Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμφιετζόγλου: Στο «σφυρί» έπαυλή του - Η μοίρα της Βάλκαν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη

Σε πλειστηριασμό η έπαυλη – μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στο Μαρούσι, με τιμή πρώτης προσφοράς 6,7 εκατ. ευρώ

Στο σφυρί βγαίνει η μεγάλη κατοικία-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς από την Cepal να ανέρχεται σε €6,792 εκατ.

Οφειλέτες είναι ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και η σύζυγός του Ελένη και το ποσό για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση είναι 500.000 ευρώ, μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου ύψους 5.564.623,89 ευρώ. Πρόκειται για έκταση επιφάνειας 49.202,94μ2 όπου τα 48.211,45μ2 είναι εκτός σχεδίου και τα 991,49μ2 εντός σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε  βρεθεί και στο παρελθόν υπό καθεστώς πλειστηριασμού, ωστόσο, η διαδικασία είχε ανασταλεί. Ακόμη, στο σφυρί βγήκε πέρσι τον Νοέμβριο, η κατοικία των Εμφιετζόγλου στη Μύκονο, με επισπεύδουσα και πάλι την Cepal Hellas.

Επίσης πριν από έναν χρόνο, στις 8 Ιουνίου 2022 άλλαξε χέρια το ακίνητο της Μελίνας Εμφιετζόγλου στην Κηφισιά που κατακυρώθηκε, με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 2.900.001 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το ακίνητο της εταιρείας «Ελληνικά Σωληνουργεία», μια έκταση 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, που κατακυρώθηκε και αυτή με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 5.510.001 ευρώ.

Στο ίδιο καθεστώς ενεπλάκη και το βιομηχανικό ακίνητο της Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη, ενώ πιο πρόσφατα έχουν προγραμματιστεί άλλοι δύο, για ακίνητο του Πρ. Εμφιετζόγλου στο Ν. Φάληρο καθώς για το μηχανολογικό εξοπλισμό της «Ελληνικά Σωληνουργεία».

Η «Βαλκάν Εξπόρτ» ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη αρχικά ως εμπορική εταιρεία από τις οικογένειες Τακά, Ζουμπουλάκη, Γρηγοριάδη και Ζαρζαβατσάκη. Στην πορεία εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά βιομηχανία ξυλείας, καθώς από το 1965 απέκτησε μονάδα κόντρα πλακέ, το 1966 πριστήριο και μονάδα καπλαμά, ενώ το 1971 λειτούργησε την πρώτη στη χώρα μας μονάδα κατασκευής μοριοσανίδων.

Το 1990 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δύο χρόνια μετά ξεκίνησε η καθοδική πορεία της. Αφενός τα υψηλά τραπεζικά δάνεια, αφετέρου οι ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις των ιδιοκτητών οδήγησαν στην κατάρρευση της εταιρείας που σταμάτησε τη λειτουργία της το 1998. Στη συνέχεια, προς τα τέλη του 1999, πέρασε στον έλεγχο του Ομίλου της Μηχανικής, συμφερόντων του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να ανακάμψει και να σταθεί στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της Μηχανικής έγινε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 1999, ενώ τον Απρίλιο του 2000 ακολούθησε νέα ΑΜΚ ύψους 49 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η «Βαλκάν Εξπόρτ» διάκοψε οριστικά τη λειτουργία της ως βιομηχανία ξυλείας τον Αύγουστο του 2007 και μετατράπηκε σε «Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων» εστιάζοντας πλέον στους τομείς της εμπορικής και οικιστικής αξιοποίησης ακινήτων (Real Estate) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακολούθησαν τα αμέσως επόμενα χρόνια διεργασίες για την εξαγορά της από ομίλους του εξωτερικού, ωστόσο κανένα από αυτά τα σχέδια δεν ευοδώθηκε. Έτσι, φτάσαμε στην κατάσχεση για δάνεια του παρελθόντος και στον επικείμενο πλειστηριασμό

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα στο Μαρούσι

Στην έκταση υφίσταται, σύμφωνα με την έκθεση, ειδικό πολυτελές κτηριακό συγκρότημα αποτελούμενο από επιμέρους πολιτιστικά κτήρια με εκθεσιακούς χώρους – εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, μονοκατοικία – βίλλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσματα, εγκαταστάσεις, ήτοι συνολικής επιφάνειας 4.035,06 μ.τ.

Αναλυτικά:

ΚΤΗΡΙΟ I (πινακοθήκη) το οποίο κατά στάθμη περιλαμβάνει:

-Στάθμη υπογείου ΙΑ-Ι συνολικής επιφάνειας 1.090,93μ2 όπου περιλαμβάνει χώρους εκτεταμένων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (Η/Μ), χώρο εισόδου-προθάλαμου και χώρους πινακοθήκης με λοιπούς βοηθητικούς χώρους. -Στάθμη ισογείου, επιφάνειας 565,60μ2, όπου περιλαμβάνει αίθουσα έκθεσης πινάκων – γλυπτών και συναφών έργων τέχνης, κλίμακες επικοινωνίας, ανελκυστήρα, κουζίνα και τραπεζαρία, δωμάτια προσωπικού με w.c., και λοιπούς βοηθητικούς χώρους -Στάθμη ορόφου – μεσόροφος επιφάνειας 210,61 μ2, όπου περιλαμβάνει δωμάτια ξενώνα με λουτρά και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, πλέον κλιμακοστάσιο επικοινωνίας και ανελκυστήρα.

Η μεγάλη κατοικία-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου

Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης. Εχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάκα οροφής με πρόβολο, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με μορφολογικά και δομικά στοιχεία υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΚΤΗΡΙΟ II (κατοικία Διευθυντή) το οποίο περιλαμβάνει:

-Στάθμη ισογείου ορόφου επιφάνειας 222,34μ2 όπου περιλαμβάνει χώρο υποδοχής-καθιστικό, κουζίνα με τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο, λουτρό, διάδρομο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης.

Έχει  κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάκα οροφής με πρόβολο, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με μορφολογικά και δομικά στοιχεία υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΚΤΗΡΙΟ III (γλυπτοθήκη) το οποίο ανά στάθμη περιλαμβάνει:

-Στάθμη υπογείου ορόφου επιφάνειας 227,32μ2 όπου περιλαμβάνει αποθήκη γλυπτών έργων, αποθήκη λεβητοστάσιο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. -Στάθμη ισογείου ορόφου επιφάνειας 241,75μ2 όπου περιλαμβάνει αίθουσα γλυτπών, w.c., αποθήκη, εργαστήριο, κλίμακα επικοινωνίας, διάδρομο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως play room και γυμναστήριο με κλειστή πισίνα.

΄Εχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης της γλυπτοθήκης σε γυμναστήριο, η οποία αποτελεί άρσιμη αυθαιρεσία. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης.

Η μεγάλη κατοικία-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου (eauction.gr)

Έχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάκα οροφής με πρόβολο, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με μορφολογικά και δομικά στοιχεία υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΚΤΗΡΙΟ IV (γραφείο Διοίκησης) το οποίο περιλαμβάνει ανά στάθμη:

-Στάθμη υπογείου ορόφου επιφάνειας 14,60μ2 όπου περιλαμβάνει μηχανοστάσιο, κλίμακα επικοινωνίας και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. -Στάθμη Ισογείου ορόφου επιφάνειας 105,41 μ2 όπου περιλαμβάνει γραμματεία διοίκησης, w.c., κλίμακα επικοινωνίας, ανελκυστήρα, διάδρομο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. -Στάθμη Α’ ορόφου επιφάνειας 81,16μ2 όπου περιλαμβάνει γραφεία διοίκησης με w.c., λοιπούς βοηθητικούς χώρους, κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα.

Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης. Εχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάκα οροφής με πρόβολο, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με μορφολογικά και δομικά στοιχεία υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΚΤΗΡΙΟ V (φυλάκιο εισόδου) το οποίο περιλαμβάνει ανά στάθμη:

-Στάθμη ισογείου επιφάνειας 41,58μ2 περιλαμβάνει χώρο φυλακίου με w.c. και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης. Εχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλάκα οροφής με πρόβολο, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά.

ΚΤΗΡΙΟ VII (κατοικία φύλακα – αποθήκη) το οποίο περιλαμβάνει ανά στάθμη:

-Στάθμη ισογείου επιφάνειας 133,05μ2 όπου περιλαμβάνει την κατοικία του φύλακα, με είσοδο – προθάλαμο, καθιστικό, κουζίνα με καθημερινό, υπνοδωμάτιο με λουτρό, αποθήκη και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, έχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα και έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά.

ΚΤΗΡΙΟ IX (χώρος έκθεσης «ΚΙΒΩΤΟΥ») το οποίο περιλαμβάνει ανά στάθμη:

-Στάθμη ισογείου επιφάνειας 307,44μ2 όπου περιλαμβάνει αίθουσα εκθέματος «ΚΙΒΩΤΟΥ» του καλλιτέχνη Τσόκλη fayer, w.c. και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1992-1996, είναι πλήρες αποπερατωμένο, πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης.

Το μεγάλο ακίνητο – μουσείο του Πρ. Εμφιετζόγλου στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας 4.035,06 μ.τ.(eauction.gr)

Εχει κατασκευασθεί από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει σκυροδέματα με επεξεργασμένο ξυλότυπο ανεπίχριστου όψεως με εμφανή μπετά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με μορφολογικά και δομικά στοιχεία υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

ΚΤΗΡΙΟ VIII (υποσταθμός Ηλεκτρικού ρεύματος) το οποίο περιλαμβάνει:

-Στάθμη υπογείου επιφάνειας 40,76μ2 όπου περιλαμβάνει χώρους μετασχηματιστών και πινάκων, τα οποία έχουν ενταχθεί στη δόμηση.

ΚΤΗΡΙΟ παλαιό – ΒΙΛΛΑ (Νούφαρο) το οποίο περιλαμβάνει ανά στάθμη:

-Στάθμη υπογείου επιφάνειας 133,45μ2 όπου περιλαμβάνει χώρους βιβλιοθήκης, αρχείου – αποθήκης και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

-Στάθμη ισογείου επιφάνειας 229,28μ2 όπου περιλαμβάνει ανοικτούς εκθεσιακούς χώρους γλυπτών και συναφών έργων. Το κτίριο έχει ανεγερθεί περί τα 1890, είναι πλήρως αναπαλαιωμένο με το υπόγειο στεγασμένο και το ισόγειο ασκεπές για χρήση εκθεσιακού χώρου. Είναι πολυτελούς κατασκευής και άριστης συντήρησης, έχει σκελετό από φέρουσες λιθοδομές, τοιχοποιίες από λιθοδομές οι οποίες είναι αρμολογημένες, έχει αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία της τότε εποχής υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Υπάρχουν επιπλέον βοηθητικά κτίσματα όπως το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και μεταλλικό θερμοκήπιο άνευ αδείας

Όσον αφορά τη διαμόρφωση και τα έργα του περιβάλλοντος χώρου περιγράφονται κατασκευές και έργα που αφορούν την περίφραξη του οικοπέδου με μανδρότοιχους, πασσάλους και πλέγμα, κεντρική αυλόπορτα και βοηθητική, διαμόρφωση πρανών και πλατωμάτων, πλακοστρώσεις με πλάκες, στρογγυλή πλατεία – ελικοδρόμιο, εκτεταμένα έργα κηποτεχνίας, δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού, παρακολούθησης με κάμερες, σύστημα συναγερμού, κολυμβητική δεξαμενή-πισίνα επιφάνειας 305,50μ2 (άνευ αδείας) με υπόγειο μηχανοδιάδρομο 77,50μ2 πλέον βοηθητικού κτίσματος.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ηγείται του σχήματος Πατριωτικός Συνασπισμός, το οποίο θα συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πηγή: mononews, newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις
Σύμφωνα με έκθεση καθηγητών του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από επιτόπιες αυτοψίες και δειγματοληψίες εδαφών
Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις