Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Βάζουν μπρος οι μηχανές στις Σκουριές - 3η σε χρυσό στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στο β΄τρίμηνο του 2025 αναμένεται η έναρξη παραγωγής στο μεταλλείο – Το αποτύπωμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στο β΄τρίμηνο του 2025 αναμένεται η έναρξη παραγωγής στο μεταλλείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, το οποίο προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη από τον Αντιπρόεδρο Ελλάδας της Eldorado Gold και Πρόεδρο της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστο Μπαλάσκα.

Το πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού στο έργο Σκουριών θα εξορυχθεί με συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, ενώ με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη.

Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά έργα έχουν επανεκκινήσει ήδη από το 2021. Μέχρι το 2017 οπότε και είχε «παγώσει» είχε ολοκληρωθεί το 50% του έργου και το διάστημα 2024-2025 αναμένεται η κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να απασχολούνται περίπου 1.000-1500 άτομα, ενώ ετοιμάζεται και το Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης. Κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου εκτιμάται ότι θα απασχολούνται 1.400-1.500 άτομα.

Έχουν ήδη επενδυθεί έως σήμερα 550 εκατ. δολάρια ενώ για την ολοκλήρωση του μεταλλευτικού έργου των Σκουριών θα απαιτηθεί πρόσθετη επένδυση ύψους 845 εκατ. Ευρώ

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα τοποθετήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χρυσού ως 3η μεγαλύτερη παραγωγό στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή 215.000 ουγγιές χρυσού(140.000 από τις Σκουριές και 75.000 από την Ολυμπιάδα), μαζί με τη Σουηδία (260.421 ουγγιές) και τη Φινλανδία (247.560 ουγγιές).

skouries_2.jpg

Αναφέρθηκε ακόμη ότι οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Επισημάνθηκε ειδικότερα ο ρόλος του χαλκού στην πράσινη μετάβαση, καθώς αναγνωρίζεται ως ο «μέταλλο της ηλεκτροκίνησης» και η ζήτησή του αναμένεται να αυξάνεται διαρκώς και να διπλασιαστεί έως το 2035.

 «Η εξορυκτική βιομηχανία και ο ορυκτός πλούτος αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο που δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάσκας, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία και οι πολυεθνικές εταιρείες όπως η El Dorado, είναι υποχρεωμένες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες και ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει» και δεν είναι όπως παλιά, όπως είπε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι και η τουριστική βιομηχανία έχει επίπτωση στο περιβάλλον. Σχετικά με το έργο των Σκουριών, η εταιρεία αναφέρει ότι θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, σύμφωνα και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ESIA).

xrysos.jpg

Το αποτύπωμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός

Σημειώνεται ότι το έργο των Σκουριών αποτελεί μέρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας που αναπτύσσει και λειτουργεί από το 2003 η Ελληνικός Χρυσός. Τα υπόλοιπα μεταλλευτικά έργα είναι οι εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, του Στρατωνίου- Μαύρων Πετρών και ο χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα.

Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου, ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2018. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα, μολύβδου-αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής περίπου τα 22 έτη. Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας. του ψηφιακού μετασχηματισμού του μεταλλείου, έχουν ξεκινήσει να ενσωματώνονται Στο συγκεκριμένο μεταλλείο και στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του εφαρμόζονται τεχνολογίες και σύγχρονες διεθνείς πρακτικές για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Το μεταλλείο Μαύρων Πετρών βρίσκεται, σύμφωνα με την εταιρεία, σε καθεστώς συντήρησης από τα τέλη του 2021, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και διερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό νέων, οικονομικά βιώσιμων αποθεμάτων.

Σε ότι αφορά το αποτύπωμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 1,3 δις δολαρίων ενώ στο μέλλον οι νέες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν το 1,9 δισεκ. δολάρια. Επίσης οι εξαγωγές θα εκτιναχθούν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, στα 11 δισεκ. Ευρώ, όταν μπει σε παραγωγική λειτουργία και το εργοστάσιο των Σκουριών (από 1 δις. σήμερα), οι τοπικές προμήθειες θα ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ από 1,1 δις, τα έσοδα για το κράτος θα είναι σε βάθος 25ετίας, που προβλέπει το επενδυτικό πλάνο, ύψους 2 δισ. ευρώ (από 416 εκατ.), ενώ οι θέσεις εργασίας θα διπλασιαστούν στην πορεία της επένδυσης, από  1.500 σε πάνω από 3.000 στο μέλλον. Επίσης υπάρχει δεσμευμένο κονδύλι 80 εκατ. δολαρίων για  κοινωνικές επενδύσεις ενώ οι περιβαλλοντικές επενδύσεις θα είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ στο μέλλον. «Επιστρέφουμε πολύ μεγάλη αξία πίσω στον τόπο με σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης», όπως αναφέρθηκε.

Έργα αποκατάστασης

Στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους επισημάνθηκε αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην τοπική κοινωνία, ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκμετάλλευση του ανοιχτού ορύγματος στις Σκουριές (ενός κύκλου που θα έχει διάμετρο 800 μέτρα και μέγιστο βάθος 700 μέτρα), το οποίο θα έχει διάρκεια ζωής εννέα χρόνια, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες αποκατάστασής του. Η αποκατάσταση αφορά και τις υπόγειες στοές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι «το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον».

Η εταιρία έχει καταθέσει, όπως ήταν υποχρεωμένη, ήδη μια εγγυητική 57,5 εκατ. ευρώ, που διασφαλίζει ότι η αποκατάσταση θα γίνει ό,τι και να συμβεί.

Για τα κατάλοιπα θα ακολουθηθεί η διαδικασία της ξηρής απόθεσης. Όπως διευκρινίστηκε, η ξηρή απόθεση θα γίνεται σε δυο σημεία, στον Κοκκινόλακκα, όπου σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα έχουν τοποθετηθεί επτά γεωμεμβράνες που μονώνουν το υπέδαφος με την αδιαπερατότητα να είναι 100 φορές πάνω από τα προβλεπόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στον Καρατζά λάκκο στις Σκουριές. Ειδικά για τον Κοκκινόλακκα έχουν γίνει και προσομοιώσεις για την αντοχή του σε ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού. H μορφή των καταλοίπων είναι σαν άμμος και όχι σαν λάσπη.

Για τη χρήση νερού για τη λειτουργία των μεταλλείων και τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί ότι θα αποστραγγιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ύδρευση της περιοχής , ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι έχουν γίνει υδρολογικές μελέτες,  ο χώρος επιρροής είναι πολύ μικρός και η άντληση υδάτων είναι γύρω στο 1,5 χλμ γύρω από τις εγκαταστάσεις, όταν ο κοντινότερος οικισμός είναι από τα 3 χλμ και μετά. «Δεν επηρεάζουμε την ύδρευση των χωριών», όπως υποστήριξε.

Είπε επίσης ότι η φυσική αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων από την βροχή συμβάλει στην αντιστάθμιση της όποιας απώλειας, ενώ η εταιρεία, εφαρμόζει παράλληλα και μεθόδους ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιεί.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι η εταιρεία ελέγχεται και μάλιστα η νέα επενδυτική συμφωνία επιβάλλει εκτός από την επιτροπή και την ύπαρξη ανεξάρτητου περιβαλλοντικού ελεγκτή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ