Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα

Ημερίδα στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, με θέμα «Αγροδιατροφή και Επιχειρήσεις: Ευκαιρίες συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα», που συνδιοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΛΚΕ ΑΠΘ και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ), την  Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του ΣΒΕ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων στην παραγωγική διαδικασία είναι πρωταρχικής σημασίας και συνεπώς η διασύνδεση της παραγωγής με την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι καθοριστική. Κοινή πεποίθηση είναι ότι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται μεταξύ των επιστημονικών / ερευνητικών κοινοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του ΑΠΘ- ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ και των επιχειρήσεων μελών του ΣΒΕ  μπορούν να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά με την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων για τους πολίτες και την κοινωνία.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση επιχειρήσεων/εταιρειών αλλά και λοιπών εμπλεκόμενων στον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να αναδειχθούν η προστιθέμενη αξία και τα οφέλη της διεπιστημονικής συνεργασίας και των ερευνητικών υποδομών για τον αγροδιατροφικό τομέα και την κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες:

  • η έρευνα και καινοτομία στους τομείς των τροφίμων και της μεταποίησης,
  • η έρευνα και καινοτομία στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής, καθώς και,
  • οι πρωτοβουλίες υποστήριξης καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα με καινοτόμα εργαλεία στις υπηρεσίες της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η ομότιμη καθηγήτρια κ. Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, πρόεδρος του ΚΕΑΓΡΟ παρουσίασε τη δομή, τις υποδομές και τους σκοπούς του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής ως μονάδα καινοτομίας του ΑΠΘ και ανέδειξε τις δράσεις του αναπτύσσονται από το ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ για υποστήριξη των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων μέσω καινοτόμων και περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το «αγρόκτημα στο πιάτο». Τέλος αναφέρθηκε στους επιστήμονες των 48 Εργαστηρίων από 11 Τμήματα του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, και εργάζονται με στόχο τη διείσδυση στον αγροδιατροφικό τομέα μιας μορφής κλιματικά έξυπνης γεωργίας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ανταγωνιστικότητας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας, Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, παρουσίασε την έρευνα του διεξάγει το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, πάνω στις πρωτεΐνες και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην έκδοση πατέντας για στιγμιαία σκόνη για σάλτσα σαλάτας προερχόμενη απο πρωτείνη αυγού, που δεν χρειάζεται προσθήκη υγρού.

Η επιστημονική έρευνα στο Εργαστήριο έχει στραφεί και στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενσωματώσουν την πρωτεΐνη από το λούπινο στο ψωμί και σε άλλα προϊόντα, ενώ εργάζονται και πάνω στην πρωτεΐνη του σαλιγκαριού και την εισαγωγή της σε τρόφιμα, όπως η έτοιμη σούπα.

Επιστήμονες τροφίμων είναι αρμόδιοι για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής που αναγράφονται στην ετικέτα ενός προϊόντος, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν σε όλη τη διάρκεια διάθεσης τους στους καταναλωτές, όχι μόνο κατά την παραγωγή του, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Χημείας, Νικόλαος Νενάδης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο σύμφωνα και με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, μπορεί να προβάλλει τους ισχυρισμούς ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε και ότι μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Την πεποίθηση ότι μπορούν να παραχθούν προϊόντα «καθαρής ετικέτας», δηλαδή απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα, με τη χρήση παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Ιωάννης Μουρτζίνος . Όπως είπε, από τη φλούδα του πορτοκαλιού μπορεί να παραχθεί εσπεριδίνη, που είναι αντιοξειδωτικό και συντηρητικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aegean
Οι κορυφαίοι προορισμοί για το Πάσχα - Πληρότητα 90% στις πτήσεις AEGEAN από Θεσσαλονίκη
Η μαζική έξοδος των επιβατών από τις δυο μεγαλύτερες βάσεις της AEGEAN σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά ήδη από το Σαββατοκύριακο
Οι κορυφαίοι προορισμοί για το Πάσχα - Πληρότητα 90% στις πτήσεις AEGEAN από Θεσσαλονίκη
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του για παραποίηση των δηλώσεών της, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο «παραποίησης και ανήθικης...
Βίκυ Φλέσσα: «ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης παραποιούν φράση μου για τα Τέμπη