Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΑΔΕ: Στέλνει ερωτηματολόγιο 14 ερωτήσεων για τον τρόπο διαβίωσης – Ποιους αφορά

Στο πλαίσιο ελέγχων για τη διασταύρωση εισοδημάτων και δαπανών – Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Με ένα έντυπο 14 απλών ερωτήσεων θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να επιταχύνει και να ολοκληρώσει έως το φθινόπωρο -που είναι και ο στόχος της- τον έλεγχο-μαμούθ που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά τη διασταύρωση εισοδημάτων και δαπανών σε όλους τους φορολογούμενους που δηλώνουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Και δεν είναι καθόλου λίγοι. Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι -δηλαδή 2 στους 3- δηλώνουν, με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, έως 10.000 ευρώ. Ο φόρος που πληρώνουν; Μόλις 400 εκατ. ευρώ, ούτε το 5% των συνολικών εσόδων από φόρο εισοδήματος. Πεδίο λοιπόν δόξης λαμπρό για την ΑΑΔΕ να...ξεσκεπάσει κρυμμένα εισοδήματα.

Στη φαρέτρα της το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ που εδώ και περίπου 2 μήνες έχει... λανσάρει.  Με το που θα εκδοθεί η εντολή ελέγχου για κάποιο ή κάποια φορολογικά έτη, ο φορολογούμενος που βρίσκεται στο μικροσκόπιο λαμβάνει – μέσω mail ή ακόμη και δια ζώσης -  ένα έντυπο 14 ερωτήσεων. Η Αρχή του ζητεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 5-10 ημερών – παρότι τα πράγματα είναι αρκετά ελαστικά – να τις απαντήσει προκειμένου να καθορίσει το ύψος των δαπανών του συγκεκριμένου φορολογούμενου για τα έτη για τα οποία ελέγχεται. Στη συνέχεια η Αρχή θα αντιπαραβάλει τις δαπάνες με τα δηλωθέντα εισοδήματα και θα καταλάβει αν ο φορολογούμενος ζει ή όχι πάνω από τις...δηλωμένες δυνάμεις του. 

Όπως φαίνεται στο έντυπο, στο πρώτο τμήμα του εντύπου ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει βασικές πληροφορίες για τον ίδιο -στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας- καθώς και για την/τον σύζυγό εφόσον είναι έγγαμος/η και τα παιδιά του εφόσον υπάρχουν. Συμπληρώνει επίσης και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου του. 

Το δεύτερο τμήμα είναι και το κυρίως πιάτο των ερωτήσεων διαβίωσης και ο ελεγχόμενος πρέπει να απαντήσει : 

Αν φιλοξενήθηκε τα έτη που ελέγχεται και από ποιους

Εφόσον είναι διαζευγμένος, αν πληρώνει διατροφή και ποιο το ύψος της 

Τους αριθμούς παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων κατοικιών (κύριες και δευτερεύουσες)

Τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

Τις μεταβολές (αγορές, πωλήσεις, κληρονομιές) στην περιουσία του 

Τις εισφορές που κατέβαλε , υποχρεωτικές και μη, σε ασφαλιστικά ταμεία, συλλόγους, οργανώσεις κτλ.

Αν διαθέτει ή όχι πιστωτική κάρτα

Αν έλαβε οποιοδήποτε είδος δανείου 

Τα ασφάλιστρα που πλήρωσε για τα οχήματα που έχει στην κατοχή του 

Αν έχει κάποια ασφάλεια (ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης)

Αν έχει ασφαλίσει τα ακίνητα του

Αν πληρώνει δίδακτρα

Τυχόν άλλες υποχρεώσεις προς τρίτους 

Τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών 

Γίνεται σαφές πώς με όλες αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ότι κάποιος έχει δαπάνες 15.000 ευρώ, ενώ δηλώνει εισοδήματα 9.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αρνηθεί να απαντήσει στο έντυπο δεν υπάρχουν κυρώσεις. Απλά η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να συγκεντρώσει τα στοιχεία μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες με τις οποίες επικοινωνεί. Φυσικά στα ...βιβλία της ο φορολογούμενος θα καταγραφεί ως μη συνεργάσιμος και εξαιτίας αυτού να ...διευρυνθεί και το πεδίο ελέγχου του. 

Δείτε το ερωτηματολόγιο:

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Στο -1,2 % ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για την τοπική οικονομία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο – Καλύτερη ωστόσο η εικόνα σε σχέση με το...
Χαλκιδική: Έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ - Το μεγάλο πλήγμα
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, η γκαλερί «The Eye Altering» ξανάζωντανεύει ένα χώρο που συμπυκνώνει την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της πόλης
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό κτίριο Ντε Μάγιο «ξαναζωντανεύει» έπειτα από 70 χρόνια