φεύγουν να δουλέψουν μπάρμαν και σέρβις στο εξωτερικό

Ο Κωστής Χ. εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στην Μαγιόρκα ως εργαζόμενος σε ελληνική εταιρία στον κλάδο του επισιτισμού. Την απόφαση αυτή την «ζύγισε» διότι αν έμενε στην Ελλάδα θα ήταν δούλος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι μαζί με αυτόν υπάρχουν άλλοι 280 νέοι Έλληνες που απηύδησαν με την κατάσταση στην Ελλάδα και αποφάσισαν να ξενιτευτούν για να εργαστούν σαν άνθρωποι σημείωσε.

Ικανοποιητικός μισθός - 5/7

Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας ο Κωστής Χ. ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, είναι ιδανικές κανονικές ώρες εργασίας με δύο ρεπό την εβδομάδα» πράγμα το οποίοι θα φάνταζε ψέμα σε όσους έχουν εργαστεί σεζόν σε Χαλκιδική και νησιά. Επιπλέον όπως είπε, στο εξωτερικό η νοοτροπία είναι να δίνουν γερά φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους και όχι να τα «μοιράζονται με το κατάστημα» όπως συμβαίνει σε αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα.

Υπάρχει μια αλλαγή

Όπως είπαν στο «ΤyposThes» νεαρά άτομα που ασχολούνται με τον τομέα της «σεζόν», πλέον σε πολλά τουριστικά μέρη η κατάσταση έχει βελτιωθεί, εξ αιτίας του ότι δεν έβρισκαν «χέρια». Τέλος, τόνισαν ότι πάντα θα υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες που αυτό σημαίνει ότι δεν τους τοποθετούμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ