Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσπάθειες να αναγνωριστούν τα μύδια Ολυμπιάδος ως Π.Ο.Π.

Τις διαδικασίες ταυτοποίησης των Μυδιών Ολυμπιάδας ως προϊόντος Π.Ο.Π. εκκινεί ο Δήμος Αριστοτέλη έτσι ώστε να αναδειχθεί η ταυτότητα του προϊόντος και να προστατευθεί η ποιότητα και η φήμη του.

Με αφορμή την Γιορτή Μυδιού που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ολυμπιάδα, που τίμησε την Πολιούχο της, Αγία Κυριακή, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη και Πρόεδρος Δ.Σ. της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επιχειρηματιών του Δήμου, Στέλιος Βαλιάνος, σνέφερε σε δήλωσή του ότι «η αναγνώριση προϊόντων ως Π.Ο.Π. ωφελεί (πέρα από τον τόπο) κυρίως τους τοπικούς καλλιεργητές, μεταποιητές κλπ., δεδομένου ότι η ένδειξη ενισχύει την αξιοπιστία των παραγόμενων αγαθών. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί, ιδίως περιφερειακών περιοχών, όπως η Ολυμπιάδα, έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να διοχετεύσουν ευκολότερα, ασφαλέστερα και αποδοτικότερα στις αγορές προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, όπως τα Μύδια Ολυμπιάδας».

mydia.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μύδια Ολυμπιάδας καλλιεργούνται σε παρθένο φυσικό περιβάλλον και φιλτράρουν καθαρό θαλασσινό νερό στις ακτές του Αριστοτελικού Όρους, μακριά από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και εκβολές ποταμών ή κλειστών θαλασσών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέχονται το ευεργετικό βρόχινο νερό από τις πλαγιές του κατάφυτου Όρους, στοιχείο που βελτιώνει την ανάπτυξη, τη γεύση, το μέγεθος και την ποιότητά τους.

«Η Ανατολική Χαλκιδική» συνεχίζει ο Δήμαρχος, «είναι προικισμένη με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και το κλίμα των προορισμών της μεσογειακής λεκάνης. Η γη και η θάλασσά της είναι πραγματικά πολύ πλούσιες, άρα η μοναδική ποιότητα της παραγωγής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωμορφολογία του προορισμού (natura ορεινοί όγκοι ανάμεσα σε ακτογραμμή). Συνεπώς, μετά τη μουντοβίνα Αρναίας (απόσταγμα από κερήθρα), που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό Π.Ο.Π. τοπικό προϊόν, ο Δήμος Αριστοτέλη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ακόμη γαστρονομικό και τουριστικό πρεσβευτή στον κόσμο – τα Μύδια Ολυμπιάδας».

Σημειώνεται ότι η ένδειξη Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ταυτοποιεί ένα αγροτικό προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, γεωγραφική περιοχή ή σε (κάποιες περιπτώσεις) από συγκεκριμένη χώρα. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά:

-στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες,

- στα στάδια παραγωγής του, που πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η ταυτότητα του πρωτογενούς τομέα ενισχύει πάντα την τουριστική ταυτότητα των προορισμών. Δεν είναι λίγα εκείνα τα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν τουριστικούς προορισμούς, π.χ.: Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Γραβιέρα Κρήτης, Μαστίχα Χίου Κλπ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσήχθησαν 20 Κύπριοι φοιτητές – Πήγαν για να αποδοκιμάσουν τον Ερντογάν (VIDEO)
Είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου για να φωνάξουν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Τουρκίας
Προσήχθησαν 20 Κύπριοι φοιτητές – Πήγαν για να αποδοκιμάσουν τον Ερντογάν (VIDEO)
Ισραήλ: Θα επιτρέψει να περνά «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
Η ποσότητα «θα καθορίζεται περιοδικά από το πολεμικό (υπουργικό) συμβούλιο», ανάλογα με «την ανθρωπιστική κατάσταση»
Ισραήλ: Θα επιτρέψει να περνά «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
Θεσσαλονίκη: 3.500 άτομα στην πορεία για Γρηγορόπουλο – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Τι αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την πορεία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της
Θεσσαλονίκη: 3.500 άτομα στην πορεία για Γρηγορόπουλο – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.